Katten en valeriaan – 10 feiten over de “kattendrug”

Katten en valeriaan – de “kattendrug”… Maar waarom gedragen katten zich zo vreemd onder invloed van valeriaan? Hier zijn 10 interessante feiten over katten en valeriaan:

Bij “kattendrug” denken velen nu meteen aan rode ogen, verslavend gedrag en wilde toestanden van intoxicatie. De valeriaanwortel heeft niet zo’n slecht effect op katten, zo veel van tevoren. Maar dan stel je jezelf een paar vragen…


Kat speelt met valeriaankussen

  • Hoe en waarom beïnvloedt de geur van de plant katten?
  • Is valeriaan verslavend voor katten?
  • Is het gevaarlijk als mijn kat valeriaan krijgt?
  • Maakt valeriaan katten agressief?
  • Moet ik mijn kat een valeriaanspeeltje geven?
  • Hoe moet valeriaan worden gedoseerd bij katten?

10 feiten over katten en valeriaan

Valeriaan is een kruidachtige, meerjarige plant die bijna in heel Europa groeit. Dit kruid is ook inheems in Australië, Amerika en delen van Azië. Naast de botanische naam Valeriana Valeriaan is in dit land bekend onder vele andere namen.

De plant wordt in sommige regio’s beschouwd als Kattenkruid of heksenkruid, maar staat ook bekend als Stinkwurz, Tolljan of Mondwurz. Veel meer namen worden gegeven aan dit kruid. Opgemerkt moet worden dat er veel verschillende soorten zijn. Enkele honderden soorten behoren tot de valeriaanfamilie, die op hun beurt behoren tot de kamperfoeliefamilie.

Valeriaan voor katten wordt in verschillende vormen aangeboden. Er zijn bijvoorbeeld verschillende kattenspeeltjes om uit te kiezen, die gevuld zijn met dit kruid. Maar ook sprays en valeriaandruppels zijn beschikbaar. Valeriaan kussens, vooral populair bij katten, zijn gevuld met gemalen valeriaanwortel en een vulmateriaal (bij voorkeur speltschil).

Onze winnaar van de kattenvoertest
Cat Food Test Winnaar Cat Stuff
ANIfit Voucher
Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:
10Cat spullen Code gekopieerd!
Nu inwisselen

1. Waarom katten helemaal van valeriaan houden

De sterke geur van valeriaanwortel is voor de meeste mensen erg onaangenaam. Katten voelen zich er echter formeel toe aangetrokken. Dit komt met name door de ingrediënten zoals etherische oliën, alkaloïden en Valeriaanzuur.

Dit feromoon herinnert de dieren aan de geur van de Seksuele lokstof van rolly katten, die ze op natuurlijke wijze uitstoten wanneer ze klaar zijn om te paren. Ook de ingesloten alkaloïde actinidine, die ook voorkomt in kattenkruid, werkt op katten als een Lokstof.

2. Hoe katten zich gedragen onder invloed van Valeriaan

Hoewel mensen valeriaan waarderen vanwege het kalmerende en slaapbevorderende effect, reageren katten vaak opgewonden:

  • Vaak is te zien dat de kat eerst uitgebreid aan het valeriaanspeelgoed snuffelt.
  • Dan begint ze te fluiten, te likken en misschien zelfs te knabbelen.
  • Ze wrijft met haar hoofd tegen het voorwerp dat haar geurig is en rolt comfortabel op de grond.
  • Sommige katten lijken volledig verliefd op de geur en lijken bedwelmd
  • Anderen worden wendbaar en worden ingeschakeld.
Lees ook:   Karakal karakter

Als u meerdere katten in een huishouden heeft, kunt u merken dat elke kat enigszins of zelfs volledig anders reageert op de geur.

3. Sommige katten laten valeriaan helemaal koud

Beeld / Foto: Cat Valeriaan verveeld, geeuwt
Beeld: K en M / Shutterstock.com

Hoewel valeriaan een effect heeft op katten, lijken anderen helemaal niet om de geur te geven. Bij sommige katten is helemaal geen reactie zichtbaar.

Waarom sommige katten de geur niet interessant vinden, is niet bekend. Vermoedelijk is het gewoon te wijten aan het feit dat kattenpersoonlijkheden en dus hun individuele voorkeuren heel verschillend kunnen zijn. Genetische redenen worden ook vermoed.

Terwijl het ene dier in paniek raakt door de geur van het kattenkruid, laat een andere kat het helemaal koud. Als alternatief kunt u proberen te zien of uw kat beter reageert op andere kruiden zoals kattenkruid.

4. Valeriaan heeft ook een effect op vrij levende katten

Er zijn enkele observaties van wetenschappers die bewijzen dat katten zich ook aangetrokken voelen tot de geur van valeriaan in de natuur. Dit werd al meer dan 100 jaar geleden waargenomen. En niet alleen met de kleine familieleden van onze huiskatten, maar ook zelfs grote katten zoals tijgers reageren op de geur.

Valeriaan is daarom een perfecte kattenlokker. Iedereen die ooit een grote kat heeft zien reageren verleid door de geur van valeriaan, zal worden herinnerd aan zijn eigen huiskat. Helaas weten stropers ook dat de geur van kattenkruid de grote katten aantrekt, dus gebruiken ze de stof ook als lokstof om de dieren te vangen.

5. Is valeriaan verslavend voor katten?

Afbeelding / Foto: Katten Valeriaan verslaafd / afhankelijk

Iedereen die ooit heeft gezien hoe sommige katten reageren op valeriaan zal zich waarschijnlijk ook afvragen of deze stof een van de verslavende stoffen voor katten is.

Sommige viervoeters snuiven er wild aan en kunnen er geen genoeg van krijgen. Zo’n reactie kan al de indruk wekken dat het een niet ongevaarlijk kruid is. Maar dat is niet het geval. Een verslaving is niet te vrezen.

In de regel neemt de rente sowieso na een paar minuten af. En zelfs als u uw kat niet meer trakteert op valeriaanspeelgoed, hoeft u geen ontwenningsverschijnselen te verwachten.

6. Kan valeriaan gevaarlijk zijn voor katten?

Als uw kat Badrian alleen ontvangt voor het snuiven over ruikend speelgoed, wordt het gebruik als veilig beschouwd. Uw huisgenoot mag echter niet constant worden blootgesteld aan de “intoxicatie”, omdat de intoxicatie-achtige toestand het stressniveau van uw kat kan verhogen. Dit mag geen permanente aandoening zijn.

Aan de andere kant is het belangrijk om ervoor te zorgen dat uw Cat valeriaan eet niet. Door het innemen van hoge doses kan de lever enorm beschadigd raken.

Lees ook:   RagaMuffin kater

Er moet ook worden opgemerkt dat als u een eerder beschadigde kat heeft, u eerst een dierenarts moet raadplegen over de vraag of uw kat met valeriaanspeelgoed mag spelen, omdat het vaak bedwelmende effect stress kan verhogen.

Dit bedwelmende effect kan zowel de hartslag als het hele cardiovasculaire systeem beïnvloeden. Vooral bij frequent of zeer intensief gebruik van valeriaan, moet u dit van tevoren bespreken met de behandelende dierenarts.

Een ander gevaar komt van lage kwaliteit en defect valeriaan kattenspeelgoed, meestal valeriaan kussens. Als uw kat in de buurt komt van het vulmateriaal zoals het vullen van katoen, kan het verbruik schadelijk zijn en, in geval van twijfel, een acute darmobstructie veroorzaken.

Daarom moet u het speelgoed regelmatig controleren op schade en defecte onderdelen onmiddellijk weggooien. Het is het beste om uw knuffelkat alleen onder toezicht achter te laten met de Valeriaan spelen. Dan kun je direct reageren als er iets kapot gaat en zorg je er tegelijkertijd voor dat ze haar “kattendrug” alleen met mate krijgt.

Bovendien moet u alleen valeriaanspeelgoed van hoge kwaliteit gebruiken dat is gemaakt van eco-textiel.

7. Meldingen van agressief gedrag van katten door valeriaan

Afbeelding / Foto: Cat agressief
Katers kunnen dominant gedrag vertonen door de invloed van valeriaan

Vooral op internet melden sommige forums een agressief gedrag van katten in valeriaan. Dit kan vaak worden verklaard door het feit dat katten in eerste instantie zeer sterke reacties vertonen bij het opsnuiven van de Badrian-geur. Daarom is het niet verwonderlijk dat sommige katten agressief reageren.

Dit is echter niet het normale geval. Agressiviteit kan voorkomen bij valeriaan, vooral bij mannen. Vanwege de gelijkenis met de seksuele lokstof van een kat, kunnen ze proberen dominant te reageren in vergelijking met andere katten. Daarom komt agressief gedrag in combinatie met valeriaan vaker voor bij mannen en in huishoudens met meerdere katten.

8. De beste kattenspeeltjes met valeriaan

Kattenspeelgoed met valeriaan wordt aangeboden in veel verschillende ontwerpen. Vooral populair zijn valeriaankussens, waarmee je huisdier kan knuffelen. Om ervoor te zorgen dat het effect zo lang mogelijk aanhoudt, zijn er ook speciale Badrian sprays en valeriaandruppels verkrijgbaar.

Deze kunnen op het speelgoed of andere populaire voorwerpen worden geplaatst en ruiken lange tijd naar het kattenkruid. Zodat uw huisdier er zo lang mogelijk iets van heeft en het kruid niet overal rondvliegt, moet u bij het kopen op de kwaliteit letten.

Omdat sommige katten niet bepaald preuts zijn met het speelgoed, zodat het niet alleen beschadigde beten of krassen zijn. Goede naden en een scheurbestendig materiaal moeten vanzelfsprekend zijn. Je moet ook letten op het type vulling. Want watten zijn minder geschikt als vulmateriaal voor dierlijk speelgoed. Let dus op natuurlijke materialen en goed vakmanschap bij het kopen.

Afbeelding / Foto: Valeriaan kussen voor kattenValeriaan spelen en knuffelkussen voor katten

De klassieker – perfect om te knuffelen, maar ook geschikt om door het appartement te versnipperen. Belangrijk voor Baldiran speelkussens voor katten:

  • Scheurbestendige stof
  • Goede naden
  • Eco-stof
  • Geen watten als vulmateriaal, betere speltschil
  • Regelmatige controles op slijtage en schade

Valeriaan spray voor kattenBaldirane spray + druppels

Met Baldiranspray kun je elk kattenspeeltje interessanter maken voor je kat. Spuit er gewoon een klein balletje of de kattenhengel mee – klaar is Kees! Vergeet niet dat u het speelgoed niet permanent beschikbaar zult stellen. Katten verliezen immers vrij snel hun interesse in de geur van de wortel. Tip: Valeriaan, in welke vorm dan ook, kan prachtig gebruikt worden om katten aan elkaar te laten wennen! De interessante geur leidt de dieren een beetje van elkaar af. Misschien spelen of snuffelen ze samen in plaats van naar elkaar te sissen.

9. Hoe vaak moeten katten in contact komen met valeriaanspeelgoed?

Een kat die constant wordt blootgesteld aan de geur van het kattenkruid zal er na een tijdje zijn interesse in verliezen. Want na verloop van tijd treedt desensibilisatie op. Daarom is het belangrijk om uw kat de valeriaanspeeltjes alleen goed gedoseerd te geven.

Lees ook:   Diabetes bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

Een of twee keer per week zou genoeg moeten zijn. Een gewenningseffect kan meestal worden vermeden. Laat je kat ermee spelen totdat hij vanzelf zijn interesse verliest. Dit gebeurt meestal automatisch binnen 10 tot 30 minuten. Dan kun je het speelgoed uit hun omgeving verwijderen.

Om valeriaanobjecten te verwijderen, is het belangrijk om valeriaandruppels alleen te spuiten of toe te voegen aan die objecten die geen integraal onderdeel zijn van de leefruimte. Valeriaanspray en valeriaandruppels mogen daarom niet op permanent geïnstalleerde krabplanken, op de krabpaal of op de favoriete deken van uw kat worden gespoten.

10. Hoe valeriaan kattenspeelgoed op te slaan

Afbeelding / Foto: Valeriaan kussen voor katten in Tupperware doos
In een gesloten Tupperware-blikje houdt de valeriaangeur het beste stand

Kattenspeelgoed met valeriaan moet zo koel en koel mogelijk zijn.D droog worden gehouden. Het is het beste om het speelgoed in een goed afsluitbare doos te plaatsen.

Door de luchtdichte en geurdichte opslag blijft het aroma van het kattenkruid zo lang mogelijk behouden. Tegelijkertijd kan het nuttig zijn om het valeriaanspeelgoed uit de buurt van ander speelgoed te houden. Omdat de geur heel gemakkelijk kan overgaan op ander speelgoed en voorwerpen.

Kattenspeelgoed met valeriaan zoals geurende kussens wordt na gebruik vaak nat door kattenspeeksel. Deze kussens moeten niet direct in een blikje worden geplaatst, maar eerst grondig worden gedroogd, bijvoorbeeld met een haardroger, op de kachel of in de zon.

Leestips:

  • Kattenkruid – De kattenplant om je goed te voelen

  • Een kat opvoeden met een waterpistool – Een goed idee?

  • Slechte adem bij katten – Wat je kunt doen tegen een slechte adem

Uitgelichte foto (boven): Madhur Agrawal / Shutterstock.com