Een kat opvoeden met een waterpistool? Alsjeblieft, niet doen!

Vaak wordt aanbevolen om een kat gewoon nat te maken met een waterpistool of spuitfles als hij iets doet dat verboden is. Bijvoorbeeld als ze op het tapijt plast, op de eettafel springt of aan de bank krabt. Het waterpistool is een direct en vooral anoniem voor katten. Straf.

Maar is dat ook zo? Moet je je kat straffen met een waterpistool? Of zijn er betere alternatieven…


Kattenwaterpistool

Is het waterpistool echt een goede en “anonieme” straf voor katten?

Het idee zelf is niet slecht: De kat krabt aan de nieuwe bank en ZACK! – een waterstraal komt uit het niets. Katten houden er niet van om nat te worden.

Maar werkt het echt? Denkt de kat: “Als ik aan de bank krab word ik nat, dus dat kan ik beter niet doen?”. En kan ze echt niet herkennen dat jij het was die haar nat spoot?

Nee.

Katten zijn niet dom. Je zult snel beseffen dat het jouw persoon is achter de wateraanvallen. Misschien niet de eerste keer dat u de Waterpistool voor kattentraining wordt gebruikt. Maar vroeg of laat zal ze de straf koppelen aan jouw aanwezigheid en aan het voorwerp in je hand.

Onze winnaar van de kattenvoertest
Cat Food Test Winnaar Cat Stuff
ANIfit Voucher
Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:
Nu inwisselen

Kattentraining met waterpistool of spuitfles – er kunnen veel dingen misgaan

Jouw Dus kat beseft dat jij het bentdie ze nat maakt met een spuitfles of waterpistool. Dit kan haar bang voor je maken.

Kat is bang voor waterpistool of spuitfles
Je kat zal merken dat je hem nat hebt gemaakt met de spuitfles of het waterpistool – hij kan bang voor je worden! – Beeld: Elena Rozhenok / shutterstock.com

Omdat ze het niet begrijpt, Waarom en voor wat je ze straft. In haar ogen deed ze niets verkeerd, ze handelde volgens haar instincten en behoeften:

Katten springen bijvoorbeeld op tafel omdat ze van verhoogde stoelen houden. En omdat ze nieuwsgierig zijn.

De bank is bekrast omdat je daar krasplekken kunt achterlaten om je territorium te markeren. Of gewoon om te stretchen voor een dutje.

Ze plast op de badkamermat omdat de kattenbak te vies voor haar is. Of omdat het een capuchon heeft waaronder het erg onaangenaam ruikt voor haar gevoelige neus. Of omdat de locatie van de kattenbak in de laatste hoek niet bij haar past. Het onderwerp kattenbak is met katten Hoe dan ook een zeer delicate…

En die zijn er een ander groot probleem bij gebruik van het waterpistool voor kattentraining:

Je laat je kat geen alternatief zien!

Zelfs als je kat begrijpt wat ze verkeerd heeft gedaan, hoe moet ze het dan weten Hoe ze het goed doet?

Zeer zeldzaam, maar het gebeurt: sommige zeer speelse en zelfbewuste katten vinden het zelfs een spel wanneer hun mens hen met de spuitfles neerschiet! Het kan dus zelfs gebeuren dat ze nog vaker ongewenst gedrag vertonen als ze de aandacht van mensen willen.

Lees ook:   Kunnen kittens catnip hebben?

Nogmaals, samenvatten waarom het straffen van een kat met een waterpistool geen goed idee is:

  • Je kat merkt dat je haar nat maakt. Ze kan bang voor je worden
  • Ze weet niet waarvoor je haar straft
  • Je laat haar op dat moment geen alternatief zien
  • Sommige katten zien het bombardement met water zelfs als een spel

Zo werkt het beter: kattenopvoeding zonder straf – en zonder waterpistool

Doet je kat iets wat je niet wilt, zeg dan gewoon: “Nee.” Op strenge toon. Maar niet te luid: katten houden helemaal niet van brullen, ze hebben immers veel betere oren dan mensen. Als je tegen je kat schreeuwt, kan hij het vertrouwen in je verliezen en bang voor je worden. Gebruik altijd hetzelfde woord, zodat je fluwelen poot het na verloop van tijd leert.

Het “nee” moet onmiddellijk worden gedaan terwijl uw kat het ongewenste gedrag vertoont. Een commando te laat is verwarrend. zij.

Het is vooral belangrijk dat u uw kat direct daarna een alternatief voor het wangedrag laat zien:

  • Krabt je kat aan de bank? Zeg “nee” en draag ze dan voorzichtig naar de krabpaal. Laat haar met je vingers zien hoe geweldig ze de sisal kan krabben!
  • Springt je kat op tafel of het aanrecht in de keuken? Zeg “nee” en til ze op de grote catwalk of krabpaal. Misschien kun je deze geweldige, verhoogde plaatsen nog aantrekkelijker voor hen maken met een kussen, een speeltje of wat kattenkruid? Heeft het genoeg van dergelijke plaatsen?
  • Uw kat plast in het appartement? Zeg “nee” en draag ze naar de kattenbak. U moet ook het aantal, het type, de netheid en de locatie van de kattenbakken controleren. Hier vind je een checklist voor de perfecte kattenbak.
  • Miauwt je kat ongewoon vaak? Ontdek waarom ze dit doet. Negeren helpt hier meestal het beste.

Kattenouderschap werkt beter met beloningen

“Ja, wie heeft de krabpaal gekrabd? Prima!” – Beloningen werken veel beter in kattentraining dan straffen! – Beeld: Nils Jacobi / Shutterstock.com

Straffen zoals het waterpistool zijn daarom niet bevorderlijk voor katteneducatie. Het werkt veel beter met Beloningenals uw kat zich goed gedraagt:

Lees ook:   Franse Kattennamen - 101 van de Beste Franse Namen voor Katten

Ze gebruikt de krabpaal in plaats van de bank of het behang om te krabben? Een paar liefdevolle woorden, wat aaien of een traktatie zullen je kat laten zien dat je het geweldig vindt.

Ze ligt op het kattenraambed in plaats van op de eettafel? Beloon ze met je aandacht en een knuffel.

Net als bij het zeggen van “Nee!”, is het ook belangrijk bij het belonen dat het op het juiste moment gebeurt. Zo direct, als ze in haar eentje het alternatieve gedrag uitvoert dat je haar ooit hebt laten zien. Er is één uitzondering: katten willen ongestoord in de kattenbak zitten – dus je moet geen traktaties naar ze gooien als ze hun behoefte doen…