“Kunnen katten kleuren zien?” – 5 spannende feiten over kattenogen

Katten zijn zeer gespecialiseerde roofdieren. De natuur heeft het lichaam van de kat optimaal uitgerust om met gemak te kunnen jagen. De ogen van de kat zijn ook ontworpen voor de jacht. Het is bekend dat katten goed kunnen zien in het donker – maar zien katten kleuren? We leggen uit hoe katten hun wereld zien.

Zien katten kleuren? Het kattenoog uitgelegd

Het kattenoog is uniek

Menig katteneigenaar is gefascineerd door de mooie ogen van zijn kat. Ze zien er wild en exotisch uit, of ze nu geel, groen of blauw zijn.

Er zijn grote verschillen in de anatomie van het kattenoog, zowel in vergelijking met mensen als met andere huisdieren zoals de hond.

Vooral de elliptische pupil valt direct op. Het kan ze versmallen tot een smalle spleet. Bovendien reflecteert het kattenoog licht in het donker, zoals het geval is bij veel andere dieren.

Hoe mysterieus de ogen van katten ook lijken, men vraagt zich natuurlijk af: “Hoe zien katten de wereld?”

Katten zijn kleurenblind

Katten kunnen kleuren zien – maar niet allemaal! Ze zien hun omgeving dus niet helemaal in zwart-wit. Maar in welke kleuren zien katten?

De kleurperceptie van katten is te vergelijken met die van mensen met een Rood-groene zwakte vergelijken. Rood en groen zien er voor katten uit als geel. Welke kleur zien katten het beste? Voor haar verschijnt haar wereld in tinten blauw, geel en grijs.

De reden hiervoor is dat er bij mensen drie verschillende kegeltjes op het netvlies zitten. Deze receptoren zijn verantwoordelijk voor kleurperceptie. Katten hebben maar twee verschillende kegels en kunnen daarom niet alle kleuren herkennen.

Dus welke kleuren zien katten? Je ziet in gele, blauwe en grijze tinten.

Op de volgende foto’s kun je zien hoe katten kleuren zien:

Lees ook:   Waarom ligt en slaapt mijn kat tussen mijn benen?

Kleurrijke foto met kat
Zo zien mensen het beeld (als je geen rood-groene visuele beperking hebt)…

Wat zien katten voor kleuren? Hetzelfde beeld vanuit het oogpunt van een kat: rood wordt grijs, paars wordt blauw en groen wordt geel.

Het zien van kleuren is niet belangrijk voor katten. Kleurenzicht is dus minder ontwikkeld voor jou. Hiervoor zijn kattenogen zeer gespecialiseerd om details met een hoog contrast te kunnen herkennen, zelfs met weinig licht.

Kattenspul kattenvoer aanbeveling

Kattenspul kattenvoer aanbeveling

ANIfit Voucher

Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:

10Cat spullen

Code gekopieerd!

Nu inwisselen

Kattenogen hebben een ingebouwd “nachtzichtapparaat”

Kattenogen reflecteren licht in het donker. Dit zal hun nachtzicht verbeteren

Katten zijn bijziend

Kattenogen zijn niet gemaakt om in de verte te dwalen. Want katten zijn behoorlijk kortzichtig!

Vooral in vergelijking met de ogen van mensen kunnen katten dingen doen Afstandsweergave Niet bijhouden:

Wat kunnen katten zien? Katten zien hun omgeving slechts tot 6 meter scherp. Ons uitzicht daarentegen is geschikt voor details tot op 60 meter afstand.

In tegenstelling tot ons mensen hoeven onze huistijgers niet per se ver te kunnen kijken. Behalve misschien om naderende auto’s beter te herkennen…

Bij de jacht zijn het vooral de oren die het zoeken en opsporen van prooien over verdere afstanden overnemen. Wanneer de jager dichter bij zijn prooi komt, helpen de snorharen om de fijnste trillingen in de lucht te detecteren die worden veroorzaakt door bewegingen van de dieren.

Lees ook:   Worden katten ongesteld

Pas in de laatste meters zijn de ogen van de kat belangrijk om het prooidier te vangen. De anatomie van haar ogen is daarom perfect aangepast aan de behoeften van de kat.

Katten zien in slow motion

Katten moeten jagen snelle bewegingen kan detecteren en verwerken in fracties van een seconde. Daarom kunnen hun zenuwen in razend tempo veel informatie naar de hersenen verzenden.

Ter vergelijking: mensen kunnen langzame bewegingen beter waarnemen dan katten en andere dieren.

Een goed voorbeeld is altijd de tv: katten vinden de lopende tv absoluut oninteressant. De reden: de verversingssnelheid is veel te laag voor hen. In plaats van een vloeiende video te bekijken zoals wij doen, is het gewoon een reeks stilstaande beelden voor onze viervoeters.

Kattenoog in 16 tot 9?

Bij 200 graden is het gezichtsveld van de kat groter dan dat van mensen (180 graden). Zo kunnen hun ogen meer zien zonder hun hoofd te hoeven draaien. Dit is natuurlijk vooral handig bij het jagen op prooien!

Resultaat

Katten zijn gewoon de ultieme jagers. De natuur heeft haar lichaam perfect geoptimaliseerd. Je ogen zijn ook zeer gespecialiseerd:

In een ander artikel over kattenspullen vind je handige tips voor de verzorging van waterige kattenogen.

Ben je gefascineerd door de dierenkat? In onze blog categorie Interessante feiten over katten krijg je nog meer Informatie over uw favoriete huisdier:

We leggen bijvoorbeeld uit waarom volwassen katten nog steeds de melkschop doen. Of waarom katten je naam net zo goed herkennen als honden – maar het meestal negeren als ze worden geroepen…