Het balkon kattenveilig maken – De kattenoase in de buitenlucht

Voor binnenkatten is het balkon een beetje vrijheid – dus het is een goed idee om het huis tijger toegang te geven. Allereerst moet je het balkon kat-proof maken!

Hoe dit werkt en hoe je een ware oase van welzijn à la Balkonia voor je kutje creëert, leer je in dit artikel.


Maak balkon kattenveilig

Heb je een balkon? En een binnenkat? Prachtig, dat past prachtig bij elkaar. Toegang tot het balkon vergroot niet alleen het territorium van uw kat – het geeft haar een beetje “vrijheid om te snuffelen”.

Vooral in de zomer is het balkon populair bij fluwelen poten: geniet van de zon en de wind, dommel in de schaduw, kijk vogels, jaag op insecten, absorbeer alle interessante geuren, geniet van het uitzicht. En dan dit uitzicht en de spannende geluiden…

U ziet, het balkon kan het leven van uw appartement kat veel verrijken!

Het is echter belangrijk om het balkon goed te beveiligen. Want de uitspraak “katten landen altijd op hun poten” is niet echt waar. Een val van de 1e of 2e verdieping kan leiden tot ernstige verwondingen of zelfs de dood. Als het gaat om kattenveilige balkons, is er echter nog meer om te overwegen.

Onze winnaar van de kattenvoertest
Cat Food Test Winnaar Cat Stuff
ANIfit Voucher
Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:
10Cat spullen Code gekopieerd!
Nu inwisselen

Laten we dus beginnen met instructies over hoe u uw balkon katveilig kunt maken:

Lees ook:   Hoe lang leeft een American Wirehair

Het balkon voor katten beveiligen

Zoals gezegd vormt met name een crash een groot gevaar. Katten hebben absoluut geen hoogtevrees en zijn ook echte meesters in balanceren. Toch kunnen er altijd ongelukken gebeuren, dus veiligheid moet de hoogste prioriteit hebben.

De jacht op een vlinder of een vogel kan leiden tot onvoorzichtigheid en dus tot een crash. Ook als je kat bang is, kan hij struikelen.

Een kattenbeschermingsnet speelt dus de hoofdrol bij het beveiligen van het balkon voor uw kat.  Het beschermt tegen vallen en voorkomt ook dat uw kat op naburige balkons springt of zelfs een uitstapje naar het dak maakt.

Kattennet balkon
Belangrijke bescherming tegen vallen: Een kattenbeschermingsnet is de basis voor het kattenveilige balkon

Afhankelijk van de structurele vereisten moet het kattennet het balkon volledig overspannen of de voorkant van een loggia beveiligen. Katten hebben een enorme springkracht, dus het net moet minstens 1,80 meter hoog van de grond worden uitgerekt.

Voor kattennetten voor het balkon moet het volgende worden opgemerkt

  • De maaswijdte mag niet te groot zijn. Het moet maximaal 3-4 centimeter zijn. Dus uwe kat steekt zijn kop niet in de mazen.
  • Met draad versterkte kattenbeschermingsnetten of nylon netten kunnen niet zomaar worden doorgeknipt.
  • Nylon als materiaal is zeer weerbestendig en het materiaal is vaak transparant en relatief dun, zodat het zicht niet te veel wordt aangetast.
  • Haken, oogjes en touwen worden gebruikt voor het bevestigen. Een steiger gemaakt van houten latten kan ook worden gebouwd.
  • Bevestigen zonder boren is ook mogelijk. Telescopische palen kunnen bijvoorbeeld tussen vloer en plafond worden gespannen als er een balkon boven het uwe is.
Lees ook:   Friskies Kattenvoer Recensie

Vooral de kleine steken zijn belangrijk. Want als je kat zijn kop in een gaas steekt, kan hij in paniek raken en zichzelf wurgen als hij zichzelf niet kan bevrijden.

Belangrijk: Als u te huur woont, moet u uitzoeken of u een kattennet op het balkon kunt plaatsen Vaak zijn er beperkingen en verboden waar u op moet letten. Soms mag je bijvoorbeeld geen haken bevestigen. Of de gevel van het huis moet er uniform uitzien, wat vaak de installatie van een kattenbeschermingsnet uitsluit.

Ramen en deuren beveiligen

Vaak leidt een raam naar het balkon. Hier moet u een raambeveiliging bevestigen. Omdat gekantelde ramen een gevaar vormen voor katten. Als ze proberen binnen of buiten te komen door het gekantelde raam, kunnen ze vast komen te zitten en ernstige interne verwondingen oplopen. Een kattenbeschermer voor gekantelde ramen is goedkoop en snel vastgeschroefd of gelijmd.

Open balkondeuren moeten worden beveiligd met een wig of deurstop. Want een deur die dichtslaat met een tocht kan ook van cruciaal belang zijn als je kat er toevallig tussenin staat.

Tips voor het kattenbalkon – De oase van welzijn voor je kutje

Balkon Cat Secure
Een kattentuin en een schaduwrijke observatiepost maken het balkon een paradijs voor katten

Als het balkon kattenveilig is, kunt u verschillende accessoires gebruiken om ervoor te zorgen dat uw kat zich echt op zijn gemak voelt:

Kattenluik– Uw kat zal blij zijn als ze op elk moment zelf kan beslissen of ze erin of eruit wil. En een kattenluik is ook voor jou een verademing: Je hoeft dus niet de hele tijd op de deuropener te spelen! Kattenluiken kunnen ook achteraf in elke deur worden gemonteerd. Balkondeuren zijn meestal gemaakt van glas – dus u hebt een glazenier nodig voor installatie. Bij kattenluiken moet je ervoor zorgen dat ze geen tocht binnenlaten en dat de klep op zijn minst een beetje isolerend is – we kunnen dit model aanbevelen.

Lees ook:   Hoe groot wordt een Peterbald

Schaduw– Luifel, luifel of parasol – je fluwelen poot hoeft in ieder geval niet de hele tijd in de brandende zon te liggen.

Kattentuin – In een lage pot kun je de favoriete planten van elke kat laten groeien: kattenkruid, valeriaan en kattengras zorgen voor interessante geuren en nodigen je uit om te knabbelen. Als je nog andere planten op het balkon hebt, moet je duidelijk maken of het giftig is voor je lief als hij eraan knabbelt. Hier vindt u een lijst met planten die giftig zijn voor katten met foto’s.

Buiten eten en drinken – Ook buiten mag een drinkbakje niet ontbreken, je kutje moet immers voldoende drinken. Eten in de open lucht is ook een geweldige ervaring.

Geliefkoosde plaats– Een gezellige plek in de schaduw, met goed uitzicht. Dit zijn de eisen van uw kat voor haar favoriete buitenplek. Je kunt een kant-en-klare buitenkrabpaal pakken, of je kunt zelf iets bouwen van natuurlijke stammen en spaanplaten.

Krabben– Natuurlijk bevat uw favoriete buitenplek een krasmogelijkheid. Een buitenkrabpaal biedt dit aan. Je kunt ook een krabbord bevestigen.

Buiten eten en drinken – Ook buiten mag een drinkbakje niet ontbreken, je kutje moet immers voldoende drinken. Eten in de open lucht is ook een geweldige ervaring.