Uw kat heeft roos? – Wat u eraan kunt doen

Als uw kat roos in zijn vacht heeft, is de reden meestal onschadelijk. Met een beetje zorg kun je het probleem met de huidcellen snel onder controle krijgen. Maar er zijn ook triggers voor roos bij katten die door de dierenarts moeten worden behandeld.

Kat heeft roos

Roos is vaak onschadelijk bij katten

De buitenste laag van de huid, de opperhuid, wordt voortdurend vernieuwd. Huidcellen worden weggegooid. Dit is hetzelfde met katten als met mensen. Normaal gesproken zijn de vallende huiddeeltjes echter zo klein dat ze niet te zien zijn.

Als je schubben in de vacht van je kat hebt opgemerkt, zijn ze veel groter dan normaal. En daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Meestal zijn deze niet slecht.

In het voor- en najaar is de kat in de Vachtwissel. Ze past haar vacht aan het veranderende klimaat aan. Dit is een grote belasting voor de huid, wat kan leiden tot roos. Regelmatig kammen helpt hier geweldig: borstelen verwijdert niet alleen los haar en versnelt de verandering van vacht, het stimuleert ook de bloedcirculatie van de huid. Het versterkt ook de band tussen u en uw huisdier.

De verandering van vacht duurt ongeveer 4 weken. Als uw kat in deze tijd een schilferige vacht heeft, is het niet slecht.

In de winter heeft de huid van uw kat last van droge verwarmingslucht. Dit belast de huid en droogt deze uit. Dit leidt dan tot roos.

Aan de ene kant helpt een luchtbevochtiger hier. Aan de andere kant kun je je kat helpen met wat kokosolie, lijnzaadolie of zalmolie. Geef haar gewoon 2-3 keer per week een halve theelepel olie over het voedsel. Het helpt de hydratatie van de huid te reguleren.

Lees ook:   Pakeway Nieuwe Kattenbak Gesloten Schep Kattenbakvulling Pan Milieuvriendelijke Kattenbak met kap - gratis zeef t.w.v 7.49!! - Roze

Als katten roos hebben, kan dit ook wijzen op een onjuist dieet aanduiden. Vaak ziet de vacht er erg dof uit. Voer voedsel van hoge kwaliteit met een hoog aandeel spiervlees. Zorg er ook voor dat er geen suikers, conserveermiddelen of kleurstoffen zijn.

Onze winnaar van de kattenvoertest

Cat Food Test Winnaar Cat Stuff

ANIfit Voucher

Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:

10Cat spullen

Code gekopieerd!

Nu inwisselen

Biotine (vitamine B7) is vooral belangrijk om de huid van uw kat gezond te houden. Biotine zit voldoende in de meeste soorten kant-en-klaar voer voor katten – in het geval van roos kunt u uw kat aanvullen met pure biotine.

Lees ook:   Hoe groot wordt een Brazilian Shorthair
Kattenroos Tips
Kammen is goed voor de gezondheid van de huid van uw kat – en helpt roos te bestrijden

Checklist – Dit helpt tegen roos bij katten:

  • Kam of borstel uw kat regelmatig, vooral tijdens de verandering van vacht
  • Zorg voor voldoende luchtvochtigheid in de winter
  • Zalmolie, kokosolie of lijnolie helpen tegen een droge huid
  • Voer alleen kattenvoer van hoge kwaliteit – in onze kattenvoervergelijking kunt u zich informeren
  • Biotine (bijvoorbeeld in biergist) helpt tegen roos

Huidschimmel, parasieten en ziekten kunnen ook de reden zijn

Andere redenen voor roos bij katten zijn daarentegen ernstiger en moeten zeker door een dierenarts worden opgehelderd.

Het is altijd merkbaar wanneer de roos wordt vergezeld door jeuk. Je kunt het zien aan het feit dat je kat zichzelf vaak bijzonder uitgebreid krabt of schoonmaakt op dezelfde plaatsen.

Bijvoorbeeld een Huidschimmel leiden tot roos. Naast de jeuk kunnen er zelfs kale plekken in de vacht van je kat zitten. Alleen de juiste medicatie van de dierenarts die u vertrouwt, zal hier helpen. Aandacht: Huidschimmel bij katten kan besmettelijk zijn voor mensen en andere katten!

Naast een schimmel, Parasieten leiden tot roos in de vacht. Deze omvatten in de eerste plaats mijten en vlooien. Beide veroorzaken ook een sterke jeuk in je kutje. Vlooien bij katten zijn zelfs met het blote oog zichtbaar. Een spot-on remedie van uw dierenarts biedt hier een snelle remedie.

Bovendien moet in het geval van een parasietbesmetting het hele appartement, vooral de favoriete plaats of slaapplaats van uw huistijger, zorgvuldig worden schoongemaakt. Hiervoor kunt u de vlooienspray gebruiken: het doodt vlooien en andere parasieten zonder giftig te zijn.

Lees ook:   Perzische Kat kattenvoer

Moeilijker te diagnosticeren zijn chronische huidziekten of allergieën, die ook verantwoordelijk kunnen zijn voor schilferige kattenbont. Stofwisselingsziekten zoals diabetes kunnen ook de gezondheid van de huid van uw kat beïnvloeden.

Resultaat

Als u schubben in de vacht van uw kat opmerkt tijdens de tijd van de verandering van vacht of in de winter, hoeft u zich geen zorgen te maken. Als de toestand na een paar weken weer normaal wordt, is alles in orde.

Als dit niet het geval is, of als andere symptomen zoals jeuk of zichtbare huidirritatie worden toegevoegd, moet u uw dierenarts raadplegen. Tip: Probeer de online dierenarts Dr. Sam, hier kijken ervaren dierenartsen naar uw kat via de smartphone-app – zonder wachttijd en de klok rond!