Houd uw kat gezond en vermijd obesitas

De gezondheid van iemands geliefde huisdier is een belangrijke zaak. Dieren kunnen zich niet uiten als bepaalde factoren niet optimaal zijn of als ze ziek zijn. Ook heeft de eigenaar vaak problemen met het correct interpreteren van tekens.

In het geval van katten, vooral de Voeding speelt een belangrijke rol. Als je je kat goed voedt en anders aandacht besteedt aan een gezonde omgeving, heb je een gezond huisdier dat een lang leven voor zich heeft. Dan bereiken huiskatten een leeftijd van 15 tot 20 jaar, waarbij huiskatten in individuele gevallen zelfs 30 jaar en ouder worden.


Overgewicht bij katten

Het voedingsplan van de kat

Katten zijn roofdieren, ze moeten bijna uitsluitend vlees eten –Beeld: Sergej Zaykov /Shutterstock.com

De kat is een wild dier op zich. Onze huiskatten zijn een gedomesticeerde soort die al geruime tijd samenleeft met mensen. Dienovereenkomstig heeft het gedrag van de dieren zich aangepast.

Veel katten zijn puur levende dieren en gaan daarom niet meer jagen. Om deze reden ontvangen deze katten al hun voedsel van mensen. Ze zijn daarom afhankelijk van mensen die ze op een evenwichtige en geschikte manier voeden.

Het is belangrijk dat het dieet van de huistijger zo dicht mogelijk bij de natuurlijke voedselinname ligt. Dit zorgt ervoor dat de kat alle grondstoffen en mineralen krijgt die hij nodig heeft voor een gezonde groei. Tegelijkertijd is dit een belangrijke bouwsteen om overgewicht van de kat te voorkomen.

De wilde kat voedt zich voornamelijk met vleselijk voedsel. Het feit dat de kat een carnivoor is, is al duidelijk uit de tanden. Maar het spijsverteringskanaal is ook aangepast aan deze vorm van voeding.

Katten hebben dus moeite met het verteren van grote hoeveelheden plantaardig voedsel. Bovendien biedt het niet de noodzakelijke voedingsstoffen die de kat nodig heeft. De ingrediënten in kattenvoer zijn daarentegen vaak niet optimaal.

Onze winnaar van de kattenvoertest
Cat Food Test Winnaar Cat Stuff
ANIfit Voucher
Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:
10Cat spullen Code gekopieerd!
Nu inwisselen

De meeste katteneigenaren gaan ervan uit dat kattenvoer automatisch het meest geschikt is voor huisdieren.

Dit is echter niet altijd waar. Niet zelden rekken de fabrikanten het kattenvoer uit door granen, soja of maïs. Dit is aanzienlijk goedkoper dan dierlijke eiwitten. Plantaardige stoffen zijn echter moeilijker te verteren. Ze hebben een langere darm nodig, zoals bijvoorbeeld bij mensen aanwezig is.

Zodat de kat plantaardige stoffen verteren zeer slecht en neemt nauwelijks voedingsstoffen op. Zo’n NaHet is waardeloos voor de voeding van het dier en kan zelfs leiden tot een gevaarlijke ondervoorraad van belangrijke mineralen.

In het wild voeden katten zich voornamelijk met muizen en soortgelijke knaagdieren. Deze voorzien jagers van precies de stoffen die ze nodig hebben voor een uitgebalanceerd dieet. Maximaal vijf procent van het dieet van een wilde kat is gebaseerd op plantaardig voedsel.

Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het kattenvoer een zo hoog mogelijk aandeel vleeseiwitten bevat. In de natuur jagen wilde katten gemiddeld op 15 muizen per dag om aan hun energiebehoeften te voldoen.

Weet je niet welk voer geschikt is voor je kat? Hier vindt u onze kattenvoervergelijking!

Het juiste voedingsinterval voorkomt obesitas

In veel gevallen is het overgewicht bij katten te wijten aan onjuiste voeding. In de loop van het leven van een kat verandert het optimale ritme meerdere keren. Jonge katten hebben dus in eerste instantie vier maaltijden per dag nodig in het eerste levensjaar, later drie maaltijden. Dit is belangrijk om een gezonde groei mogelijk te maken.

Volwassen katten daarentegen mogen slechts twee keer per dag worden gevoerd. Het juiste moment is ’s morgens en’ s avonds. Bij oudere katten is het raadzaam om rond het middaguur een derde maaltijd te introduceren. Maar de individuele maaltijden kunnen dan kleiner zijn.

Obesitas bij katten bestrijden

Dieet bij katten
Overgewicht schaadt de gezondheid van uw kat – Beeld: ROMAN DZIUBALO / Shutterstock.com

Allereerst is het een kwestie van bepalen of je eigen dier risico loopt op obesitas of al te zwaar is. Er zijn hier geen vaste tafels, omdat elk dier anders is. Afhankelijk van het ras, de leeftijd en het geslacht kan een gezonde huiskat tussen de 3,5 en 6,5 kilogram wegen.

De grootste rassen, zoals de Main Coon, kunnen nog zwaarder zijn zonder overgewicht te hebben. Daarnaast zijn katers over het algemeen wat zwaarder.

Het juiste uitgangspunt voor het beoordelen van de gezondheid van uw eigen kat is daarom de dierenarts. Dit kan het ideale gewicht van een kat vrij nauwkeurig bepalen op basis van de grootte en algemene conditie. Dit maakt het mogelijk om continu te controleren of het huisdier binnen een gezond gewichtsbereik blijft.

Als bij deze gelegenheid wordt vastgesteld dat de kat te zwaar is, zullen bepaalde tips en hulpmiddelen tegen obesitas bij katten helpen. Er zijn twee belangrijke factoren die kunnen worden gebruikt om obesitas bij katten te bestrijden. Dit zijn de voeding en voldoende beweging.

Vooral het dieet van katten met overgewicht moet strikte regels volgen. Het is het beste om rechtstreeks met de dierenarts een uitgebalanceerd dieet af te spreken.

Een gezond dieet voor de kat kan vele vormen aannemen. Het is dus mogelijk om zelf kattenvoer te maken. Hiervoor moeten bepaalde dingen worden overwogen. De dierenarts kan hier passende instructies geven. Als alternatief zijn er speciale kattenkookboeken. Deze bieden recepten en bereidingsinstructies.

Een geweldige manier om overgewicht bij een kat te bestrijden, is door over te schakelen naar voedsel van hogere kwaliteit.

Goedkoop dierenvoer wordt vaak opgerekt met inferieure ingrediënten. Aan de andere kant ondersteunen degenen die eiwitrijk huisdiervoer kopen op basis van hoogwaardig vlees de gezondheid van hun eigen kat. Met zo’n voedingsmiddel is de dosering ook makkelijker, omdat er meestal minder nodig is.

Het verschil tussen droog en nat voedsel moet ook worden opgemerkt. Met natvoer dekt de kat zijn vochtbehoefte voor een groot deel af via het voer. Droogvoer daarentegen wordt gecomprimeerd en heeft een aanzienlijk hogere energie-inhoud berekend op het gewicht.

Droogvoer moet daarom spaarzamer en nauwkeuriger worden gedoseerd, anders kan de kat snel te veel eten. Bovendien moet ervoor worden gezorgd dat er voldoende vloeistof wordt geleverd.

Trouwens, melk is geen goede optie voor katten, vooral nadat ze volgroeid zijn. Het darmkanaal van de kat reageert op koemelk met negatieve reacties zoals diarree.

De juiste keuze voor katten is helder water. Deze dient te allen tijde beschikbaar te zijn en in voldoende hoeveelheden aangeboden te worden. Als u merkt dat uw kat te weinig drinkt, moet u verschillende drinkbakken plaatsen die door het hele appartement zijn verdeeld. Veel katten vinden het niet leuk als de drinkplaats direct naast de voederplaats ligt. Het kan dus helpen als de voerbak in de keuken staat. maar het watervat staat in de woonkamer of de gang.

In het geval van een Dieetaanpassing het is nog steeds belangrijk om ze op de lange termijn te implementeren. Een kat die ooit overgewicht had, heeft de neiging om in de toekomst weer aan te komen. Als de kat weer een normaal gewicht heeft bereikt, mag deze niet worden teruggebracht naar de oude gewoonten. Dit zou er hoogstwaarschijnlijk voor zorgen dat de kat weer aankomt. In deze context is er sprake van het jojo-effect, dat ook vaak mensen met overgewicht treft.

Overgewicht maakt katten ziek

Overgewicht heeft op middellange termijn al veel negatieve effecten op katten. Deze zijn deels onomkeerbaar, waardoor het des te belangrijker is om aandacht te besteden aan een uitgebalanceerd gewicht. Vooral gecastreerde katten hebben de neiging om overgewicht te hebben. Daarom moeten eigenaren, vooral in dit geval, aandacht besteden aan het gewicht.

Obesitas leidt tot veel chronische ziekten bij katten, die vervolgens met medicijnen moeten worden behandeld of zelfs de levensverwachting van het dier moeten beperken. Dit omvat voornamelijk diabetes mellitus. Niet alleen mensen kunnen het krijgen, zelfs katten met overgewicht lijden vaak aan type 1 of type 2 diabetes mellitus. Dan heeft de kat, net als een persoon met diabetes, insuline-injecties nodig. Vroeg gewichtsverlies kan diabetesniveaus corrigeren, zodat de kat zonder insuline-injecties kan.

Een veel voorkomend probleem bij katten met overgewicht is Gewrichtsschade. Deze leiden ertoe dat het vermogen om te bewegen beperkt is. Vooral met het vorderen van de leeftijd hebben deze katten last van permanente pijn, kunnen ze niet meer springen en kunnen ze maar in beperkte mate lopen. Dit is een vicieuze cirkel, omdat de kat nog minder beweegt en blijft aankomen.

Door obesitas of een onevenwichtig dieet kunnen katten ook Lever komen. Dit leidt tot een eiwittekort, wat zelfs heel snel kan leiden tot een levensbedreigende situatie. De meest voorkomende vorm is hepatische lipidose, ook bekend als vetdegeneratie van de lever. Deze vette degeneratie van de lever wordt veroorzaakt door obesitas of inferieur voedsel, dat geen dierlijke eiwitten bevat.

Bovendien kan obesitas bij katten leiden tot Vachtproblemen en huidziekten lood. De kat is afhankelijk van het bereiken van alle delen van zijn vacht als onderdeel van de dagelijkse reiniging. Dit kan worden beperkt door overgewicht. Dan mat de vacht en valt uit. Obesitas kan er ook voor zorgen dat er rimpels in de huid ontstaan. Deze zijn gevoelig voor etterende ontstekingen. Een ander symptoom is ziekten van de urinewegen. Vooral mannen met overgewicht worden getroffen. Gebrek aan beweging en een vette blaas zorgen ervoor dat het niet meer helemaal geleegd kan worden. De reiniging van dit gevoelige gebied kan ook worden aangetast door obesitas. Dit alles verhoogt het risico op infecties, die ook permanente schade kunnen veroorzaken.

Katten met overgewicht hebben helaas ook vaak last van longziekten en hart- en vaatproblemen. Het hart is niet ontworpen voor deze belastingen en de vetmassa’s in het borstgebied drukken op de longen. Hierdoor neemt de levensverwachting van de katten flink af en kan er op elk moment een hartaanval optreden.

De juiste hoeveelheid beweging voorkomt obesitas

Oefening helpt tegen obesitas bij katten
Regelmatige speelsessies met veel beweging beschermt tegen obesitas bij katten – Beeld: Dora Zett / Shutterstock.com

Beweging speelt een belangrijke rol bij het voorkomen en bestrijden van obesitas bij katten. Katten zijn van nature zeer actieve dieren. Daar zijn verschillende redenen voor. Aan de ene kant hebben wilde katten territoria waar ze regelmatig rondlopen. De wilde katten claimen dit territorium voor zichzelf en hebben het gebied nodig om te jagen. De grootte van een dergelijk gebied kan tussen de 100 en 3000 hectare zijn. Katten hebben meestal een groter jachtgebied.

Omdat onze huiskatten directe afstammelingen zijn van de wilde katten, hebben ze instinctief een vergelijkbaar territoriaal gedrag. Als u uw kat uitlaat, merkt u misschien dat de kat vaak ver van uw eigen huis weg beweegt. Dit zorgt automatisch voor veel beweging bij de buitenwandelaars. Als gevolg hiervan ontwikkelen de katten spieren en breken ze overtollige energie af.

Helaas is dit bij huiskatten niet het geval. Hier ontbreekt de natuurlijke beweging. Dit heeft twee negatieve effecten. Om te beginnen hebben deze kattennl een energieoverschot als het dieet niet dienovereenkomstig wordt aangepast. Eigenaren van gezelschapsdieren vinden het vaak moeilijk om precies te beoordelen hoeveel voedsel hun kat echt nodig heeft. Daarom gebeurt het vaak bij huiskatten dat er te veel wordt gevoerd. Vroeg of laat ontwikkelt zich overgewicht.

Aan de andere kant hebben huiskatten ook last van verveling. Katten die onderbenut zijn, worden vaak lusteloos. Op de lange termijn kan dit zelfs leiden tot depressie. Vervolgens vullen de katten de dagelijkse inhoud met andere activiteiten. In het appartement zijn er niet veel keuzes. Ofwel beginnen onderbelichte katten het meubilair te vernietigen, of ze eten overmatig. Er is dus een andere risicofactor voor obesitas aanwezig.

Het is aan de eigenaren van gezelschapsdieren om de kat aan te moedigen om meer te bewegen. Er zijn tal van methoden die kunnen worden opgenomen in de dagelijkse routine. Sommige van deze trucs kosten niet eens veel tijd en zijn ook een welkome afwisseling voor de katteneigenaar in de interactie met zijn eigen dier.

Een belangrijk punt voor katten meer beweging om te animeren in het appartement is speelgoed. In speciaalzaken is er een ruime keuze aan speelgoed op maat van katten. Dit wekt vaak de natuurlijke jachtinstincten van de kat op. Zo reageren katten op bepaalde geluiden, snelle bewegingen en ook op geuren. Kattenkruid of Kattenkruidplant draagt de naam niet zonder reden. De belangrijkste geurstof van kattenkruid is onweerstaanbaar voor katten. Katten jagen achter de geur aan en wentelen zich zelfs in deze planten in het wild. Daarom zijn er kattenspeeltjes met Kattenkruid. Dit zorgt ervoor dat de kat automatisch op jacht gaat naar dit speeltje en er gefixeerd op is.

Ook kan het dagelijkse voedingsritueel worden omgezet in een interessante taak voor de kat. De meeste eigenaren voeren hun kat altijd op dezelfde plaats. In het wild daarentegen zoeken en jagen katten op hun prooi. Daarom is het geen probleem om het voedsel op verschillende plaatsen te plaatsen. Vooral met droogvoer kun je een interessant spel bouwen. De afzonderlijke stukken kunnen bijvoorbeeld worden gegooid, zodat de kat er achteraan jaagt en het voedsel verdient. De meeste katten zijn heel gemakkelijk om enthousiast te worden over dergelijke spellen.

De basisvereiste voor een actief en gezond huisdier is dagelijkse betrokkenheid bij de kat. Katteneigenaren moeten hier zeker het juiste moment voor plannen. Op zijn minst heeft een binnenkat een uur aandacht per dag nodig, die wordt besteed aan het spelen van games. Beter zijn verschillende fasen, die verspreid zijn over 30 minuten.

Als je deze tijd niet hebt, moet je geen kat in het appartement houden. Als de kat daarentegen een buitenwandelaar is, houdt hij zich buiten bezig en redt hij zich met dienovereenkomstig minder aandacht. Hetzelfde geldt als er meerdere katten in het huishouden wonen. Deze spelen met elkaar en zorgen zo voor werkgelegenheid. Geen enkel huisdier mag echter leven zonder menselijke aandacht.

Onze winnaar van de kattenvoertest
Cat Food Test Winnaar Cat Stuff
ANIfit Voucher
Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:
10Cat spullen Code gekopieerd!
Nu inwisselen

Bent u geïnteresseerd in gezonde kattenvoeding? Lees dan dit:

  • Kattenvoer: deze 7 ingrediënten kunnen uw kat ziek maken
  • Voedselverandering voor katten – Deze 6 tips helpen gegarandeerd
  • Waarom taurine zo belangrijk is voor je kat

Uitgelichte foto (boven): Benoit Daoust / Shutterstock.com