Koortsmetingen bij katten – zo werkt het zonder problemen

Koorts bij katten is een natuurlijke reactie van het lichaam op infecties, ontstekingen en andere ziekten. Bij katten is koorts net als bij mensen een belangrijk wapen van het lichaam om zich te ontdoen van ziekteverwekkers. Maar koorts kan ook gevaarlijk zijn bij katten – als het te lang duurt of te hoog oploopt, worden organen beschadigd.


Cat koorts meting

Dus als u vermoedt dat uw kat koorts heeft, moet u dringend één keer meten. Natuurlijk kun je naar de dierenarts gaan om de koorts te meten – hij kan dan ook diagnosticeren wat de oorzaak van de koorts is.

U kunt ook gemakkelijk zelf de koorts van uw kat meten. Dus je zou haar een bezoek aan de dierenarts en een autorit kunnen besparen, wat altijd stress voor haar zou betekenen. Als je zelf de koorts van je kat meet, is het veel minder stressvol voor hem of haar!

Tekenen dat uw kat koorts heeft

Maar hoe kun je zelfs zien dat je kat koorts heeft? Ze komt immers niet naar je toe en zegt: “Hé, ik denk dat ik ziek ben!”.

Een eerste teken dat je kat een beetje ziek is, is wanneer ze Moe en traag dan normaal en kruipt en rust gewoon de hele dag door – nog meer dan normaal.

Als er ook een grote dorst en verlies van eetlust is, condenseren de tekenen van koorts (maar geen van beide is noodzakelijkerwijs een teken van koorts).

Koortsmeting kattenoor
Warme oren zijn een teken van koorts bij de kat

Als uw kat en zijn gedrag u opvallen, kunt u de snelle oortest maken: Raak de oren van je kat aan. Als ze warm tot warm aanvoelen, ook al is je kat niet in een warme omgeving geweest (buiten in de zomer, dutten op de kachel, zonnebaden), dan is dat een teken van koorts. Katten reguleren hun lichaamstemperatuur via hun oren, daarom krijgen ze het warm als ze koorts hebben.

Lees ook:   LaPerm krabpaal

Het aanraken van de oren is natuurlijk niet erg nauwkeurig – maar dit geeft je een eerste aanwijzing of je echt koorts moet meten.

Kattenspul kattenvoer aanbeveling
Kattenspul kattenvoer aanbeveling
ANIfit Voucher
Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:
10Cat spullen Code gekopieerd!
Nu inwisselen

Zo kunt u zelfs bij uw kat koorts meten

Je moet altijd koorts in de billen van je kat meten. Het enige wat je nodig hebt is een normale digitale Thermomethij. Ik raad je deze digitale snelthermometer met flexibele tip, wat het risico op letsel vermindert als uw kat plotseling beweegt. Bovendien meet het de temperatuur in slechts 9 seconden – in vergelijking met de gebruikelijke 30 seconden betekent dit minder pijn voor je kutje!

U moet geen glazen thermometers met kwik gebruiken, ze doen er veel te lang over om het meetresultaat weer te geven – natuurlijk krijgt u geen pieptoon die u vertelt dat de meting is voltooid. Heel onpraktisch.

Naast de klinische thermometer hebt u het volgende nodig:

  • Iets Olijfolie in een kleine kom
  • Een helperdie uw kat kent en vertrouwt
  • Desinfectiemiddel / reinigingsalcohol en theedoeken voor het reinigen van de thermometer na het meten
  • Een rustige ruimte waar uw kat zich prettig voelt
  • Een paar traktaties als beloning na het meten

Je moet je kat niet meten met een infraroodthermometer in je oor, want katten zijn daar erg gevoelig. Bovendien is het risico op letsel hoger en is het veel minder nauwkeurig dan rectale koortsmeting.

Lees ook:   Japanse Bobtail kattenbak

Beste als koppel

Het meten van de koorts van een kat werkt het beste in paren. Een persoon die bekend is met uw kat moet u hierbij helpen.

Voordat u begint, moet u alles verstrekken wat u nodig hebt om uw koorts te meten, zodat de Beurzen zo snel mogelijk kan plaatsvinden.

Maak de punt van de thermometer nat met olijfolie. Dit zorgt ervoor dat de thermometer beter geplaatst kan worden. Olijfolie heeft de voorkeur boven vaseline – uw kat zal zichzelf reinigen na het meten. Wil je echt dat je kat vaseline, die is gemaakt van petroleum, doorslikt terwijl hij met zijn tong schoonmaakt? Olijfolie is veel natuurlijker en dient het doel net zo goed.

Deze thermometer biedt een resultaat in slechts 9 seconden en heeft een flexibele punt die het risico op letsel vermindert. Klik op de afbeelding voor meer info
Deze thermometer geeft een resultaat in slechts 9 seconden en een flexibele tip voor een verminderd risico op letsel. Klik op de afbeelding voor meer info

Dan wordt het serieus: In een rustige omgeving houdt men, bij voorkeur u als verzorger, uw kat op de grond. Aai en kalmeer zeterwijl uw helper zorgt voor de daadwerkelijke meting.

Wees beide tijdens de hele procedure zo rustig en sereen mogelijk, voelt je kat dit aan en is hij minder gespannen.

De klinische thermometer moet eerst worden ingeschakeld en vervolgens tussen de 2 en 3 centimeter diep in het rectum van uw kat worden ingebracht. Als u de Express klinische thermometer hebt verkregen, wordt u al na 9 seconden door een pieptoon geïnformeerd dat de meting is voltooid.

Lees het resultaat en maak vervolgens de thermometer schoon met ontsmettingsmiddel of alcohol en keukenpapier. Als alternatief kunt u ook wegwerphoezen gebruiken voor klinische thermometers, die u na het meten eenvoudig kunt weggooien.

Lees ook:   Highland Straight kattenbak

Beloon je kat meteen met een paar traktaties en een knuffelunit. Als ze met pensioen wil, verlaat haar dan.

Bij welke temperatuur heeft een kat koorts?

De normale lichaamstemperatuur van de kat ligt tussen de 38 en 39,2 graden.. Temperaturen daarboven betekenen koorts.

De lichaamstemperatuur kan ook iets verhoogd zijn als het bijvoorbeeld erg warm is of je kat op de warme kachel of in de zon lag.

Bij aanhoudende koorts kun je het beste naar de dierenarts gaan.

Als u de koorts van uw kat niet durft te meten of als de koorts langer dan 24 uur aanhoudt, moet u bezoek uw dierenarts. Deze neemt de koortsmeting over en kan zich ook direct richten op de Zoek naar de oorzaak. Indien nodig zal hij uw kat koortswerende medicatie geven, omdat hoge koorts bij de kat over een langere periode orgaanbeschadigend is.

Afhankelijk van de aandoening zal uw dierenarts uw kat ook behandelen met antibiotica.

Leestips:

  • Mogelijke oorzaken van koorts bij de kat
  • Koud bij katten
  • Oorzaken van frequent niezen bij katten