Katten na de operatie – 10 nazorgtips voor een snel herstel

Wat helpt uw kat na een Operatie het beste om snel weer op de been te komen? Na een operatie is het geruststellend voor katteneigenaren om de huistijger weer mee naar huis te kunnen nemen. Maar na een operatie is rust alleen vaak niet genoeg.

Je fluwelen poot heeft veel aandacht en verzorging nodig. De Nazorg wil goed voorbereid zijn, omdat het een beslissende invloed kan hebben op hoe lang het duurt voordat uw kat weer op de been is.


Afbeelding / Foto: Kat na de operatie

De volgende informatie zal u helpen met de nazorg na de operatie van uw kat.

Mogelijke na-effecten van chirurgie en anesthesie bij katten

Bij katten kunnen operaties en in het bijzonder anesthesie verschillende na-effecten hebben. In het bijzonder tijdens de eerste uren is te verwachten met de meeste naweeën.

Als gevolg van de anesthesie kunnen aanvankelijk coördinatieproblemen optreden, die meestal na een paar uur verdwijnen. Binnen 24 uur na verdoving kunnen misselijkheid en braken tegelijkertijd optreden.

Een paar Nasleep van de operatie kan ook een lange tijd later optreden. In het bijzonder, als littekens en vers behandelde hechtingen aanwezig zijn, kan de wondplaats ontstoken raken, barsten of andere aandoeningen van wondgenezing optreden. Als er bijvoorbeeld bloedingen optreden, de wond ettert of gapt, moet de dierenarts onmiddellijk op de hoogte worden gebracht.

Ernstige zwelling op het litteken kan ook wijzen op complicaties en moet met de dierenarts worden besproken.

Kattenspul kattenvoer aanbeveling
Kattenspul kattenvoer aanbeveling
ANIfit Voucher
Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:
10Cat spullen Code gekopieerd!
Nu inwisselen

10 tips voor de nazorg

Om ervoor te zorgen dat uw kat snel herstelt, zijn er veel dingen om te overwegen. Met een goede voorbereiding maakt u de tijd na de operatie gemakkelijker voor uzelf en uw kat, omdat u zich volledig op uw kat kunt concentreren.

Tip 1: Schrijf instructies van de dierenarts op voor chirurgische nazorg

Een operatie is niet alleen stressvol voor uw kat, maar ook voor u als huisdiereigenaar. Om ervoor te zorgen dat u in deze gespannen situatie niets vergeet, kan het belangrijk zijn om alle informatie op te schrijven die uw dierenarts u geeft.

Lees ook:   Caracat kleuren

Door kort Notities, bijvoorbeeld voor wondverzorging of wanneer uw dier weer mag eten, krijgt u meer zekerheid en kunnen fouten worden voorkomen. Kan de operatie worden gepland? Dan kun je het beste van tevoren wat vragen opschrijven, die Uw dierenarts kan u bijvoorbeeld antwoorden:

 • Wanneer mag mijn huisdier weer drinken en eten?
 • Heeft mijn kat eerst speciaal voer nodig?
 • Hoe lang moet een nekbrace worden gebruikt?
 • Moet de wond of het litteken verzorgd worden?
 • Wat zijn de naweeën van anesthesie en chirurgie in individuele gevallen?
 • Wanneer worden de hechtingen verwijderd?

Tip 2: De rustplaats

Afbeelding /Foto: Kattennazorg na de operatie
Veel rust, warmte en een slaapplaats op vloerniveau zullen uw kat helpen na de operatie

In de eerste keer heeft uw huisdier vooral rust nodig om te herstellen van de spanningen van de operatie. Aan de andere kant moet de plek van je kat natuurlijk ook voldoende zekerheid kunnen bieden.

De volgende punten zijn belangrijk bij het kiezen van de rustplaats:

 • Ongestoord: Andere dieren of kleine kinderen mogen geen ongecontroleerde toegang hebben tot de rustplaats.
 • Bedden op de verdieping: Na verdoving zijn de dieren meestal nog erg onzeker. Een val van de anders geliefde plaats zoals de vensterbank, het bed of de bank kan gevaarlijk zijn.
 • Hygiënisch schoon: In veel dekens van katten zijn er talloze kattenharen. Dit is meestal geen probleem. Op een vers geopereerde wond kunnen oud haar en andere vuildeeltjes snel vast komen te zitten en in geval van twijfel een infectie veroorzaken. Je kat hoeft het niet zonder haar geliefde knuffeldeken of mandje te doen. Een vers vel eroverheen zorgt ervoor dat er geen vuildeeltjes bij de wond kunnen komen.
 • Hitte: Vooral na lange operaties is de warmtebehoefte bijzonder hoog. Een deken beschermt het dier tegen overmatig warmteverlies.
 • Kattenbak: Plaats in de buurt van de rustplaats, zodat het dier ze ongehinderd kan bereiken.

Tip 3: Transportcontainer als tijdelijke rustplaats

De transportcontainer kan de eerste uren na de operatie een veilige rustplaats zijn voor uw kat. Een comfortabele vulling zorgt voor comfort. Als uw kat de container echter wil verlaten, moet u uzelf niet dwingen om erin te blijven. Dit kan onnodige stress veroorzaken. De transportcontainer is dus alleen een goede keuze als uw kat het accepteert en er stressvrij in kan blijven.

Lees ook:   Nebelung kattenbak

Tip 4: Leg alles wat eetbaar is weg

Eigenaren van gezelschapsdieren wordt vaak geadviseerd om de kat tot twaalf uur na de operatie niet te voeren. Bij meer tijdrovende handelingen kan de periode soms langer zijn, zeker als het dier zijn bewegingen nog niet goed kan coördineren.

Dit is belangrijk om inname te voorkomen. Voerbakken, maar ook kamerplanten en restjes van de tafel moeten daarom in deze fase ontoegankelijk voor uw dier worden weggezet.

Tip 5: Zorgvuldige hygiëne voorkomt infecties

Een vers geopereerde wond kan snel ontstoken raken. Daarom moet niet alleen de rustruimte erg schoon zijn. De kattenbak moet ook zeer zorgvuldig worden schoongemaakt voor en binnen de eerste paar dagen na de operatie.

Tip 6: Nekbraces en bodysuits dienen als wondbescherming

Voor operaties aan de buik (castratie bij vrouwelijke katten, navelbreuk, enz.), Is een lichaam voor wondbescherming bij fluwelen poten veel populairder dan een storende nekbrace

Als uw dier een nekbrace krijgt van de dierenarts, dan dient deze als wondbescherming en moet deze ook worden gebruikt – tenminste als uw dier onbeheerd is. Anders is het risico te groot dat de kleine patiënt de wond likt of zelfs bijt.

Voor een kat wordt zo’n nekkraag echter geassocieerd met een grote beperking. De kraag stoort hen aanzienlijk in hun vrijheid van zicht en beweging. Daarom mag deze kemphaan niet langer worden gebruikt dan nodig is.

Daarnaast wil je kat zich ook goed reinigen in de fase na de operatie. Het schoonmaken van bont en poten is een instinctieve daad. Dit kan onder begeleiding en dan kun je de kemphaan weer op haar zetten.

Alternatieven voor de onbeminde nekbrace:

Als alternatief is het in sommige gevallen mogelijk om een speciaal kattenlichaam of een babylichaam te gebruiken (past helaas meestal niet goed). Voor dit doel wordt het lichaam over het hoofd van uw kat geplaatst en worden de poten door de arm- en beenopeningen ingebracht. Hierdoor heeft de kat weer voldoende vrijheid van zicht en beweging. Natuurlijk seen lichaam beschermt alleen chirurgische wonden op de buik (bijv. castratie bij vrouwelijke katten of navelbreuk) of rug van de kat.

Lees ook:   Sleepypod Martingale kattenharnas recensie.

Daarnaast zijn er verschillende kragen en kragen met zachte hals, die ook beter door katten worden geaccepteerd dan de gebruikelijke plastic trechters:

 • Tepaw zachte kraag + lekbescherming
 • Softneck kraag ProCollar

In dit artikel hebben we gekeken naar nog meer alternatieven voor de halsband voor katten

Tip 7: Zorg voor zorg

Na de operatie mag een kat niet alleen worden gelaten. Het is vaak nog erg wankel op zijn voeten en misselijkheid kan tot 24 uur na de ingreep nog steeds optreden. Als de operatie kan worden gepland, zoals castratie, dan kunt u deze coördineren met uw vakantie of een weekend. Misschien hebben vrienden of familieleden in dit stadium tijd om voor het dier te zorgen?

Tip 8: Blijf buiten in huis

Na een operatie moeten buitenwandelaars eerst in huis blijven. In de regel moet dit worden gedaan totdat de hechtingen zijn verwijderd.

Tip 9: Bereid je goed voor op de nazorg

Als er tijd is voor voorbereiding, dan moet dit worden gebruikt zodat de nazorg zo stressvrij mogelijk kan zijn. Maar het is niet altijd mogelijk om een operatie te plannen zoals bij castratie. Een ongeval of ziekte kan er al snel toe leiden dat een dier voortaan geopereerd moet worden.

Maar degenen die weten wat ze moeten doen en de operatietijd gebruiken voor voorbereiding, krijgen meer tijd en rust voor nazorg om voor het dier te zorgen.

Tip 10: Houd noodnummer bij de hand

Als er complicaties optreden, is het belangrijk om snel te handelen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als het litteken scheurt of de wond ontstoken raakt. Uw dierenarts kan u vertellen hoe u in deze gevallen contact met hen kunt opnemen. In sommige gevallen geven dierenartspraktijken noodnummers of noteert u de contactgegevens van de dichtstbijzijnde dierenkliniek met 24-uurs oproepservice.

Conclusie over nazorg na een operatie bij katten

Nazorg na de operatie kan een beslissend effect hebben op het genezingsproces. Rust, verzorging, liefde en een goede voorbereiding kunnen uw kat zo helpen snel te herstellen – en complicaties zoveel mogelijk voorkomen.