Opsporen van en reageren op obstipatie bij katten + tips voor preventie

Veranderingen in de ontlasting hiel kunnen ook wijzen op een ziekte bij uw kat. Diarree wordt meestal vrij snel opgemerkt bij katten, constipatie daarentegen blijft vaak gedurende een langere periode onopgemerkt.

Afbeelding /Foto: Kattensurantie

Constipatie kan echter wijzen op ernstige gezondheidsproblemen. Constipatie wordt vaak niet alleen geassocieerd met pijn, maar het kan zich ook ontwikkelen tot darmobstructie, een levensbedreigende aandoening die onmiddellijke veterinaire behandeling vereist.

Daarom is het belangrijk om spijsverteringsproblemen te voorkomen door middel van een gezond dieet en regelmatige verzorging, evenals om snel te handelen bij de eerste symptomen en om de dierenarts te raadplegen.

Wanneer is constipatie aanwezig bij katten?

In de regel eet een kat dagelijks voedsel en moet daarom ook elke dag uitwerpselen laten vallen. Het feit dat de stoelgang een dag langer duurt, is echter meestal een volledig natuurlijk proces.

Bij obstipatie duurt dit echter langer. Dit kunnen milde en tijdelijke spijsverteringsproblemen zijn die vanzelf oplossen of aanhoudende constipatie.

Dierenartsen onderscheiden daarom constipatie op basis van sterkte. Als er sprake is van een zogenaamde Constipatie , dan stopt uw kat minder vaak met poepen en heeft hij meestal problemen omdat de stoelgang verhard is.

Als de constipatie zeer ernstig en aanhoudend is en optreedt ondanks therapiepogingen, dan is de Constipatie gesproken. Dit is het geval als uw kat de ontlasting voor een langere periode niet bezinkt.

De Coprostasis is de sterkste vorm van constipatie. In dit geval is er geen overdracht van de ontlasting uit de dikke darm, waardoor deze zich ophoopt en ernstig ongemak veroorzaakt.

Kattenspul kattenvoer aanbeveling

Kattenspul kattenvoer aanbeveling

ANIfit Voucher

Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:

10Cat spullen

Code gekopieerd!

Nu inwisselen

Gevaren van constipatie bij katten

Constipatie is geen zeldzaam fenomeen bij katten. Veel van deze spijsverteringsproblemen zijn tijdelijk en verdwijnen zelfs voordat ze worden opgemerkt. Deze tijdelijke constipatie vormt meestal geen gevaar voor de gezondheid van uw kat.

Aan de andere kant wordt het gevaarlijk met sterkere manifestaties of frequentere klachten. Vanwege de constipatie komt er meestal niet genoeg voedsel in het spijsverteringskanaal.

Bij katten kan een voedingsverlof gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, omdat al na een paar dagen het gebrek aan eiwitinname het vet kan verminderen.metabolisme van de lever. Opgeslagen vetten worden niet meer uitgescheiden, waardoor leverlipose ontstaat, de zogenaamde leververvetting.

Lees ook:   Elfcat kattenvoer

Bovendien kan constipatie een aantal andere complicaties veroorzaken, zoals pijn, problemen met de bloedsomloop, uitdroging als gevolg van weigering van voedsel, een levensbedreigende darmobstructie en anderen.

Triggers voor constipatie bij katten

Er zijn veel verschillende factoren die spijsverteringsproblemen bij katten kunnen veroorzaken. Sommige triggers kunnen vermijden door vooraf passende preventie.

Dit geldt met name voor voeding en verzorging. Als huisdiereigenaar heb je weinig of geen invloed op andere factoren, zoals ziektes. Dan is het belangrijk om vroeg te handelen om ergere gevolgen voor uw huisdier te voorkomen.

Hier krijg je een overzicht van de triggers van constipatie bij katten en concrete tipshoe ze te voorkomen:

Vezelarm dieet en uitdroging

Afbeelding / Foto: Kat voorkom constipatie, watervoorziening
Voldoende water kan constipatie bij katten voorkomen – Beeld: marinaks / Shutterstock.com

In veel gevallen is onjuiste voeding de oorzaak van constipatie. Dit geldt zowel voor vast voedsel als voor vloeibaar voedsel. Een gebrek aan water is belangrijk voor het behoud van een gezond spijsverteringsstelsel. Als uw kat bijvoorbeeld veel droogvoer eet, is het vooral belangrijk dat uw kat veel drinkt.

Met betrekking tot voedsel moet worden opgemerkt dat katten ook een bepaalde hoeveelheid vezels moeten consumeren. Op hun natuurlijke dieet telt niet alleen het vlees van de prooidieren, maar deze worden geconsumeerd met huid-, haar- en maaginhoud en dus bijna volledig. Katten consumeren dus ook vezels met hun natuurlijke dieet, hoewel niet veel.

In geval van problemen met dreigende constipatie, moet een kattenvoer worden gekozen dat een hoger vezelgehalte heeft dan het vorige. Als alternatief kunnen psylliumschillen worden toegevoegd aan het gebruikelijke voedsel (zie hieronder voor instructies).

Om voor voldoende hydratatie te zorgen, moet je eerst alleen natvoer voeren. In het wild nemen katten een groot deel van hun waterbehoefte op via hun prooidieren – natvoer kan deze functie natuurlijk beter vervullen dan droogvoer.

Je kunt je kat ook aanmoedigen om te drinken met een elektrische drinkfontein – omdat katten dol zijn op stromend water.

Obesitas en gebrek aan lichaamsbeweging

De activiteit van de darm wordt enorm beïnvloed door lichaamsbeweging. Als een kat slechts een beetje actief is, wordt de darm ook traag. Dit kan ertoe leiden dat de darminhoud slechts zeer langzaam kan worden getransporteerd en dienovereenkomstig kan worden uitgescheiden.

Vooral katten met overgewicht zijn vaak terughoudend om te bewegen. Naast voeding is het daarom belangrijk om uw huisdier aan te moedigen om meer te bewegen, bijvoorbeeld door samen te spelen met een bal of kattenhengel.

Pijn

Sommige soorten pijn, zoals die geassocieerd met artrose, kunnen uw kat terughoudend maken om de kattenbak te gebruiken. Maar ook verwondingen of ziekten van het rectum kunnen dit veroorzaken.

In deze gevallen zijn de fluwelen poten terughoudend om te hurken en het persen veroorzaakt pijn. Als u overeenkomstig gedrag bij uw huisdier kunt waarnemen bij een bezoek aan de kattenbak of als ze zelfs vermijdt om daarheen te gaan, dan moet u dit met een dierenarts bespreken.

Vachtwissel

Afbeelding / Foto: Furminator Kattenhaar
Regelmatig kammen voorkomt constipatie van haarballen. Met de FURminator heb je al na 3 minuten een enorme stapel los haar voor je!

Tijdens de verandering van vacht werpen katten veel. Het hoeft echter niet altijd de seizoensgebonden haarverandering te zijn, maar gedurende het jaar verliezen ze een grote hoeveelheid haar.

Verzorging is daarom altijd belangrijk voor kort- en langharige katten om te voorkomen dat er klitten ontstaan in de maag en het darmkanaal door te veel ingenomen haar. Want deze haarballen kunnen ook leiden tot obstipatie.

Lees ook:   Europese Korthaar kattenbrokken

Het is jouw taak om zoveel mogelijk losse haren uit de vacht van je kat te kammen. Het slikt dus automatisch minder haar in, dus het kanom nog steeds haarballen te vormen.

Je kunt deze taak vooral goed uitvoeren met de FURminator. Deze speciale kam verwijdert los kattenhaar veel effectiever en duurzamer uit de vacht dan normale kammen en borstels. Geweldige bijwerking: Met de FURminator is het voldoende als je je kat 1-2 keer per week kamt.

Stress

Net als bij ons mensen kan stress ook de spijsvertering in je huistijger beïnvloeden. Stress kan bijvoorbeeld optreden door een verandering van woonplaats of familie, als er een nieuwe soortgenoot arriveert of als er iets anders is veranderd in de omgeving van de kat.

U kunt uw huisdier helpen als u hem in deze tijd meer rust en retraite biedt. Andere katten waarderen in dit stadium meer genegenheid.

In acute stressvolle situaties kunt u ook Bachlüten nooddruppels gebruiken om uw kat weer op het goede spoor te krijgen. Over het algemeen kun je veel trakteren met Bachbloesems voor katten.

Gezondheid

Gezondheidsklachten en ziektes zijn minder vaak de oorzaak van obstipatie. Er zijn echter enkele ziekten waarbij, naast andere klachten, constipatie ook als symptoom optreedt.

In deze gevallen is het daarom belangrijk om de oorzaak tot op de bodem uit te zoeken om de ziekte te kunnen behandelen, waarbij de spijsverteringsproblemen meestal vanzelf oplossen.

Aandoeningen die kunnen worden geassocieerd met constipatie zijn onder meer:

 • Tumoren, abcessen of vreemde lichamen (ingeslikte delen) in het maagdarmkanaal
 • Spierzwakte van het rectum of vergroting van de dikke darm
 • Ontsteking in het darm- of anusgebied
 • Laag kaliumgehalte (hypokaliëmie)
 • Zenuw- of botletsel
 • Littekens
 • Bekkenfractuur
 • Bijwerkingen van sommige geneesmiddelen

Wanneer moet een kat met constipatie naar de dierenarts gaan?

Afbeelding/Foto: Kattendierenarts Constipatie Darmobstructie
Als constipatie wordt vermoed, is een bezoek aan de dierenarts gepast – Beeld: Stokkete / Shutterstock.com

In het bijzonder, als de spijsverteringsproblemen van de kat terugkeren, kan het heel weinig uitwerpselen of in relatie tot het ingenomen voedsel of andere symptomen optreden, wordt een bezoek aan de dierenarts aanbevolen.

Hoe eerder een behandeling wordt gegeven, hoe groter de kans op herstel.

Symptomen die kunnen wijzen op constipatie zijn onder meer:

 • Buikpijn: De maag voelt gespannen aan of de kat likt er meer aan.
 • Geen uitwerpselen in de kattenbak: Als de ontlasting volledig ontbreekt of de hoeveelheid aanzienlijk lager is geworden, dan kan dit een alarmsignaal zijn.
 • Meer krabben en drukken op de kattenbak
 • Frequent likken van de anus
 • Anorexie
 • Gewichtsverlies
 • Algemene zwakte of apathie
 • Kortademigheid: Als de problemen van de darmfunctie de bloedsomloop beïnvloeden, is kortademigheid ook mogelijk.
 • Uitwerpselen met bloed of slijm
 • Braken

Pijn, veranderde stoelgang, onverklaarbaar gewichtsverlies, tekenen van fysieke zwakte en andere symptomen moeten altijd door een dierenarts worden gecontroleerd om verdere complicaties te voorkomen.

Behandeling en huismiddeltjes voor constipatie bij katten

Een dierenarts zal uw kat grondig onderzoeken en proberen de trigger te achterhalen. Een algemeen onderzoek, palpatie of, in geval van twijfel, een bloedmonster of een röntgenfoto zijn hier gebruikelijke methoden.

Als de oorzaak is ontdekt, zal de dierenarts de behandeling uitvoeren volgens de trigger. Deze omvatten onder andere medicijnen die de darmactiviteit, laxeermiddelen of behandelingen via klysma’s kunnen stimuleren. Deze mogen echter alleen worden uitgevoerd in overleg met een dierenarts.

Lees ook:   krabton voor Keltisch Korthaar

In geval van nood is ook een operatie noodzakelijk, bijvoorbeeld bij vreemde voorwerpen in de darm of bij een darmobstructie.

In het geval van lichtere constipatie, aan de andere kant, Huishoudelijke remedies en gerichte maatregelen zullen helpen het probleem op te lossen:

 • Olie: Gemengd met het voedsel, kan het helpen de ontlasting zachter te maken. Een paar druppels plantaardige olie in het gebruikelijke voedsel zouden voldoende moeten zijn.
 • Psyllium schillen: Ze kunnen de ontlasting verzachten en de darmactiviteit verhogen, maar kunnen ook diarree veroorzaken als ze te veel worden toegediend.Achen. De psylliumschillen worden vóór toediening in water gedrenkt. Ongeveer 1/4 tot 1/2 theelepel van deze zaden wordt in ongeveer drie keer de hoeveelheid water geplaatst en bij voorkeur een nacht geweekt. De volgende ochtend kunt u twee theelepels van het slijm mengen met het natte voedsel voor uw huisdier.
 • Pompoen: Een paar theelepels gepureerde pompoen in het gebruikelijke voedsel verhogen de hoeveelheid vezels en kunnen een trage darm weer op gang helpen.
 • Lactulose siroop: Dit is een dubbele suiker die kan worden gebruikt voor constipatie.
 • Voer verandering: Vezelrijk voedsel bevat meer opzwellende plantenvezels, die het water binden en zo bijdragen aan een betere consistentie van de ontlasting.
 • Meer vloeistoffen: Dit kan via meer natvoer of drinkwater en helpt de ontlasting zachter te worden.
 • Middelen tegen haarballen: Ze worden vaak commercieel aangeboden in de vorm van pasta’s en zijn bedoeld om het aantal haarballen dat het spijsverteringskanaal binnenkomt te verminderen.

Als de maatregelen niet helpen of als uw kat helemaal geen uitwerpselen bezinkt, moet u niet aarzelen en een dierenarts raadplegen.

Ernstige gevolgen mogelijk als ze niet worden behandeld

Afbeelding/Foto: Cat Intestinal Obstruction Surgery
Steenuitwerpselen en vreemde lichamen kunnen darmobstructie veroorzaken – chirurgie is het resultaat. – Beeld: De Visu / Shutterstock.com

Indien onbehandeld, kan constipatie bij katten verstrekkende gevolgen hebben. De ernstige gevolgen van niet-behandeling omvatten met name de zogenaamde steenuitwerpselen en een darmobstructie.

Stenen uitwerpselen zijn, zoals de naam al doet vermoeden, een zeer verharde uitwerpselen. Dit lost niet meer vanzelf op en moet meestal operatief worden verwijderd. Anders zouden grote hoeveelheden van deze harde uitwerpselen zich ophopen en leiden tot een megacolon.

Dit was een pathologische vergroting van een dikke darm deel. Hierin hopen de uitwerpselen zich in grote hoeveelheden op. Als de megacolon vroeg wordt behandeld, is het mogelijk dat de darm herstelt en een gezonde spijsvertering na de behandeling weer mogelijk is.

Een megacolon in combinatie met de grote hoeveelheid opgehoopte uitwerpselen kan er echter ook voor zorgen dat de darm verslijt. Een blijvende aantasting van de spijsvertering zou het gevolg zijn.

De noodsituatie: darmobstructie

Als een onbehandelde constipatie leidt tot een darmobstructie, dan is dit een levensbedreigende aandoening. Uw huisdier heeft onmiddellijk veterinaire aandacht nodig. De trigger is echter niet altijd onbehandelde obstipatie, maar ook deze noodsituatie kan worden veroorzaakt door vreemde voorwerpen in het darmkanaal, darmverstrengelingen, wormen of tumoren.

Symptomen en behandeling van darmobstructie bij katten

Darmobstructie kan een bijzonder extreme constipatie worden genoemd. Niets werkt meer in de darm, wat meestal betekent dat er geen uitwerpselen meer worden neergedaald. In sommige gevallen scheidt een darmobstructie nog steeds een vloeistof af die vergelijkbaar is met de ontlasting uit de darm. Dit moet niet worden verward met diarree.

Andere symptomen zijn:

 • Braken
 • Maagpijn
 • Anorexie
 • Zwakheid
 • Problemen met de bloedsomloop (snelle pols en bleke slijmvliezen)
 • Snelle en oppervlakkige ademhaling

In het begin kunnen de symptomen ook doen denken aan regelmatige constipatie. Een snelle verslechtering van de toestand is typerend. Een dierenarts zal daarom snel handelen en bijvoorbeeld de buik palperen om pijn op te sporen, een röntgenfoto maken of een echografisch onderzoek uitvoeren om het vermoeden te bevestigen.

Deze levensbedreigende aandoening kan worden geëlimineerd door een operatie. De kans op herstel neemt toe naarmate de behandeling eerder begint.