Rode Katten – 10 Geheimen van de Rode Huis Tijgers

Er zijn veel geruchten en mythes over rode katten. De opvallende huistijgers moeten unieke karaktereigenschappen hebben en worden gekenmerkt door speciale fysieke kenmerken.

Maar welke feiten zijn echt waar en welke verhalen zijn fictief? In het volgende artikel komen we tot op de bodem van de feiten.

Rode Katten

Wat maakt rode katten zo bijzonder?

Rode katten hebben een heel bijzonder charisma dat voor veel kattenliefhebbers onweerstaanbaar is.

Het blijkt dus dat het meestal de viervoeters met rode vachtkleur zijn, die als eerste in een nest worden geselecteerd. De lichtgevende vacht springt in het oog en trekt op magische wijze dierenfans aan.

Dit is heel gemakkelijk te zien in de wereld van beroemdheden. De voormalige Britse premier Winston Churchill kon geen genoeg krijgen van rode katten en bracht zijn schemerjaren door met zijn geliefde Jock.

Paus Benedictus XVI adoreerde ook zijn rode kat Chico en sterren als Kate Walsh, Jerry O’Connell, Derek Hough of Jonathan van Ness kunnen zich geen leven meer voorstellen zonder een rode metgezel.

Waarom zijn ze rood?

De vacht van de koninginnen en mannetjes wordt aanzienlijk beïnvloed door de genen. Terwijl eumelanine zwarte en bruine tinten produceert, is het geelrode pigment feomelanine verantwoordelijk voor deze unieke kleuring van de dieren.

Vaak wordt de buitengewone kleur gevonden bij zogenaamde tabby-katten. Ze hebben een gevlekte of tijgerjas die in verschillende nuances kan schitteren. Of het nu karamelbruin, koperrood of sterk oranje is – er zijn geen grenzen aan de variaties.

Maar ook huiskatten, die kunnen worden toegewezen aan de Britse korthaar, en andere rassen hebben vaak de rode vacht. Om deze reden komt het voor in talloze variaties: met korte en lange vacht, verschillende patronen en oogkleuren.

Lees ook:   California Rex volwassen

Info

De rode vachtkleur is meestal niet afhankelijk van een bepaald ras. De nuance “amber” is echter alleen te vinden in de Noorse boskat.

Kattenspul kattenvoer aanbeveling

Kattenspul kattenvoer aanbeveling

ANIfit Voucher

Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:

10Cat spullen

Code gekopieerd!

Nu inwisselen

Dingen die u moet weten over rode katten

Woon je al met een rode Zora of speel je binnenkort met het idee om zo’n tijger te kopen? Dan zijn de volgende feiten bijzonder spannend voor u:

1. Meer dan 3/4 van de rotien katten zijn eigenlijk rode katten

Een studie toonde aan dat ongeveer 80 procent van de rode katten mannelijk is.

Lees ook:   Japanse Bobtail kattenbak

Dit fenomeen kan worden verklaard door Y- en X-chromosomen. Terwijl de koningin wordt gekenmerkt door twee X-chromosomen, heeft de man een mengsel van Y-chromosoom en X-chromosoom.

De kans dat het mannetje met een rode vacht geboren wordt is dan ook vier keer groter dan bij een kat. Want bij katers zijn alleen de moedergenen nodig.

Vrouwtjes daarentegen hebben zowel de genen van de moeder als de vader nodig om de rode kleuring te verkrijgen.

De koninginnen hebben nog een bijzonderheid: ze kunnen tricolor zijn. Van rood-wit-zwart gevlekt tot rood-wit-grijze tijger tot rood-zwart-grijs – alles is mogelijk.

2. Elke rode kat heeft een patroon

Daarnaast zijn er nauwelijks rode katten die monochroom zijn. De bontneuzen hebben altijd een van de volgende tekeningen:

 1. Gestreept
 2. Gevlekt
 3. Tabby
 4. Aangevinkt

3. Rode katten krijgen sproeten

Vanaf het eerste levensjaar vindt een interessante metamorfose plaats bij de meerderheid van de oranje katten.

Op de lippen en neus van het huis ontwikkelen tijgers geleidelijk donkere vlekken. Ze lijken op sproeten en zijn kenmerkend voor de roodharigen. Katten van verschillende kleuren hebben zelden deze eigenaardigheid.

4. Rode katten zijn geen apart ras

Rode kattenrassen
Rode katten bestaan uit bijna elk kattenras. Hier is een Maine Coon kat

Keer op keer rijst de vraag of rode katten een onafhankelijk ras zijn. Het antwoord is nee.

Het is een kleuring die bij verschillende rassen kan voorkomen:

 • Maine Coon
 • Perzische katten
 • Katten
 • Schotse kat met vouwoor
 • Devon Rex
 • Enz.

5. De ogen van rode katten

6. Rode katten staan graag in het middelpunt van de belangstelling

Bij het vergelijken van verschillend gekleurde katten viel ook op dat de rode dieren erg sociaal zijn. Ze duwen zichzelf graag in het centrum en genieten ervan als de aandacht van mensen op hen is gericht.

7. Rode katten hebben een bijzonder uitgesproken eetlust

De beroemdste kat ter wereld is zonder twijfel Garfield. Het stripfiguur is gemaakt door kunstenaar Jim Davis en staat bekend om haar grote eetlust. Een van zijn favoriete gerechten is lasagne, die waarschijnlijk ook verantwoordelijk is voor zijn mollige figuur.

Eigenaren van gezelschapsdieren wereldwijd bevestigen de gelijkenis van hun eigen rode kat met Garfield en benadrukken vaak dat hun eetlust net zo uitgesproken is. Dit cliché lijkt dus waar te zijn.

8. Rode katten vinden heel snel een nieuw thuis

Volgens onderzoek zijn rode katten vooral populair bij dierenliefhebbers. Ze kunnen snel bij de opvang worden geplaatst en brengen gemiddeld minder tijd door in de zorginstellingen.

9. Rode katten en hun mythen en legendes

Rode Kattenoog Kleur
De “M” op het voorhoofd van een rode kat

De katten met de prachtige rode vachtkleuring zijn ook terug te vinden in religieuze verhalen.

Van de Moeder Gods Maria wordt gezegd dat ze rode katten heeft gezegend en ze in hun tekening heeft achtergelaten: een zichtbare M op het voorhoofd. Maria wilde haar dankbaarheid uiten omdat een rode kat het kindje Jezus in de stal van Bethlehem verwarmde.

Soortgelijke verhalen bestaan in de islam. Een rode kat zou de profeet Mohamed hebben gered van een giftige slang. Voordat het reptiel kon aanvallen, beet de kat zijn kop af.

10. Rode katten zijn kleine sterren

Dankzij hun charmante karakter en beknopte uiterlijk hebben rode katten de wereld van sterren en sterretjes kunnen veroveren. In talloze films en series hebben de roodharigen filmrolletjes gestolen en inspireren ze jong en oud:

 • Garfield
 • Scheef been uit Harry Potter
 • Spot uit Star Trek – De volgende generatie
 • Boterbloem van The Hunger Games
 • Thomas O’Mallex van Aristocats
 • Enz.