Kattenverzorging – alles over verharen, borstelen en voeding

Katten (behalve misschien naakte katten) zijn van top tot teen bedekt met vacht. Natuurlijk willen zoveel haren ook goed verzorgd worden, dat de viervoeters neem het meeste zelf over. Toch kun je als mens- en katteneigenaar natuurlijk een beetje helpen, zodat de Kattenbont glanst en vind niet te veel kattenhaar in het appartement en op de kleding.

Hoe dit werkt en wat voor de Verzorging bij katten is belangrijk die we u in dit artikel willen overbrengen.


Verzorging bij katten

Borstelen als verzorging – niet alleen tijdens seizoensgebonden vachtwisselingen

Katten verliezen elke dag duizenden haren. Dagelijks.

Kattenliefhebbers vinden dit haar op hun kleding, op de vloer en overal elders in het appartement.

Het wordt bijzonder harig op het moment van de Vachtwissel, die wordt veroorzaakt door temperatuurveranderingen en de verandering in de lengte van het daglicht in de lente en de late herfst.

Vooral in het voorjaar, wanneer katten hun dichte wintervacht verliezen, de hoeveelheid verloren haar is erg groot. Op dit moment vindt u vooral veel kattenhaar in zijn appartement en na elke knuffel ook op de kleren.

Maar zelfs buiten de seizoenswisseling van vacht, vooral voor langharige rassen, een regelmatige verzorging belangrijk.

Kattenspul kattenvoer aanbeveling
Kattenspul kattenvoer aanbeveling
ANIfit Voucher
Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:
10Cat spullen Code gekopieerd!
Nu inwisselen

Onthoud altijd: kattenhaar dat je uitkamt, komt niet op de grond of op je kleding terecht!

Via de Borstelen van de vacht van de kat overigens wordt ook de bloedcirculatie van de huid gestimuleerd, wat bovendien de verandering van vacht versnelt.

Lees ook:   Hoe je je excuses aanbiedt aan een kat

Nog een positief effect: de Het borstelen van de vacht versterkt de relatie tussen kat en mens, op voorwaarde dat uw kat de procedure leuk vindt.

Trouwens, tijdens de verandering van vacht is het heel normaal als je kat schubben in zijn vacht heeft. De huid is bijzonder gestrest in deze tijd en heeft daarom de neiging om te roos.

Borstelen is vooral belangrijk voor binnenkatten

In het wild strippen katten veel haar op takken of grassprieten. Bij het verzorgen met de tong, veel minder haar ingeslikt -> Klein Weerhaken op de tong van de kat scheuren los haar uit en katten kunnen niet anders dan het doorslikken.

Pure binnenkatten Dus slik veel meer haar in als je het niet regelmatig borstelt – vooral tijdens periodes van vachtverandering.

Deze haren worden vervolgens door katten overgegeven. Het kan echter ook leiden tot ernstige problemen als deze kattenharen dikker worden in het spijsverteringskanaal – dit kan leiden tot maag- of darmobstructie, wat meestal een operatie met zich meebrengt.

Natuurlijk zullen je katten ook meer haar verliezen in je huis en op je kleding als je ze niet vaak genoeg kamt of borstelt. Dus als je niet te veel tijd wilt besteden aan het verwijderen van kattenhaar:

Borstel de vacht van je binnenkatten dus regelmatig!

Hoe de vacht van uw kat goed te borstelen

  • Er wordt alleen geborsteld in de richting van groei van de vacht van de kat. Dit wordt door de meeste katten als prettig ervaren, zoals aaien.
  • Voor zeer langharige katten je moet de deklaag optillen en eerst de dichte ondervacht borstelen. In de tweede stap kan dan de hele vacht worden geborsteld.
  • De Het juiste gereedschap kiezen is belangrijk. Om het risico op letsel te voorkomen, moeten kammen en borstels niet te scherp zijn, afgeronde uiteinden zijn hier optimaal. Hoe strak een kam of borstel moet zijn, hangt af van de dichtheid van de vacht en de dikte van het haar van uw kat. Hier kun je goed advies krijgen in de dierenwinkel.
  • Tijdens de verandering van vacht Korthaar katten moeten om de twee dagen worden geborsteld en langharige katten dagelijks.
  • Je kunt niet te veel poetsen, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken dat uw kat uiteindelijk naakt zal zijn. Alleen overbodig en los haar wordt verwijderd tijdens het borstelen.
Lees ook:   Singapura

Tip: De FURminator

Furminator Kattenhaar
Met weinig tijd kun je met de FURminator een enorme stapel los haar uit de vacht van je kat kammen.

Terwijl je bijna dagelijks met normale borstels moet werken op het moment van de vachtwissel, zijn met de FURminator 2 keer 5-10 minuten per week voldoende – wat een tijdsbesparing!

De FURminator (hier vindt u een gedetailleerde beoordeling) is een speciale kam, een zogenaamde “deShedding tool”.

Dankzij de strak geplaatste kamtanden wordt los haar bijzonder effectief en met een paar kamslagen verwijderd. Je zult je afvragen wat een enorme stapel haar je na 5 minuten bij elkaar hebt!

Vooral belangrijk: de FURminator is verkrijgbaar in verschillende versies, afhankelijk van de haarlengte en het gewicht van uw kat – zorg ervoor dat u er aandacht aan besteedt!

Hoe u uw kat kunt laten wennen aan kammen en borstelen

Sommige katten vluchten zelfs als ze zelfs maar één borstel zien.

Laat de borstel of kam een paar dagen op de grond liggen zodat je kat ernaar kan kijken. Probeer dan de vacht van je kat te kammen als ze in een knuffelstemming is. Als dat werkt – geweldig. Zo niet, probeer het dan van tijd tot tijd opnieuw.

Je kunt het ook van de speelse kant benaderen: laat je kat “jagen” op de borstel en er een keer in bijten.

Wat bijna altijd trekt met katten: traktaties. Leid uw kat af bij het poetsen met lekkernijen, bij voorkeur met pasta’s uit de tube – hier kunt u uw kat langzaam laten likken en permanent afleiden. Na verloop van tijd is uw Je kat laten wennen aan het poetsen.

Kattenverzorging van binnenuit – Uw kat heeft deze stoffen nodig voor een mooie vacht

Voor een mooie kattenbont goede voeding is bijzonder belangrijk. De basisbouwsteen van kattenhuid is eiwit, dus een eiwitrijk dieet is ook belangrijk voor de vacht door de huid. Ondervoeding kan leiden tot ernstig haarverlies tot kale plekken in de vacht van de kat.

Lees ook:   Havana Brown kruising

Katten voeden zich echter sowieso bijna uitsluitend met eiwitten en vetten – tenzij je slecht droogvoer voert, dat onnodige koolhydraten en vezels bevat.

Voor een mooie jas zijn vooral onverzadigde vetzuren belangrijk, waar je bijvoorbeeld goed mee kunt doen Zalmpasta kan worden toegevoegd. Ook Vitaminen (vitamine A, vitamine B en vitamine E) evenals zink en koper zorgen voor een gladde, licht glanzende vacht bij uw kat.ze.

Er zijn speciale Verzorgingspasta’s voor katten, die perfect op elkaar zijn afgestemd en alle stoffen bevatten die belangrijk zijn voor de vacht.

Zodat uw Kattenhaarballen kan beter uitscheiden door de darm zonder gevaarlijke constipatievorming, is Moutpasta de methode van keuze. Vooral binnenkatten moeten regelmatig moutpasta krijgen om het probleem tegen te gaan dat wordt veroorzaakt door de verhoogde haarbalvorming. Een zeer goed product is de moutpasta van Gimpet.

Resultaat

Kammen en borstelen van de vacht van een kat logisch in ieder geval: Door los haar uit te kammen, zal er aanzienlijk minder haar op de vloer of kleding te vinden zijn. Zodat uw kat er altijd chique uitziet, moet u letten op een gezond dieet voor een glanzende vacht.