Kunnen katten hondenvoer eten?

Als hond en kat samen in één huishouden wonen, is interesse in elkaars eten onvermijdelijk. Misschien is het eten van de andere viervoeter lekkerder? Voedselafgunst kan ook een rol spelen in menig hond-kat relatie. We zullen uitleggen waarom het geen goed idee is om een kat hondenvoer te geven en hoe schadelijk het is voor fluwelen poten.

Mogen katten hondenvoer eten?

Hondenvoer en kattenvoer – Wat is het verschil?

Zowel hond als huiskat zijn carnivoren, dus Carnivoor. De hond stamt af van de wolf, dus veel van zijn voedsel moet bestaan uit vlees en slachtafval.

Maar honden kunnen ook koolhydraten goed verdragen en deels ook uitbuiten. Groenten en fruit maken dus meestal deel uit van het hondendieet. Rijst, aardappelen en andere koolhydraatbronnen zijn ook te vinden in de meeste hondenvoeding. Het zijn goedkope energieleveranciers. Naar onze mening moet er echter zoveel mogelijk vlees in hondenvoer zitten – helaas is dit zelden het geval.

Katten daarentegen zijn veel strengere carnivoren als honden. Ze kunnen geen koolhydraten gebruiken, ze kunnen het maagdarmkanaal belasten en zelfs leiden tot spijsverteringsstoornissen zoals diarree.

Een goed kattenvoer bevat dus minimaal 95% spiervlees en slachtafval. Dit komt overeen met de samenstelling van muizen en andere kleine prooien. Hier is het enige kruidengedeelte de maaginhoud. In dit geval zijn de koolhydraten zelfs al voorverteerd.

De darmlengte van katten en honden illustreert goed hoeveel meer katten gespecialiseerd zijn in vlees:

Darmlengte van hond en kat

In verhouding tot de lichaamsgrootte is de darm van de kat slechts half zo lang als bij de hond. Je spijsverteringsstelsel is dus zeer gespecialiseerd voor de vertering van calorierijk dierlijk voedsel.

Lees ook:   Blauwe Rus cattery

Resultaat: Hondenvoer en kattenvoer zouden idealiter bijna uitsluitend uit spiervlees en slachtafval moeten bestaan, het biedt beide dieren alle voedingsstoffen. Helaas is dit bij hondenvoer vaak niet het geval, deshlb is Hondenvoer niet goed voor katten. Maar er zijn andere verschillen in het dieet van katten en honden:

Katten hebben speciale behoeften voor hun voedsel

Katten hebben dus meer vlees nodig dan honden. Je hebt ook taurine nodig: dit is een aminozuur dat je – in tegenstelling tot honden – niet zelf kunt maken.

Fluwelen poten hebben taurine nodig voor het metabolisme en de hartfunctie, evenals voor het behoud van het gezichtsvermogen en de vruchtbaarheid bij vrouwelijke katten. Taurine wordt in de overgrote meerderheid van de gevallen aan kattenvoer toegevoegd om een adequate toevoer van de dieren te garanderen.

Katten hebben absoluut een eiwitrijk voer nodig met voldoende taurine

Huistijgers kunnen ook geen vitamines uit plantaardig voedsel gebruiken, ze missen de nodige enzymen. Vooral vitamine A en vitamine D worden opgenomen via vlees en slachtafval.

De verhouding van calcium tot fosfor tot elkaar speelt ook een belangrijke rol bij gezonde kattenvoeding. Een verhouding van ongeveer 1,2 op 1 zorgt voor de gezondheid van de nieren en de botvorming.

Wat gebeurt er als katten hondenvoer eten?

Kattenspul kattenvoer aanbeveling

Kattenspul kattenvoer aanbeveling

ANIfit Voucher

Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:

10Cat spullen

Code gekopieerd!

Nu inwisselen

Katten en hondenvoer: gevaren van permanente voeding

Katten en hondenvoer: Ze gaan dus niet goed samen. We raden meesters en minnaressen ten zeerste aan om hun katten permanent met hondenvoer te voeren. Ansosnten bedreigen de kat verschillende ziekten:

Tips: Hoe te voorkomen dat uw kat hondenvoer steelt

Kat steelt hondenvoer

Zelfs als kleine hoeveelheden onschadelijk zijn, hoeft het niet per se zo te zijn dat uw kat hondenvoer steelt.

Honden verslinden hun voedsel meestal snel, zodat een kat nauwelijks de kans krijgt om iets te stelen. Vaak waarschuwt de hond ook met een grom of een kiekje in de lucht.

Maar er zijn uitzonderingen waarbij de hond veel respect heeft voor de kat en zich er zelfs door laat verdrijven. Sommige katten laten zich ook niet intimideren en stelen brutaal met lange klauwen…

Deze tips helpen:

  1. Beperken van sociale contacten: Voer indien mogelijk de hond en kat in verschillende kamers.

  2. Bevelen: Eerst krijgt je kat haar kattenvoer, pas daarna wordt de hond geserveerd. Je kat is dus al aan het eten en is minder geïnteresseerd in de hondenbak.

  3. Verwijder restjes onmiddellijk: Als de hond ooit een overblijfsel achterlaat, moet het onmiddellijk worden verwijderd.

  4. Goed bewaren: Katten zijn bekwame roofdieren! Daarom kunnen voedselzakken droogvoer het beste worden gezien in Tupperware-blikjes, anders worden ze gegarandeerd doorgekauwd. Een deksel hoort altijd op geopende blikken hondenvoer, vooral omdat hier een risico op letsel is – en het voedsel hoort in de koelkast.