Rauwe as in kattenvoer – Wat is het?

Rauwe as in kattenvoer? Waar gaat het over? Allereerst: “Rauwe as” is geen ingrediënt van kattenvoer, dus er wordt geen as aan het voedsel toegevoegd als vulmiddel. We leggen uit wat ruwe as in kattenvoer inhoudt.

Rauw essen kattenvoer

Katten kunnen niet lezen wat er in hun eten zit. Daarom is het de taak van de mens (“blikopener”) om ervoor te zorgen dat er iets gezonds in de voerbak komt.

Niet alleen onze kattenvoertest helpt – het is ook handig als u bekend bent met declaratie, analytische ingrediënten en ingrediënten. Laten we eens kijken waar de ruwe as over gaat.

Wat is rauwe as in kattenvoer?

Ruwe as wordt niet gevonden in het blik of de verpakking tussen de ingrediënten, maar in de Analytische bestanddelen. Het is dus niet zo dat er as aan het kattenvoer wordt toegevoegd om kosten te besparen of iets dergelijks.

Ruwe as is een verzamelnaam voor de anorganische stoffen in diervoeders.

Anorganische stoffen in kattenvoer zijn daarentegen de Mineralen – zowel bulkelementen (bijv. calcium, magnesium, fosfor) als sporenelementen (bijv. ijzer, jodium, koper, selenium).

Maar wat heeft dit met as te maken?

De bepaling van ruwe as is een discipline van voeranalyse, zie “Uitgebreide Weender-voeranalyse”. Hiervoor wordt het voer eigenlijk bij 550°C verbrand in een zogenaamde moffeloven.

Alle organische stoffen, d.w.z. vet, eiwitten, koolhydraten en ruwe vezels, verbranden. De resten, d.w.z. de as, zijn de verhouding van anorganische stoffen.

Er moet ook worden vermeld dat ruwe as niet kan worden gelijkgesteld met de totale hoeveelheid mineralen. Omdat zand of klei ook de hoeveelheid ruwe as verhoogt en in het voer kan komen. In tegenstelling tot mineralen biedt zand katten geen voordeel.

Lees ook:   Bambino volwassen

Kattenvoer Ruwe as Analysewaarden
Parameters bij de analyse van kattenvoer. Ruwe as verwijst naar de anorganische stoffen die overblijven na verbranding.

Is rauwe as in kattenvoer schadelijk?

Nee. Omdat ruwe as zoals vermeld geen ingrediënt maar een analysewaarde, het is niet per se goed of slecht voor de kat.

Er is geen kattenvoer zonder ruwe as, omdat elk voedsel een bepaalde hoeveelheid mineralen bevat.

Tegelijkertijd is het moeilijk te zeggen welk ruw asgehalte optimaal is voor kattenvoer.

Aan de ene kant is de waarde niet zinvol, of het nu gaat om belangrijke mineralen en sporenelementen of verontreiniging door zand.

Aan de andere kant is het natuurlijk belangrijk WELKE mineralen in WELKE hoeveelheid en in WELKE verhouding tot elkaar zitten. Dit kan ook via de Ruw asgehalte in kattenvoer niet lezen.

Kattenspul kattenvoer aanbeveling

Kattenspul kattenvoer aanbeveling

ANIfit Voucher

Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:




Nu inwisselen

Hoeveel ruwe as moet er in kattenvoer zitten?

Naast ruw vet, ruw eiwit, ruwe celstof en vloeistof is het ruwe asgehalte een van de analytische componenten. Deze moeten door de fabrikant op de verpakking van het kattenvoer worden vermeld.

Typische of aanbevolen waarden voor het ruwe asgehalte van kattenvoer zijn:

  • Natvoer: 1,5 – 2%
  • Droogvoer: Minder dan 5,4%

Het ruwe asgehalte op zich is echter heel weinig betekenisvol als het gaat om de kwaliteit van een kattenvoer. Want hier komen we er niet achter of de juiste mineralen in de juiste samenstelling zitten of niet.

Daarom is het belangrijk om aandacht te besteden aan verdere informatie over mineralen en sporenelementen.

Vooral belangrijk voor katten:

  • Een calcium-fosforverhouding van 1,1 tot 1,3 tot 1

Informatie over de mineralen en sporenelementen is echter vrijwillig. Bij veel fabrikanten kunt u ze echter op aanvraag krijgen.

Trouwens, de muis, de natuurlijke prooi van de kat, heeft een ruw asgehalte van 10-12%, afhankelijk van zijn leeftijd en dieet.

Resultaat:

Rauwe as in kattenvoer is niets slechts. Het is een analytische waarde die een indruk geeft van hoeveel mineralen er in zitten. Het ruwe asgehalte is echter niet erg betekenisvol over de vraag of een kattenvoer goed is of niet.