Waarom slapen katten zoveel?

Een bekend beeld voor elke katteneigenaar: de kat slaapt, comfortabel opgerold of zelfs diep ontspannen liggend op zijn rug. Katten slapen en dommelen veel, althans naar menselijke maatstaven. Maar waarom slapen katten zoveel, en wat is er zo interessant aan het slaapgedrag van onze fluwelen poten?

Hoe lang slapen katten?

Hoe lang slapen katten?

Katten hebben terecht de reputatie veel te slapen. Met een gemiddelde van 15 tot 18 uur brengen katten ongeveer tweederde van de dag slapend door.

De behoefte van een kat aan slaap hangt af van verschillende factoren. Vooral leeftijd, activiteit en karakter van de fluwelen poot zijn hier doorslaggevend.

Zeer oude katten en vrij gezellige huiskatten hebben de neiging om meer te slapen. En zelfs kleine kittens hebben meer slaap nodig dan volwassen dieren.

Kattenspul kattenvoer aanbeveling

Kattenspul kattenvoer aanbeveling

ANIfit Voucher

Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:




Nu inwisselen

Katten slapen niet lang achter elkaar

Natuurlijk slapen onze huistijgers niet 15 uur of meer per keer. Ze doen veel dutjes verspreid over dag en nacht, slaapfasen en waakfasen wisselen elkaar af.

Katten passen hun slaappatroon vaak aan het circadiane ritme van hun mensen aan. Dan komen ze ook ’s nachts tot rust en laten ze hun tweebenige vrienden ’s nachts slapen.

In ieder geval is de kat geen nachtdier in de klassieke zin: huistijgers zijn bijzonder actief bij zonsopgang en zonsondergang – omdat dit het perfecte moment is voor de kleine roofdieren om te jagen. In de schemering hebben ze dankzij hun indrukwekkende zintuigen de beste kans om prooien te maken.

Het is dus geen wonder dat binnenkatten hun wilde “5 minuten” vooral ’s avonds krijgen. Dan jagen ze met gekke uitdrukkingen door het appartement en weten ze niet wat ze met hun energie aan moeten.

Voor het grootste deel dommelen katten gewoon weg

De kat heeft zoveel slaap nodig om op het juiste moment energie te hebben. Beeld: Mariia Boiko / Shutterstock.com

Katten hebben twee verschillende slaapstadia. Meestal dommelen ze gewoon in. Het minste geluid kan haar opschrikken bij het indommelen, ze is klaar om op elk moment te jagen of te ontsnappen.

Naast deze vele kleine dutjes heeft je kat ook 4 tot 5 uur diepe slaap per dag nodig. In deze slaapfase is het niet zo makkelijk om wakker te worden. Meestal zoekt ze een beschermde of verhoogde plek en kruipt ze op.

Lees ook:   Sokoke volwassen

Katten hebben ook eeen REM-slaapfase. REM staat voor “Rapid Eye Movement”. En inderdaad: de ogen van de kat bewegen tijdens de slaap snel heen en weer onder de oogleden.

Zelfs katten kunnen dromen

Het is bewezen dat katten dromen tijdens dergelijke diepe slaapfasen. Natuurlijk kunnen fluwelen poten niet vertellen over hun dromen, maar ze lijken alledaagse situaties of jachtervaringen te doorstaan.

Wanneer je kat droomt, kunnen haar spieren bijvoorbeeld trillen, miauwen of andere geluiden maken. Bij veel katten lijken de dromen erg levendig te zijn, er zijn verschillende video’s van dromende kutjes in een grappige slaaphouding, met trillende staart en kronkelende poten.

Waarom katten zoveel slaap nodig hebben

Katten lijken nog steeds erg op hun voorouders, de wilde katten. Zelfs de tamste huiskat is in principe nog steeds een echt roofdier.

Katten hebben veel energie nodig voor de jacht. Door de vele rustfasen verzamelen ze hun kracht om fit te zijn voor de jacht of een ontsnapping – want in de natuur hadden katten oorspronkelijk voerboetes, zijn ze dus jagers en vluchtdieren tegelijk.

Kattenbaby’s en senioren hebben een bijzonder grote behoefte aan slaap. Kittens slapen het grootste deel van de dag, groei heeft veel energie nodig, evenals spelen en ravotten. Je slaapt tot 20 uur per dag.

Oude katten daarentegen hebben meer slaap nodig dan regeneratie, omdat op oudere leeftijd alles vermoeiender wordt, zoals bij ons mensen.

De perfecte slaapplaats voor katten

De kat houdt van verhoogde slaapplaatsen – Beeld: Cynthia Valdez / Shutterstock.com

Katten kiezen het liefst hun eigen slaapplaatsen. Vooral populair zijn verhoogde plaatsen in het appartement, omdat deze ook veiligheid bieden vanwege het goede uitzicht. Veel katten zoeken ook naar schuilplaatsen of grotten om te slapen. Warme plaatsen, bijvoorbeeld in de buurt van een radiator, zijn ook erg populair bij katten.

Lees ook:   Russisch Blauw cattery

Natuurlijk kun je je fluwelen poot gelukkig maken door haar bijzonder aantrekkelijke slaapplaatsen aan te bieden. Om dit te doen, observeer je eerst hun slaapgewoonten. Als ze bijvoorbeeld graag op een radiator ligt, zou een verwarmingsbank een geweldig cadeau zijn. Katten die graag in een kartonnen doos slapen, zouden zeker heel blij zijn met een knuffelgrot.

Voor veel katten is er echter niets beter dan het menselijk bed. Naast warmte en een zacht ligoppervlak biedt het ook de geur van de geliefde tweevoeter. Als dit je kleine vriend een veilig gevoel geeft, is dat een groot compliment voor jou!

Hier slaapt de kat vooral graag:

  • Vensterbank
  • Krabpaal
  • Bed
  • Sofa
  • Kattengrot
  • Radiator
  • Raam ligstoel
  • Kattenmand

Als de kat alleen slaapt – is hij dan ziek?

In de winter slapen katten meestal meer dan normaal. In deze tijd van het jaar zijn ze traag dan normaal door minder zonlicht en het slechte weer en hebben ze een grotere behoefte aan slaap.

Bovendien is het in de herfst en winter ook koud seizoen voor katten. Als katten nu veel slapen, kan een infectie de reden zijn. Een loopneus of verstopte neus bevestigt dit vermoeden. Ook koorts, die je bij je huisdier kunt herkennen aan warme oren en natuurlijk aan koortsmetingen, is symptoom van verkoudheid.

Maak je geen zorgen, veel slaap, rust en warmte zullen de kat helpen om snel weer op de been te komen. Natuurlijk kan een bezoek aan de dierenarts nooit kwaad als je het gevoel hebt dat het niet goed gaat met je kat. Hij zal uw kat een immuunversterkend middel voorschrijven om haar herstel te bevorderen.