Met 4 recepten: Licht voer voor katten – gewoon zelfgemaakt

Door lichtvoer voor katten te geven, ook wel licht heelvoer genoemd, krijgt u de mogelijkheid om uw kat bijzonder voorzichtig te voeren, zelfs tijdens moeilijke levensfasen en ziekten. U kunt terugvallen op kant-en-klaar zacht voedsel of u kunt besluiten om de Bereid zelf lichtvoer voor katten.


Licht voer voor katten

Het voordeel is zeker dat je er door je eigen bereiding voor kunt zorgen dat alleen de ingrediënten die je kat kan verdragen in het voer komen. Aan de andere kant kunt u het volledig doen zonder onnodige toevoegingen.

Het is belangrijk dat je veel belang hecht aan geselecteerde en hoogwaardige ingrediënten Zetten. De volgende informatie kan u helpen bij het bereiden van een geschikt licht dieet voor uw kat.

Wanneer heeft uw kat licht voer nodig?

Lichte voedselkatten
Vooral in geval van braken en diarree moeten katten licht voedsel krijgen na overleg met de dierenarts

In veel situaties kan licht voedsel uw kat helpen. In de regel is licht voedsel altijd nuttig als de maag en het darmkanaal of het hele organisme van uw kat moeten worden verlicht.

Lichtvoer geeft uw kat een prikkelarm dieet zonder al te lang zonder voedsel te hoeven zitten. In de regel mogen katten niet te lang verhongeren, maar hebben ze ook hun reguliere voedsel nodig voor herstel.

Kattenspul kattenvoer aanbeveling
Kattenspul kattenvoer aanbeveling
ANIfit Voucher
Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:
10Cat spullen Code gekopieerd!
Nu inwisselen

Als dit niet mogelijk is vanwege een ziekte of overbelasting van het maagdarmkanaal, kan licht voedsel tijdelijk worden gebruikt. Vaak wordt lichtvoer aanbevolen voor katten voor de volgende klachten en ziekten:

 • Diarree
 • Frequent braken
 • Maagpijn
 • Anorexie
 • Overbelast maag- en darmkanaal door overmatige voeropname
 • Na een langdurige ziekte als overgangsvoeding
 • Na de operatie

Licht voedsel voor katten mag alleen worden gegeven in overleg met een dierenarts voor deze en andere ziekten. Dit kan u ook vertellen hoe lang het lichte dieet moet worden toegediend en welke ingrediënten de juiste keuze zijn.

Lees ook:   Kunnen katten het syndroom van Down hebben?

Licht voedsel kan nuttig zijn als hulpmiddel, maar is geen wondermiddel dat het naar de dierenarts gaan kan vervangen.

Om deficiëntieverschijnselen te voorkomen, wordt lichte voeding meestal slechts voor een korte periode van bijvoorbeeld zeven tot tien zags gegeven.

Voor mildere klachten, zoals een overbelasting van de maagVanwege te veel voedselinname kan het al nuttig zijn om uw kat slechts één tot drie dagen van het weinig irriterende voer te geven.

Selecteer ingrediënten op basis van het gewenste effect

Om ervoor te zorgen dat licht voedsel daadwerkelijk zacht is, moeten alle componenten weinig irriterend en gemakkelijk te verteren zijn. Afhankelijk van de ziekte en symptomen kunnen andere ingrediënten in twijfel worden getrokken. Terwijl appels bijvoorbeeld een licht vullend effect hebben, kunnen gepureerde wortels de verspreiding van ziekteverwekkers in het darmkanaal voorkomen.

Veel voorkomende ingrediënten in lichte voedingsmiddelen voor katten en hun effecten

Worteltjes: Wortelen kunnen de kolonisatie van sommige darmpathogenen beteugelen. Om dit te doen, moeten wortels echter heel lang zacht worden gekookt. Na een kooktijd van ongeveer een uur worden ze fijn gepureerd.

Appels: Appels, als ingrediënt van licht voedsel, kunnen helpen de darminhoud te verdikken. Dit wordt gedaan door de ingesloten pectine, die een geleereffect heeft. Ze moeten worden geraspt en geschild en aan de voering worden toegevoegd.

Kip: Als kippenvlees wordt gekookt, zorgvuldig bevrijd van botten en vet, dan is het een bijzonder licht verteerbaar ingrediënt. Bij het toedienen van kippenvlees is het essentieel om ervoor te zorgen dat er geen botten meer in het voer zitten.

Magere vis: Om variatie te bieden, kan ook vis worden gekookt. Huid en botten moeten zorgvuldig worden verwijderd. Pollock is uitstekend.

Zwarte thee: Aan de ene kant kan dit ingrediënt een vullend effect hebben op de darmen, aan de andere kant kan het het ook kalmeren. Om dit te doen, moet de thee echter minimaal 15 minuten trekken.

Bereiding en toediening van licht kattenvoer: dit moet worden overwogen

Bij het bereiden en toedienen van licht voedsel is het niet alleen de keuze van ingrediënten die telt, maar er zijn ook een paar dingen om te overwegen:

 • Bereiding zonder kruiden: Het kruiden van licht voedsel moet worden vermeden. Bij het bereiden van gevogelte of rijst kan het kookwater licht worden gezouten.
 • Zonder zuivelproducten: Melk en zuivelproducten zijn problematisch voor sommige katten vanwege het lactosegehalte. Bovendien worden deze producten niet als weinig irriterend beschouwd en mogen ze daarom niet worden gebruikt bij de bereiding van licht voedsel.
 • Geen aardappelen of rijst: Vaak worden deze ingrediënten aanbevolen als zacht voedsel voor katten. De koolhydraten die erin zitten, zouden echter alleen het spijsverteringskanaal van uw kat verpesten. Het is immers ontworpen voor een op vlees gebaseerd dieet. Daarnaast heeft rijst een drainerende werking, wat natuurlijk dubbel erg is bij vochtverlies door diarree of braken.
 • Serveerkamer warm: Om het organisme van uw kat te verlichten, mag licht voedsel niet te koud of te warm worden geserveerd. Geef uw kat daarom het voer niet rechtstreeks uit de koelkast en controleer de temperatuur na het verwarmen van het voedsel.
 • Kleine porties: De voedselinname is bijzonder zacht als uw kat het voedsel slechts in kleine stukjes en tegelijkertijd in kleine porties gedurende de dag ontvangt.
 • Geen moeilijk te verteren componenten: Afhankelijk van het ingrediënt moet licht voedsel zacht of zwaar geplet worden gekookt, bijvoorbeeld gepureerd of geraspt. Harde stukken, rauwe ingrediënten of vette ingrediënten, zoals de schil van kippenvlees, kunnen de spijsvertering bemoeilijken.
 • Zoet water: Naast lichte voedselmaaltijden, moet u ervoor zorgen dat uw kat altijd vers water beschikbaar heeft. Op deze manier kan het het vochtverlies door braken of diarree compenseren.
Lees ook:   250 Beste Majestueuze Kattennamen

Een langzame verandering na de lichte voedselfase kan ook helpen om de acceptatie van regulier voedsel te vergroten.

4 recepten voor zelfgemaakt lichtvoer voor katten

Kattenlichtvoer: kip
Kippenbouillon is gemakkelijk zelf te maken. Het gekookte vlees is ook optimaal lichtvoer voor katten

Je kunt zelf goedkoop en zonder veel moeite kattenlichtvoer bereiden. Hiervoor zijn slechts enkele, geselecteerde ingrediënten nodig. In de regel volstaat het om één vleescomponent te combineren met een vullend ingrediënt:

Recept 1: Kippenbouillon

Verse kippenbouillon wordt door veel katten geaccepteerd, zelfs als ze ziek zijn en kan helpen de vochtbalans te verbeteren. Voor een zelfbereide kippenbouillon zijn de volgende ingrediënten nodig:

 • Soepkip
 • Een beetje zout
 • Twee kleine worteltjes

De soepkip zal ohne slachtafval en, indien nodig, volledig ontdooid gekookt in licht gezouten water.

De wortelen worden gehakt toegevoegd.

De kooktijd is ongeveer twee tot drie uur. De bouillon is klaar wanneer de wortels zacht zijn en wanneer de kip gemakkelijk van het bot kan worden losgemaakt.

Na het koken kunt u bouillon door een zeef in een kom gieten en delen ervan indien nodig invriezen.

Je kunt deze bouillon puur aan je kat geven of er een maaltijd mee verfijnen. Gebruik bijvoorbeeld de bereide kip (volledig bevrijd van botten en huid) en de wortels (geplet of gepureerd).

Recept 2: Kip met wortelen

Als je je kat een kippenbouillon hebt gekookt, kun je het vlees van de soepkip van het bot losmaken. Je moet ook huid en vet verwijderen (voor zover mogelijk). Gekookte kip is gemakkelijk te pletten met een vork.

De wortels moeten minstens een uur zacht worden gekookt, zodat ze hun gezondheidsbevorderende effect hebben als een licht dieet. Vervolgens worden ze geplet of fijn gepureerd en samen met de fijngehakte stukjes kip geserveerd.

Recept 3: Kip met appel als snel alternatief

Als een ongecompliceerd alternatief voor het koken van een hele soepkip, kan kipschnitzel ook worden overwogen – op voorwaarde dat ze ongekruid en ongebreideld zijn.

Lees ook:   "Mad Itch" Pseudorabies Virus-infectie bij katten

Hiervoor wordt de kipschnitzel (vooraf voorzichtig bevroren goederen ontdooien) gekookt in licht gezouten water.

De appel daarentegen moet fijn geraspt worden. Dit wordt geserveerd samen met de fijngehakte stukjes kip.

Recept 4: Magere vis

Kook de vis, zoals koolvis, en dan filet en schil. Hak dan mooi met een vork.

Als alternatief kan wat geraspte appel of zachtgekookte wortel worden toegevoegd.