Perzische Kat – Rasbeschrijving

De Perzische kat is een van de oudste raskatten. In veel landen zijn de nobele viervoetige vrienden op fluwelen poten al lang populaire huisdieren vanwege hun evenwichtige aard en lang haar. Kenmerkend voor dit ras zijn de korte stompe neus en de zachte vacht. Ze worden beschouwd als zeer familiegerichte en kalme dieren, maar ze trekken zich ook graag terug. Zelfs in gezinnen met huisdieren of kleine kinderen kunnen ze heel goed met elkaar opschieten.


Beschrijving van perzisch kattenras

Het uiterlijk

Perzische katten worden geassocieerd met een gemiddelde Gewicht van 3,5 tot 7 kilogram relatief sterke katten, met een gemiddelde tot grote lichaamsbouw. Ze lopen met gedrongen poten op grote en ronde poten.

Tussen de tenen zitten vaak kleine plukjes haar. De oren zijn klein, ver uit elkaar en de ogen rond en groot. De look lijkt erg expressief door de felle oogkleur.

Bijzonder gebruikelijk is de Oogkleur oranje tot koper. Een ander kenmerk van dit ras is de korte neus. Het is plat en breed met goed geopende neusgaten.

Daarnaast zijn er ook originele rassen met lange neuzen ver van de rasstandaarden. De staart van katten is daarentegen kort en bossig.

Het lichaam wordt bedekt door een lange en dichte vacht, met een volle kemphaan. Vergeleken met een Europese korthaar hebben Perzen ongeveer drie keer zoveel vacht op hun lichaam.

Dit ziet er zijdeachtig uit, maar niet wollig. Het is er in alle kleuren. De katten worden nu ook gefokt als kleurpuntvariant en lijken in deze variaties op het kleurenschema van een Siamese kat.

Lees ook:   Savannah krabpaal
Perzische Katten Kitten
Korte neus, dikke en lange vacht: een typische Perzische kat

Oorsprong van de Perzische kat

De oorsprong van het ras wordt verondersteld in het voormalige Perzië en dus het huidige Iran, maar afhankelijk van de bron ook in Klein-Azië.

Door een kruising tussen een Turkse Angorakat en een Noordse langhaarkat zou het ras eindelijk zijn ontstaan. Al in het begin was deze kat populair vanwege de zachte en lange vacht.

Het leek echter erg op de eerste rassen van het Maine Coon-ras. Pas later ontwikkelde het fokken zich tot de Perzische kat zoals we die nu kennen. Vanwege de wereldwijde populariteit van dit ras ontstonden er in de loop van de tijd echter zeer verschillende rasstandaarden.

Naast zijn eigen oorsprong is het interessant dat dit ras de basis vormt voor nieuwe rassen in veel rassen. En ook voor nieuwe kleuren van andere rassen worden Perzische katten vaak gekruist.

Kattenspul kattenvoer aanbeveling
Kattenspul kattenvoer aanbeveling
ANIfit Voucher
Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:
10Cat spullen Code gekopieerd!
Nu inwisselen

Karakter van de Perzische kat

Aan de ene kant worden Perzische katten als kalm, evenwichtig en intelligent beschouwd. Ze willen veel tijd doorbrengen met het gezin en zijn over het algemeen vertrouwend en knuffelig.

Aan de andere kant hebben ze ook hun retraites nodig. Als de Perzische katten worden geduwd, kunnen ze zeker hun eigen hoofd laten gelden. Ze gedragen zich vaak voorzichtig en gereserveerd tegenover vreemden.

Lees ook:   Siamees kitten

Aan de andere kant kunnen ze goed overweg met gewone mensen en ook met andere dieren zoals katten of honden.

De drang naar vrijheid is niet bijzonder uitgesproken, wat betekent dat ze veel minder rondlopen dan andere katten buiten en daarom vaak een populaire binnenkat zijn.

Rastypische ziekten

Lange tijd werden Perzische katten specifiek gefokt met bijzonder korte en platte neuzen. Als gevolg hiervan ontwikkelden sommige van deze dieren ernstige gezondheidsproblemen. Van tranende ogen tot ademhalingsproblemen tot moeite met eten.

Ook brandbaar Ongemak in de neus en keel kan als gevolg hiervan optreden.

Veel fokkers zijn nu begonnen met het fokken van gezonde Perzische katten zonder dergelijke klachten volgens de rasnormen. Volgens deze voorgeschreven normen moeten ze sowieso goed geopende neusgaten hebben.

Daarnaast verbiedt de Duitse dierenwelzijnswet dieren met extreem korte neuzen. Daarnaast zijn er ook steeds meer fokkers om de Perzische katten met lange neuzen te fokken, zoals ze oorspronkelijk voorkwamen.

Andere veel voorkomende ziekten bij Perzen, evenals bij sommige andere raskatten, zijn onder meer Polycystische nierziekte (PKD). Met deze ziekte worden niercysten gevormd. Het kan vrij vroeg bij katten worden gediagnosticeerd door middel van een echografisch onderzoek. Dit is vooral belangrijk bij het fokken van katten, omdat PKD wordt geërfd.

Voor de soort geschikte houderij en verzorging

Furminator voor langharige katten
Praktisch hulpmiddel voor elke Perzische kat: De Furminator voor langharige katten

Perzische katten waarderen de nabijheid van hun verzorgers. Met voortdurend veranderende mensen en levendige bezoekerswisselingen voelen deze katten zich niet erg op hun gemak.

Door het lage verlangen naar vrijheid blijven ze graag binnen, in een vertrouwde omgeving. Dit moet zorgen voor voldoende ruimte en activiteitenmogelijkheden.

Lees ook:   Egyptische Mau gemiddelde gewicht

De dichte vacht van katten is bijzonder gevoelig voor Matting. Als gevolg hiervan moet het regelmatig en grondig worden geborsteld. In slechts een paar dagen kan er matten in de vacht ontstaan, waardoor het verzorgen bij dit kattenras zeer intensief is.

Door het dichte lange haar verliezen de katten veel vacht, vooral in het voorjaar. Bij katten met een zeer korte neus de ogen hebben ook de neiging om regelmatig water te geven, waardoor ze regelmatig moeten worden gereinigd met een zachte doek en, indien nodig, met oogdruppels.

Resultaat

Perzische katten zijn aanhankelijke en knuffelige katten die de familieband waarderen, evenals goede retraites. Door hun ongecompliceerde karakter zijn ze zelfs voor beginners zeer geschikt.

Ze stellen echter hoge eisen aan bont en, indien nodig, oogzorg.