Noorse Boskat – rasbeschrijving

De Noorse Boskat is een natuurlijk ras met een wilde uitstraling en een zacht karakter. In Noorwegen is het, net als de Europese korthaar, een typische huiskat. Hun dikke vacht beschermt hen goed tegen de Noorse weersomstandigheden. Ze wordt beschouwd als zeer speels en mensgericht. Van de viervoeter wordt gezegd dat hij een goedaardig en aanhankelijk dier en een echte familiekat is, maar waardeert nog steeds zijn onafhankelijkheid.


Noorse Bos kat Ras Beschrijving

Het uiterlijk

Noorse Boskatten behoren tot de grote kattenrassen.

Volgroeid bereiken ze meestal tot 120 centimeter lichaamslengte, met een schouderhoogte van ongeveer 40 tot 45 centimeter. Katten wegen meestal tot 7 kilogram, terwijl katers iets zwaarder zijn met maximaal 9,5 kilogram.

Het grote en sterke lichaam wordt ondersteund door gedrongen benen met grote poten.

De Noorse boskat is bedekt met een dichte en semi-lange vacht, terwijl de lange en bossige staart een lange vacht heeft.

Vooral in de winter heeft de vacht op het lichaam verschillende dichte lagen en veel verwarmende ondervacht. Met deze dichte vacht zijn de katten goed beschermd tegen nattigheid en de zeer koude temperaturen van Noorwegen.

Zodat ze goed kunnen bewegen op sneeuw, zitten er zelfs kleine plukjes vacht tussen de tenen.

Andere bijzondere kenmerken hiervan Natuurlijk ras tel de grote en puntige oren met lynxachtige borstels aan de punt.

Noorse boskatten Uiterlijk
Gedrongen poten, “lynxoren”, middellange vacht en een gezwollen staart kenmerken een Noorse boskat

Oorsprong van de Noorse boskat

Zoals de rasnaam al doet vermoeden, komt de Noorse boskat uit Noorwegen. In het barre klimaat kon dit natuurlijke ras zich vrij ontwikkelen tot een robuust kattenras.

Zelfs de Vikingen kenden haar, van wie ze de naam “Troll Cat” kreeg. Een gerichte fokkerij van dit ras vond lange tijd niet plaats. Pas vanaf 1930 werd hij gefokt en sinds 1972 draagt hij zijn nog bekende rasnaam.

Lees ook:   Scottish Straight kater

Het wordt niet alleen in Scandinavië gewaardeerd als een typische huiskat, maar het werd ook steeds populairder in andere Europese landen vanaf de jaren 1980.

Kattenspul kattenvoer aanbeveling
Kattenspul kattenvoer aanbeveling
ANIfit Voucher
Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:
10Cat spullen Code gekopieerd!
Nu inwisselen

Karakter van de Noorse boskat

Ondanks hun wilde uiterlijk en robuuste lichaamsbouw,nl Noren als zachtaardig en goedaardig. Ze bouwen een hechte band op met hun mensen en passen goed in het gezinsleven.

Ze kunnen meestal goed overweg met andere soortgenoten en zijn kalm en geduldig tegenover kinderen.

Toch zijn het zeer onafhankelijke dieren die hun zelfstandigheid waarderen en dus zelf bepalen wanneer ze willen spelen of knuffelen. Ze worden als intelligent en zeer actief beschouwd en hebben veel vrijheid nodig om stoom af te blazen.

Ze houden van uitgebreide games. Waarnemers zijn vaak verbaasd over hoe bekwaam vaardig en wendbaar deze grote katten wel.

Een ander bijzonder kenmerk van deze “trollenkatten” is dat ze zich niet alleen graag verstoppen, maar ook graag dingen zoals pennen of sokken laten verdwijnen. En zelfs gesloten deuren zijn geen groot obstakel voor deze katten.

Rastypische ziekten

Over het algemeen worden Noren beschouwd als zeer robuust en niet bijzonder vatbaar voor ziekte. Niettemin komen sommige ziekten vaker voor bij dit ras.

Lees ook:   krabton voor Japanse Bobtail

Deze omvatten, net als bij andere rassen, de ziekte HCM (Hypertrofische cardiomyopathie). Dit is een hartspierziekte, die fokkers kunnen uitsluiten door geschikte onderzoeken om erfelijkheid te voorkomen.

Ook in de Glycogeenstapelingsziekte ( GSD-IV) is een erfelijke ziekte waarbij kittens een zeer korte levensverwachting hebben. Deze erfelijke ziekte kan ook worden opgespoord door passend onderzoek, waarbij dragerdieren kunnen worden uitgesloten van de fokkerij.

Voor de soort geschikte houderij en verzorging

Een Noorse boskat vereist veel ruimte en ruimteom te ontvouwen. Als zeer actief dier waardeert ze freewheelen in de natuur. Ze houdt ervan om in bomen te klimmen en is tegelijkertijd een zeer goede waarnemer en jager.

Het is meestal geen pure binnenkat. Let bij het huisvesten op voldoende hoge klimmogelijkheden, zoals hoog klimmende bomen. De klimbomen moeten ook bijzonder stabiel zijn, omdat boskatten zeer stevige en sterke klauwen hebben.

Als sociale en actieve dieren zijn ze ook niet goed geschikt om alleen te houden (welke kat is dat …), daarom wordt aanbevolen om ze met een soortgenoot te houden om gedragsproblemen te voorkomen.

Hoewel de halflange vacht van de katten erg dicht is, is deze niet bijzonder zorgintensief. Een of twee keer per week kammen en poetsen is meestal voldoende. Alleen tijdens de verandering van vacht moet u aandacht besteden aan verhoogde verzorging om het voor uw kat gemakkelijker te maken om te verzorgen.

De Noorse Boskat – Conclusie

Met een Noorse Boskat krijg je een actief en speels dier, dat aan de ene kant veel ruimte nodig heeft om stoom af te blazen, maar aan de andere kant ook familieband nodig heeft.

Lees ook:   American Polydactyl kattenluik

Het wilde uiterlijk en de drang om actief te zijn, mogen daarom niet verhullen dat het zeer intelligente en knuffelige dieren zijn die het buitenleven net zo waarderen als een plek op de bank.