Tranende ogen bij katten – mogelijke oorzaken en behandeling

Tranende ogen bij katten zijn niet zo zeldzaam. In sommige gevallen moet u zelfs snel handelen als de ogen van uw kat tranen: er zijn verschillende huismiddeltjes voor dit doel. Een ernstige ziekte kan echter ook achter de tranende ogen van uw kat zitten, dus een bezoek aan de dierenarts is noodzakelijk. Als een ziekte niet wordt behandeld, kan dit het gezichtsvermogen van uw kat in een noodgeval aantasten of, in het ergste geval, zelfs leiden tot blindheid.


Kat met tranende ogen

Tranende ogen detecteren bij katten

Een gezonde kat heeft een duidelijk zicht en de vacht rond de ogen is schoon en droog. Het traanvocht, dat belangrijk is voor het hydrateren van de ogen, loopt meestal door de traanvormige neusholte.

Dit is een klein kanaal dat tussen de ogen en de neus zit. Als uw kattenoog meer begint te watertanden, dan is dit in eerste instantie een natuurlijke beschermende reflex van het oog. Omdat de tranen alle vreemde lichamen uit het oog moeten spoelen. Bovendien moet het vochtig worden gehouden om het beter te beschermen tegen irritatie.

Tegelijkertijd dienen de tranen ook als transportmiddel, waarmee ontstekingscellen sneller naar het geïrriteerde of zieke gebied van het oog kunnen worden gebracht. Daar kunnen ze dan actie ondernemen tegen ziekteverwekkers zoals bijvoorbeeld virussen of bacteriën.

Waterige Ogen Kat
De kleur en textuur van oogafscheiding kan een indicatie zijn van de trigger. Een exacte diagnose moet echter worden gesteld door een dierenarts.

Als tranenvloeden bij een kat worden verstoord, kunnen de volgende symptomen optreden:

 • Verhoogde tranenvloed: vaak herkenbaar aan een traangroef of gelijmde vacht op de ogen. Het traanvocht kan onder andere helder, slijmerig of bloederig zijn.
 • Gelijmde ogen: In sommige gevallen is de stroom van tranen zo veel toegenomen dat de ogen erg gelijmd zijn.
 • Gezwollen ogen
 • Meer knipperen
 • Roodheid van het bindvlies
 • Nystagmus
 • Knijpen van het waterige oog
 • Jeuk: Dit is te herkennen aan het gedrag van je kat. Veel dieren wrijven hun ogen met hun poten bij jeuk of proberen van de jeuk af te komen door hun hoofd over de vloer te trekken.
Kattenspul kattenvoer aanbeveling
Kattenspul kattenvoer aanbeveling
ANIfit Voucher
Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:
10Cat spullen Code gekopieerd!
Nu inwisselen

De kleur en consistentie van het traanvocht van een kat kan sterk variëren:

 • Helder en waterig: Vaak gevonden bij allergieën, tocht, geblokkeerde traankanalen of sommige hoornvliesaandoeningen.
 • Galgoed tot purulent: Deze consistentie van de tranen komt vaak voor bij conjunctivitis. Infectie met schimmels, virussen of bacteriën is mogelijk.
 • Bloedig: Bloederige tranenvloed komt vaak voor bij verwondingen. Er zijn echter enkele gevallen waarin de tranen alleen rood en bloederig lijken. Dit kan het geval zijn bij lichte katten. In deze gevallen mengen de tranen zich met stof en lijken ze roodachtig op de lichte vacht.
 • Bruinachtig: Bij sommige katten wordt deze tranenvloed al verstoord door de vorm van het gezicht. Bijvoorbeeld, bij katten met een plat gezicht, zoals bij veel Perzen, is de tranenvloed merkbaar door een bruine vloeistof die uit de neus loopt. In deze gevallen is het meestal voldoende om de vloeistof voorzichtig te deppen.

Oorzaken van tranende kattenogen

Verminderde oogafscheiding wordt ook vaak epiphora genoemd. De oorzaken van tranende ogen zijn zeer divers. Deze omvatten bijvoorbeeld:

 • Ontsteking van de binnenkant van het oog of hoornvlies
 • Allergieën
 • Mechanische irritatie: Ze worden bijvoorbeeld veroorzaakt door de kleinste haartjes, wimpers of andere vreemde voorwerpen zoals kattenbakvulling of stof in het oog.
 • Thermische irritatie: Droge, warme, maar ook koude lucht kan irritatie aan het oog veroorzaken. Vooral bij tocht en droge verwarmingslucht kan irritatie van het bindvlies worden bevorderd.
 • Chemische irritaties: Meestal veroorzaakt door gassen, medicijnen, logen of zuren.
 • Infecties: Ze kunnen worden veroorzaakt door verschillende triggers, zoals virussen, schimmels of bacteriën op het oog.
 • Verwondingen: Door in het oog te krabben of verwondingen door gevechten tussen katten.
 • Anomalieën van de ooglidrand: Dit kunnen ooglidranden zijn die naar buiten of naar binnen zijn gerold. Hierdoor kan het voorkomen dat het hoornvlies geïrriteerd raakt en roodheid en ontsteking optreden naast verhoogde tranenvloed.
 • Ziekten: Deze omvatten bijvoorbeeld glaucoom, kattengriep, verkoudheid of leukose.
 • Verminderde uitstroom van traanvocht: Dit kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door een verstopping van het traankanaal.

Wanneer naar een dierenarts?

Cat Watery Eye - Kattenziekten
Als een ziekte de reden is voor de tranende ogen bij een kat, moet de dierenarts een diagnose stellen

Deze informatie over tranende ogen bij katten is niet voor zelfdiagnose en kan het naar de dierenarts gaan niet vervangen.

Als de ogen van uw kat waterig zijn, moet u niet te lang aarzelen. In het bijzonder, als andere symptomen zoals koorts, niezen, ontsteking in de keel of afscheidingslekkage uit de neus verschijnen, moet u dit onmiddellijk met de dierenarts bespreken. Hetzelfde geldt als het traanvocht niet helder is, maar bloederig, galachtig of slijm of behandeling met huismiddeltjes na een paar dagen geen verlichting biedt.

Maar zelfs als uw huisdier duidelijk pijn heeft, moet onmiddellijk een dierenarts worden geraadpleegd. Je kunt dit bijvoorbeeld herkennen aan het feit dat het pijnlijk in één oog knijpt.

Als leek in het veld kun je niet zien of het een relatief gemakkelijk te behandelen irritatie is of dat het een symptoom is van een oogziekte.

Om ervoor te zorgen dat er geen ziekten over het hoofd worden gezien, kunt u in deze gevallen ook contact opnemen met een dierenarts met de aanvullende titel “oogheelkunde”. Deze dierenartsen hebben speciale kennis en zijn meestal uitgerust met speciale apparaten waarmee oogdiagnostiek zo nauwkeurig mogelijk kan zijn.

Diagnose bij de dierenarts

Een dierenarts heeft verschillende manieren om oogziekten op te sporen. Met name dierenartsen met het aanvullende gebied van oogheelkunde zijn uitgerust met de expertise en apparatuur.

Er wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van biomicroscopen of spleetlampen. Maar ook verschillende echoapparaten of tonen, waarmee de inwendige oogdruk gemeten kan worden, kunnen worden gebruikt voor diagnostiek afhankelijk van de bestaande symptomen.

Om de oorzaak te achterhalen, kunnen ook monsters of wattenstaafjes worden genomen. Swabs worden bijvoorbeeld gebruikt als een infectie met virussen, bacteriën of schimmels wordt vermoed. Een ander middel voor oogdiagnostiek is de Schirmer-traantest. Deze test maakt het gemakkelijker om de traanproductie te beoordelen om te bepalen of er te veel ofh scheurproductie is te laag.

Behandeling van tranende ogen bij katten

Kattenscheurende ogen traktatie
Tranende ogen moeten regelmatig worden gereinigd en behandeld met oogdruppels

Zodra de oorzaak van de tranende ogen is vastgesteld, zal uw dierenarts een behandeling voorstellen. In het geval van verhoogde tranenvloed als gevolg van conjunctivitis, die bijvoorbeeld werd veroorzaakt door chlamydia, zijn speciale oogdruppels met een ontstekingsremmend en antibiotisch effect vaak mogelijk.

Ligt de oorzaak in een verstopte traanneusgang, dan is er vaak de mogelijkheid om de obstipatie vrij te krijgen door middel van een spoeling of een fijne canule.

Dit is echter anders wanneer het kanaal versmald is. In deze gevallen moeten eigenaren van gezelschapsdieren vaak leven met het feit dat de ogen vaker tranen. Dan is het belangrijker om regelmatig het ooggebied vrij te maken van de oogafscheiding. Meerdere keren per dag schoonmaken, met een zachte, vochtige doek kan in deze gevallen helpen.

Soms is behandeling met medicatie of zorg niet meer voldoende. Dit is vaak het geval, bijvoorbeeld bij afwijkingen van de ooglidrand, die meestal een operatie vereisen.

In het geval van onschadelijke kuren van waterige ogen, kunnen huismiddeltjes voor tranende ogen bij katten in sommige gevallen helpen. Deze huismiddeltjes omvatten kaaspopuliersthee of Euphrasia-thee.

De aanvraag kan als volgt worden gedaan:

 1. Giet zoals gewoonlijk heet water over thee en laat het een paar minuten trekken.
 2. Zodat zelfs zeer kleine deeltjes uit de thee worden opgelost, moet u deze vervolgens door een koffiefilter filteren. Anders kunnen de fijnste deeltjes tijdens het aanbrengen in het oog komen en verdere irritatie veroorzaken.
 3. Laat de thee afkoelen tot het lauw is.
 4. Vervolgens wordt een doek (dit moet zacht, pluisvrij en schoon zijn) geweekt met de lauwe thee.
 5. Met deze doek kun je de ogen voorzichtig bevrijden van het gelekte traanvocht.

Daarnaast is er ook de mogelijkheid om homeopathische middelen toe te passen in de vorm van druppels. Dit kan bijvoorbeeld eyebright (Euphrasia) zijn, wat verlichting moet bieden bij ontstekingen of vermoeidheid van het oog.

Middagfoto (bovenaan): chrupka / Shutterstock.com