Overgewicht bij katten: dieettips voor dikke katten

Tja, heeft je kat een beetje overgewicht? Dit is het geval voor veel katten die met mensen leven. En de redenen hiervoor zijn meestal hetzelfde:

 • Te veel en vaak verkeerd eten
 • Te weinig beweging


Kattendieet - Dikke kat ligt op de grond. De vetkussens zijn duidelijk zichtbaar

Als de kat minder calorieën per dag verbrandt dan hij verbruikt, wordt de ongebruikte energie opgeslagen als vet.

Dit is precies hetzelfde principe als bij mensen, we komen ook aan als we meer calorieën consumeren dan we nodig hebben.

Vooral gecastreerde binnenkatten hebben heel vaak overgewicht. Hier bestaat de dag vaak alleen uit wachten op de volgende maaltijd: verveling, gebrek aan beweging en bedelen om voedsel creëren dikke katten.

Ondertussen heeft bijna elke tweede huiskat in Duitsland overgewicht of zelfs obesitas (obesitas). Het is dus een wijdverbreid probleem.

Je kunt iets doen aan de obesitas van je kat

Maar ik beloof je nu: je zult veel geduld nodig hebben en ook een beetje tijd moeten investeren!

Obesitas bij katten kan zeer negatieve gevolgen hebben

Een dikke kat kat heeft wat te maken met wat Beperkingen in hun dagelijks leven rondkomen. Dit omvat vooral de mobiliteit en het springen – met te veel buikvet is dit echt vervelend.

Maar zelfs bij het schoonmaken kan het moeilijk zijn als de dikke buik in de weg zit.

De genoemde handicaps snijden behoorlijk in de kwaliteit van leven van uw kat.

Nog veel erger zijn echter de mogelijke Schade aan de gezondheiddie mogelijk obesitas bij uw kat heeft:

 • Diabetes type 2 (diabetes mellitus)
 • Problemen met ademhalen, vaak luidruchtig
 • Gewrichtspijn die de mobiliteit verder beperkt
 • Constipatie
 • Leverziekten
 • Als uw kat niet kan eten (bijvoorbeeld met gebitsproblemen), worden dikke katten al na 24 uur bedreigd met levensbedreigende leververvetting

Gemiddeld hebben zwaarlijvige katten een kortere levensverwachting als katten met een ideaal gewicht.

Uit liefde voor je kat moet je dringend op haar gewicht letten.

Wanneer is een kat te dik?

Bij een kat met een ideaal gewicht zou je de ribben moeten kunnen voelen (niet zien – dat zou een teken van ondergewicht zijn!).

Als de ribben daarentegen bedekt zijn met een laag vet, kunt u ervan uitgaan dat uw kat overgewicht heeft.

Bovendien moet uw kat een duidelijke taille hebben als u van bovenaf naar haar kijkt. Vanaf de zijkant gezien moet de buiklijn van een kat iets omhoog lopen van de borst naar de achterpoten. Katten met gewichtsproblemen daarentegen hebben hier behoorlijke vetophopingen.

Aan de hand van de body index tabel op www.tierklinik.de en de voorbeelden daar kunt u bepalen of uw kat ondergewicht, normaal gewicht of overgewicht heeft.

Als u vindt dat uw kat te dik is, kunt u dit het beste bespreken met uw dierenarts, die uw kat nauwkeurig zal meten en wegen en haar haar Ideaal gewicht op basis van de Body Condition Score voor katten.

Kattenspul kattenvoer aanbeveling
Kattenspul kattenvoer aanbeveling
Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:
10Cat spullen Code gekopieerd!
Nu inwisselen

Trigger voor obesitas bij katten

Een dikke kat eet droogvoer. Ze heeft dringend een kattendieet nodig!
Te veel en te slecht kattenvoer in combinatie met te weinig beweging zijn de belangrijkste reden voor obesitas bij de kat

De kat eet te veel

We houden allemaal van onze katten en geven daarom vaak te snel toe als onze viervoeters klagen over eters. Om de fluwelen poot gelukkig te maken, is de een of de ander vaak Behandelt naast het normale voedsel, zonder de hoofdmaaltijd te verminderen.

Vooral binnenkatten verliezen vaak het gevoel van verzadiging en ze smeken om voedsel uit verveling – veel kattenliefhebbers geven te vaak toe.

Het verkeerde kattenvoer

Als het koolhydraatgehalte in kattenvoer te hoog is, zetten katten snel vet op. Want overbodige koolhydraten worden dus “opgeslagen” als lichaamsvet.

Over het algemeen raden we natvoer van hoge kwaliteit aan. Door het hoge aandeel vocht is de energiedichtheid lager. Je kat heeft dus een volle maag en nog steeds minder calorieën dan droogvoer in dezelfde hoeveelheid.

Te weinig beweging

Binnenkatten hebben vaak de neiging om Luiheid. Aan de ene kant verleidt de krappe en altijd dezelfde omgeving niet bepaald tot actieve ontdekkingstochten. Aan de andere kant hoeven binnenkatten niet te jagen om hun voedsel te krijgen.

Castratie

Door de hormoonverandering tijdens castratie kunnen katten sneller vet krijgen en aankomen door een veranderd metabolisme.

Bovendien zijn gecastreerde katten vaak traag en bewegen ze minder, wat hun calorieverbruik vermindert. Last but not least heeft castratie ook invloed op het gevoel van verzadiging van een kat – het moet dan veel meer eten om zich vol te voelen.

Ziekten en medicijnen

Elke kattenziekte die ervoor zorgt dat uw kat minder beweegt of zal leiden tot obesitas. Een voorbeeld hiervan zijn gewrichtsaandoeningen.

Stofwisselingsziekten en diverse medicijnen kunnen er ook voor zorgen dat uw kat snel aankomt.

Het kattendieet – Hoe uw kat gezond kan afvallen

Dikke kat met meetlint rond de buik heeft dringend een dieet nodig (afvallen)


Het probleem van een kat die meer calorieën eet dan hij verbruikt, kan van twee kanten worden benaderd:

Als uw kat overgewicht heeft, moet ze minder eten of moet ze meer bewegen.

Zodra je kat te veel lichaamsvet heeft gegeten, is het heel moeilijk om van de kilo’s af te komen. Omdat katten een beschermend mechanisme hebben dat diëten erg moeilijk maakt: als uw kat met overgewicht plotseling minder te eten krijgt, schakelt haar lichaam over naar een zuinigheidsmodus.

Dit is natuurlijk heel praktisch in het wild om niet te veel lichaamsreserves te verliezen in slechte jachttijden. Maar met een binnenkat is dit beschermende effect op diëten natuurlijk erg onpraktisch.

Belangrijk: Diëten op zeer dikke binnenkatten kunnen zelfs gevaarlijk zijn! Als u het voedsel van uw kat vermindert, loopt haar lichaam op een laag vuur. Na verloop van tijd stuurt het lichaam vet naar de lever om uw kat van nieuwe energie te voorzien. Bij verwilderde katten zorgt dit voor een energieboost, wat ervoor zorgt dat het dier snel weer prooi kan maken. Bij een dikke binnenkat kan dit echter leiden tot leverfalen! Dit leidt tot vette degeneratie van de lever, de zogenaamde hepatische lipidose. Een dieet moet daarom altijd besproken worden met een dierenarts!

Lees ook:   Oosters Korthaar gemiddelde gewicht

Het dieetplan voor uw kat – stap voor stap naar het ideale gewicht

FolEr zijn stappen die u moet nemen om de gewichtsproblemen van uw kat onder controle te krijgen:

1. Stap over op kattenvoer van hoge kwaliteit

Als je dat nog niet hebt gedaan, moet je overschakelen op gezond natvoer.

Leestips: Gezond kattenvoer – wat is het?

Zoals gezegd verzadigt natvoer beter dan droogvoer en heeft het een lagere energiedichtheid dan droogvoer dankzij het hoge vochtgehalte.

Ook zal het meestal lagere aandeel koolhydraten een positief effect hebben op het dieet van uw kat.

Met “hoge kwaliteit” bedoel ik niet “duur”. Blijf gewoon weg van Sheba en andere kattenvoermerken waarvan je de advertenties vaak op tv ziet. Alleen het merk is van hoge kwaliteit (en duur) over dit voedsel, maar niet de kwaliteit.

Welke soorten nat kattenvoer echt van hoge kwaliteit zijn, kunt u ontdekken in onze grote kattenvoertest. Daar vind je enkele merken waar de prijs-prestatieverhouding overtuigt!

In overleg met de dierenarts kunt u ook een vetarm dieetvoeding gebruiken.

Het veranderen van kattenvoer moet langzaam gebeuren. Meng gedurende een periode van 2 weken eenvoudig het nieuwe voedsel met het oude.

U kunt het aandeel nieuw kattenvoer van dag tot dag verhogen. Dit “vreemdgaan” verhoogt de acceptatie van het nieuwe eten.

Kattenspul kattenvoer aanbeveling
Kattenspul kattenvoer aanbeveling
ANIfit Voucher
Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:
10Cat spullen Code gekopieerd!
Nu inwisselen

2. Pas de hoeveelheid voer aan en controleer deze zorgvuldig

Als voorbereiding op deze stap kunt u een bezoek aan de dierenarts niet vermijden.

Want deze moet eerst de dagelijkse caloriebehoefte van je kat berekenen. Dat moet je echt aan de professional overlaten, want het is heel ingewikkeld:

Veel variabelen zoals lengte, gewicht, kattenras, leefomstandigheden, leeftijd en mogelijk bestaande ziekten en benodigde medicatie spelen daarin een rol.

Breng bij deze afspraak uw dierenarts een blikje kattenvoer mee dat u wilt voeren. Zo kan hij je een concreet voedingsadvies geven.

Hij zal u dan de exacte hoeveelheid voedsel vertellen die u uw kat per dag moet geven, zodat ze haar gewicht langzaam verliest zonder het risico op leververvetting.

Vanaf die dag staat er: Weeg het kattenvoer zorgvuldig af!

De dagen van “duim omhoog” kattenvoer zijn voorbij. Dit is de enige manier om de calorie-inname van uw kat onder controle te houden.
Waar je ook rekening mee moet houden: Als je je kat van tijd tot tijd beloont met een traktatie, moet je het aftrekken van het dagelijkse voedselrantsoen. De calorieën in de traktaties zijn te vinden op de verpakking gedrukt.

Vaak is het moeilijk om zijn kat te weerstaan die om voedsel smeekt. Een tip: Verdeel het voedsel over 4 dagelijkse maaltijden, wat zeer effectief is tegen het oprapen van viervoeters.

Lees ook:   RagaMuffin

3. Je kat moet bewegen (Meer beweging!)

Grote katten hebben meer beweging nodig om te accepteren. De kattenhengel is uitstekend geschikt voor het kattendieet
De kattenhengel is perfect om samen met uw kat te spelen en ondersteunt zo het dieet van uw kat

“Sport” is misschien een beetje overdreven. Regelmatig spelen en ravotten is echter een belangrijk onderdeel van het kattendieet.

Door meer beweging te krijgen, verbruikt je kat meer energie. Het resultaat: Door de nauwkeurig gedefinieerde kattenvoerrantsoenen verbrandt je kutje nu langzaam haar vetreserves.

Met dikke en luie binnenkatten kan het niet zo eenvoudig zijn om ze aan te moedigen om samen te spelen:
Het overgewicht maakt je traag, mogelijk maakt zelfs gewrichtspijn springen en rennen moeilijk.

Het helpt alleen als je je kat probeert aan te moedigen om steeds opnieuw te spelen. Neem elke dag de tijd en probeer het jachtinstinct van je kat te activeren met de kattenhengel of kleine, zachte ballen.

Trouwens, de vroege avond is hier optimaal voor, wanneer het begint te dagen. Dit is de tijd waarin katten meestal op jacht gaan naar prooien.

Na verloop van tijd, wanneer je kat al een paar honderd gram is afgevallen, zal ze steeds beter worden in het spelen. Met minder vet op de ribben springt en loopt het des te beter!

Samen spelen versterkt trouwens ook de relatie tussen mens en kat.

Nog meer tips voor meer beweging voor je kat

 • Het zou optimaal zijn als uw kat vrije doorgang heeft. Wanneer je buiten op verkenning gaat, beweegt je fluwelen poot veel meer dan wanneer ze alleen in het appartement is
 • Binnenkatten moeten altijd op zijn minst in paren worden gehouden. Dit zorgt (naast vele andere voordelen) ook voor meer beweging door samen te spelen en te vechten.
 • Je kunt speelgoed interessanter maken met kattenkruid
 • Zorg voor voldoende klimmogelijkheden in huis. Katten houden van hoogte en klimmen is een uitstekende kattensport.

Als je kat vaak alleen thuis is, ligt ze vaak de hele dag op de luie huid. Hier kan een soortgenoot helpen, zoals eerder vermeld.

Leestips:

 • Beter twee katten dan één
 • Katten aan elkaar laten wennen
Balspalk voor katten
Biedt actie, zelfs als uw kat alleen thuis is: Balspalk

Een extra stimulans biedt kattenspeelgoed, dat geschikt is voor zelfstandig ondernemerschap:

 • Een balpenbank
 • een kattentunnel
 • of kleine bolletjes stof

kan spelen zonder mensen.

Overigens zijn ook dingen uit de natuur, zoals eikels of kleine dennenappels, goed geschikt. Vooral binnenkatten zullen dol zijn op deze items, al was het maar vanwege de interessante geuren.

4. Blijf op de hoogte!

De laatste stap is waarschijnlijk de belangrijkste stap. U bent verantwoordelijk voor de gezondheid van uw kat. Je moet dus sterk blijven.

Ook als je kat als een gek smeekt: ze krijgt alleen het uitgebalanceerde rantsoen.

Zelfs als je een zware dag op het werk hebt gehad, heeft je kat beweging nodig, dus neem de tijd.

Alleen met doorzettingsvermogen zal uw kat langzaam afvallen en uiteindelijk zijn optimale gewicht bereiken.

Leestips:

 • Het herkennen van hoogwaardig kattenvoer
 • Moeten katten melk drinken? En hoe zit het met speciale kattenmelk of lactosevrije melk?
 • Kittens voeden – waar je rekening mee moet houden