Uw kat heeft vlooien? – Hoe kattenvlooien te bestrijden en ze uit het appartement te krijgen

Uw kat heeft vlooien? Allereerst is dit geen reden om jezelf de schuld te geven, omdat vlooien elke kat kunnen aanvallen, ongeacht de omstandigheden waaronder deze wordt gehouden.

Kattenvlooien bestrijden

Bij buitendieren is het risico op het vangen van deze parasieten aanzienlijk hoger. Zelfs binnenkatten kunnen deze ongewenste loges echter in hun vacht vangen wanneer ze in contact komen met besmette dieren.

De parasieten veroorzaken voornamelijk jeuk, maar een besmetting brengt ook andere gezondheidsproblemen met zich mee. Dit geldt niet alleen voor uw katten, maar ook voor u als huisdiereigenaar.

De vlooien kunnen ook worden doorgegeven aan mensen en vestig je door het hele appartement. Door vroeg en snel te handelen, kunt u echter meestal verdere verspreiding voorkomen.

U kunt nuttige tips krijgen over hoe u dit kunt doen met dit artikel.

Hoe u kunt zien of uw kat vlooien heeft

Vlooien zijn slechts één tot drie millimeter groot en roodbruin van kleur. Ze kunnen snel bewegen en ver springen, waardoor ze moeilijk te zien zijn met het blote oog. Er zijn echter andere tekenen om vlooien bij katten te detecteren.

 • Afbeelding / Foto: Flohkamm Bestrijding van kattenvlooienAls de huistijger besmet is met vlooien, zal hij meestal meer krabben. De vlooienbeten veroorzaken zeer ernstige jeuk.
 • Bij de eerste tekenen kan een eenvoudige test u helpen erachter te komen of er daadwerkelijk een vlooienplaag aanwezig is. Om dit te doen, kamt u de vacht met een vlooienkam. Dit is een fijn gegalvaniseerde kam waarmee zelfs de kleinste deeltjes uit de vacht worden gekamd.
 • Vervolgens wordt de kam uitgeslagen op een witte doek, bijvoorbeeld op een theedoek. Roodbruine vlekken op de witte basis duiden op vlooien, omdat dit meestal onverteerd bloed is.
Onze winnaar van de kattenvoertest

Kattenspul kattenvoer aanbeveling

ANIfit Voucher

Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:

10Cat spullen

Code gekopieerd!

Nu inwisselen

Hoe krijgen katten vlooien?

Katten raken vaak besmet met vlooien via andere dieren of soortgenoten en tijdens het vrij rondlopen in de natuur. Een vlo kan meer dan een meter springen en van de ene kat naar de andere springen.

Lees ook:   Nebelung allergie

Het heeft dus in eerste instantie niets te maken met netheid van een huishouden, of een kat nu besmet is met vlooien of niet. Alleen bij verspreiding kunnen katteneigenaren tegengaan. Zodra een vlo zich op de kat heeft genesteld, kan deze zich snel verspreiden. De kleine vlooien kunnen 20 tot 30 eieren per dag leggen, waaruit zich op hun beurt in een paar weken nieuwe vlooien vormen. DabeIk kan een kat niet alleen met vlooien infecteren, maar ook de eieren naar huis brengen.

Gevolgen van een vlooienplaag voor uw kat

De kleine parasieten vestigen zich in de vacht en voeden zich daar met het bloed van de kat. Dit kan worden geassocieerd met niet alleen jeuk maar er zijn ernstige risico’s voor uw dier.

Eerst en vooral kunnen de beten ontstoken raken en eczeem ontwikkelen. Met de vlooienbeten kunnen de parasieten ook ziekten en lintwormen overbrengen.

Ze kunnen ook allergieën veroorzaken. Deze allergieën ontwikkelen zich met herhaalde vlooienbeten tegen het speeksel van parasieten. Een ander gevolg kan bloedarmoede zijn. Dit kan met name voorkomen bij een sterke vlooienplaag of bij verzwakte en jonge dieren.

Vlooien bij de kat bestrijden

Afbeelding/Foto: Kattenvlooien vlooienremedies

Als uw kat besmet is met vlooien, moet u snel handelen. Bij de dierenarts of in de handel worden tabletten of preparaten aangeboden, die rechtstreeks in de vacht kunnen worden gedruppeld. Een zogenaamde spot on wordt op de nek van de kat gedruppeld en gaat over in het bloed. De parasieten absorberen dus het actieve ingrediënt bij het zuigen van bloed en sterven aan dit voedingsgif.

Zorg er bij het kiezen van het preparaat voor dat het geschikt is voor katten, omdat andere medicijnen voor andere dieren of mensen een kat kunnen schaden. In het geval van een vlooienplaag, moet u zeker uw dierenarts raadplegen, zodat hij een geschikte voorbereiding voor u aanbeveelt. Vaak krijg je vlooienremedies voor katten op internet, echter een stuk goedkoper dan bij de dierenarts.

Een Vlooienband is niet geschikt voor katten, omdat een halsband het risico op verwurging bedreigt. Bovendien kan de remedie voor kattenvlooien op de halsband huidirritatie en allergieën veroorzaken.

Het is ook bijzonder belangrijk dat in het geval van een vlooienbesmetting, het appartement ook vrij moet zijn van kattenvlooien. Hetzelfde geldt voor andere favoriete plekken van je kat. Tips vind je hieronder!

Voorkomen van een vlooienplaag

Een van de belangrijkste maatregelen van profylaxe is controle. Dit is in de loop van de regelmatige verzorging mogelijk. Kijk goed naar de vacht en de onderliggende huid. Een vlooienkam kan ook profylactisch worden gebruikt, bijvoorbeeld één keer per week.

Bij zuivere binnenkatten is de bestrijding als preventieve maatregel meestal voldoende. In het geval van buitendieren is het risico op vlooienbesmetting aanzienlijk groter, zodat bij deze dieren verdere maatregelen kunnen worden genomen. Voor dit doel worden verschillende preparaten aangeboden in de handel.

Lees ook:   Scottish Straight namen

Deze omvatten bijvoorbeeld speciale tabletten, die eenmaal per maand aan de kat worden toegediend. Door deze tablet in te nemen, wordt de ontwikkeling van vlooieneieren op de fluwelen poot geremd. Daarnaast kunnen spot-on preparaten ook worden gebruikt voor preventie.

Opgemerkt moet worden dat u uw kat niet moet behandelen zonder een dierenarts te raadplegen.

Preventieve maatregelen moeten het hele jaar door worden gehandhaafd. Hoewel vlooien zich bijzonder goed voelen, vooral in het warme seizoen, en zich buiten in de kou niet kunnen ontwikkelen. De meeste katten zullen echter regelmatig het warme en verwarmde huis bezoeken tijdens het koude seizoen.

Dit geeft de vlooien ook de mogelijkheid om zich tijdens het koude seizoen op een warme plaats verder te ontwikkelen. Opgemerkt moet worden dat u uw kat niet 100 procent kunt beschermen tegen vlooien. Daarom moeten alle genomen maatregelen regelmatig worden gecontroleerd.

Huismiddeltjes voor vlooien

Er zijn geen huismiddeltjes voor kattenvlooien. Hoewel vaak wordt gezegd dat verschillende essentiële oliën effectief zijn tegen de parasieten, mogen ze niet op een kat worden toegepast.

Deze oliën, zoals citronella, rozemarijn of pepermuntolie, zijn niet alleen onaangenaam voor de geurgevoelige neus van een kat vanwege hun intense geur, maar ze kunnen ook giftig blijken te zijn.

Katteneigenaren moeten ook afstand houden van diatomeeënaarde tegen kattenvlooien. Dit is een poeder gemaakt van gefossiliseerde diatomeeën. Het gevaar van dit poeder is dat katten het kunnen inademen.

Deze en andere antivlooienremedies in poedervorm kunnen ademhalingsmoeilijkheden bij katten veroorzaken.

Zijn kattenvlooien overdraagbaar op mensen?

Afbeelding / Foto: Kattenvlooien op mensendraaglijk

De kattenvlo heeft een voorkeur voor het bloed van onze vierpotige fluwelen poten. Dit betekent echter niet dat het niet overdraagbaar is op andere huisdieren zoals honden of op mensen.

Hoewel een kattenvlo steeds vaker op de kat zal blijven zitten en deze als gastheer zal gebruiken, is het nog steeds mogelijk dat de vlooien ook op mensen overgaan. Dit is meestal te herkennen aan beten die op insectenbeten lijken. De dieren zelf zullen meestal niet op mensen worden gevonden, maar bijten en blijven dan in het appartement totdat ze weer bloed nodig hebben.

Hoe kattenvlooien uit uw appartement te krijgen

Kattenbont biedt ideale leefomstandigheden voor vlooien. Zodra ze zich in de vacht hebben genesteld, beginnen ze ook eieren te leggen. Deze eieren kunnen van de vacht vallen en zich door de leefruimte verspreiden.

Als ze niet onmiddellijk worden verwijderd, beginnen ze zich binnen een paar weken van ei tot vlo te ontwikkelen. Eerst worden de vlooieneieren larven, dan ontwikkelen ze zich tot poppen totdat ze uiteindelijk als vlooien schade kunnen aanrichten. Vanwege de relatief constante klimatologische omstandigheden in de leefruimte kunnen de vlooien zich het hele jaar door ontwikkelen.

Vlooien houden ervan warm en vochtig. Bij het schoonmaken van het appartement moet u daarom speciale aandacht besteden aan de volgende plaatsen:

 • Kattenmandje
 • Kattendekens
 • Krabpaal
 • Gestoffeerde meubels zoals banken of zitkussens van stoelen
 • Kussens, dekens, dekbedovertrekken
 • Tapijten
 • Barst in de vloer
Lees ook:   Thai kattenluik

Als de vlooien in het appartement niet worden geëlimineerd, dan dreigt een hernieuwde besmetting van uw kat evenals de mensen van het huishouden. Daarom is het belangrijk dat in geval van vlooienbesmetting niet alleen uw dier, maar ook de hele appartement grondig bevrijd van kattenvlooien.

Dit is vooral mogelijk door extreme hitte of kou. Opgemerkt moet worden dat de maatregelen niet slechts één keer moeten worden uitgevoerd, maar meestal voor een periode van twee tot vier maanden. Dit zal ervoor zorgen dat alle vlooien in alle stadia van ontwikkeling zijn geëlimineerd.

Wat te doen als er vlooien in het appartement zijn? De volgende maatregelen kunnen helpen:

 • Frequent stofzuigen en afvegen: Hierdoor worden meestal niet de vlooien opgezogen, maar de eieren wel. Vooral vacuüm gestoffeerde meubels, krabpalen, manden en tapijten goed. Vervolgens moet de stofzuigerzak worden vervangen, zodat de vlooieneieren in de zak zich niet verder kunnen ontwikkelen en als vlooien uit de stofzuiger springen. Bij nat afvegen kan het nuttig zijn om de dweildoek daarna warm te wassen of tijdelijk wegwerpdoekjes te gebruiken die direct na het afvegen kunnen worden weggegooid.
 • Textiel wassen: Ten minste 60 graden, al het textiel dat kan worden aangetast, moet worden gewassen. Denk hierbij aan dekens, bekledingshoezen, dekbedovertrekken en soortgelijk textiel.
 • Niet-wasbaar textiel invriezen: Textiel dat niet wasbaar is of alleen gewassen kan worden bij temperaturen onder de 60 graden kan ook worden ingevroren. Bij een temperatuur van minstens min 18 graden en een duur van meer dan 24 uur worden de vlooien gedood.
 • Stoomstraal of heet strijken: Voldoende warmte kan ook worden gegenereerd door een stoomstraal of een strijkijzer. Deze maatregelen zijn met name geschikt wanneer het wassen van het textiel niet mogelijk is, bijvoorbeeld met het stevig genaaid pluche van de krabpaal – op voorwaarde natuurlijk dat het materiaal bestand is tegen de warmtebehandeling.

Super tip: “Flee” spray

Dit is een milieuspray die vrij is van pesticiden. Het ingrediënt dimeticone zorgt ervoor dat de ademhalingsgaten van de parasieten worden geblokkeerd. De vlooienspray doodt vlooien in alle stadia van ontwikkeling en kan daarom direct worden gebruikt bij vermoedelijke vlooienbesmetting in de woonkamer. De vlooienspray moet niet alleen helpen tegen vlooien, maar ook tegen mijten en allergenen.

Bovendien wordt een hele reeks verschillende middelen aangeboden in de handel, die zijn ontworpen om vlooien effectief te bestrijden. Bij het kopen moet echter worden opgemerkt dat sommige van deze fondsen werken op basis van pesticiden. Deze bevatten giftige stoffen die gevaarlijk kunnen zijn voor mens en kat.

Bovendien moet worden opgemerkt dat de omgevingssprays van welke aard dan ook, ongeacht welke soort, niet mogen worden gebruikt voor vlooienbehandeling op het dier.

Wat helpt tegen vlooien bij katten? –Resultaat:

Vlooien bij katten zijn niet alleen vervelend, maar ze kunnen ook jeuk en gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Als de parasieten in de vacht van de kat te laat worden opgemerkt, zijn de risico’s bijzonder hoog en wordt het steeds moeilijker om van de kattenvlooien af te komen.

Door regelmatige controles kunt u ze in een vroeg stadium detecteren en snel reageren. Bij het bestrijden van vlooien moet je niet alleen letten op hoe je van het ongedierte af kunt komen, maar altijd de gezondheid van je kat in de gaten houden.

Sommige remedies zijn effectief, maar niet geschikt voor katten. Door een goede combinatie van preventieve maatregelen en een consistente vlooienbehandeling zullen u en uw kat zeker snel van de parasieten afkomen.