Waarom je kat je negeert (meestal…)

Als je je hond belt, komt hij vrolijk aanrennen. Bij een kat ziet het er meestal heel anders uit: negeert je kat je in de meeste gevallen als je om haar roept? Waarom doen katten dit? Ontdek het hier!

Mijn kat negeert me

Als je kat je vaak negeert als je haar belt, dan hoef je je geen zorgen te maken. Het is niet omdat ze je niet leuk vindt. Het is typisch kat om niet te reageren op oproepen van mensen!

Je kat herkent je aan je stem

Een studie aan de Universiteit van Tokio heeft aangetoond dat katten de stem van hun mens kunnen herkennen. In het onderzoek werden katten door hun eigenaar naar een kamer gebracht, waar ze vervolgens met rust werden gelaten.

Daar kregen ze opnames te horen van drie verschillende mensen die om hen riepen – een van hen de stem van meester of meesteres. De reacties van de katten op de oproepen werden nauwlettend in de gaten gehouden. De katten reageerden over het algemeen nogal onverschillig. Maar bovenal onthulden haar gezichtsuitdrukkingen en haar pupillen dat ze de stem van haar mens herkende tussen de anderen.

Bovendien kennen katten hun eigen naam. Mits het lekker kort is en dezelfde naam altijd wordt gebruikt. Het gebruik van bijnamen verwart echter fluwelen poten. Katten reageren bijzonder goed op hun naam als deze een “i” -geluid bevat, vooral als het aan het einde is.

Fooi: De beste namen voor katten en katers

Onze winnaar van de kattenvoertest

Cat Food Test Winnaar Cat Stuff

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:

10Cat spullen

Code gekopieerd!

Nu inwisselen

Katten reageren bewust niet op oproepen

Dus als je kat haar naam kent EN je stem herkent, waarom negeert ze je dan meestal? Katten kiezen er bewust voor om niet te reageren op oproepen. Maar:

Katten zijn niet de bitchy en humeurige wezens met de “Lick me on the A…” Attitide, die vaak aan hen wordt toegeschreven.

via GIPHY

Het komt eerder door de manier waarop katten door mensen zijn gedomesticeerd. Honden worden al eeuwenlang getraind om mensen te gehoorzamen. Het luisteren naar oproepen en commando’s van mensen is in de loop van de tijd in hun DNA terechtgekomen.

Lees ook:   Oosters Langhaar namen

Katten daarentegen worden al heel lang als huisdier gehouden door mensen – maar afgezien van het vangen van muizen en een beetje liefde, verwacht je niet veel van hen. Dus waarom trainen op oproepen of zelfs commando’s?

Kurt Tucholsky zei ooit:

De kat is het enige viervoetige dier dat de mens ervan heeft overtuigd dat hij het moet behouden, maar dat hij niets hoeft te doen.

Dus je moet je kat gewoon nemen zoals hij doethij is: Een vrije geest in een fascinerend lichaam. En als je kat op je reageert en naar je toe komt als je hem roept – wees dan des te blijer, want het is een prachtig bewijs van liefde!