De kat valt voeten aan – oorzaken &spenen

Vooral bij jonge, speelse katten komt het vaker voor dat ze hun menselijke voeten aanvallen. Hierachter zit meestal geen agressief gedrag, het aanvallen van de voeten wordt nogal speels bedoeld. Ontdek waarom katten voeten aanvallen en hoe je ze kunt spenen.

Kat valt voeten aan

Zoals eerder vermeld, staan vooral jonge katten erom bekend dat ze aan de voeten van hun mens knakken. En daar is een goede reden voor:

Kittens en opgroeiende katten zijn bijzonder speels. De natuur heeft het zo geregeld: kittens leren immers belangrijke vaardigheden door te spelen, die ze later nodig zullen hebben voor de jacht.

Het jachtinstinct zorgt ervoor dat jonge katten voeten aanvallen

Speelse kittens zien een potentiële prooi in alles wat beweegt. Natuurlijk zijn menselijke voeten ook interessant voor hen. Ze zijn immers op ooghoogte en vrij mobiel…

Het jachtinstinct van een kat is bijzonder sterk wanneer de voeten onder een dekbed bewegen. Of als in bed alleen de tenen naar buiten kijken: “Zou dat geen muis kunnen zijn?”

De vermeende prooi wordt aangevallen met klauwen en tanden. Bij kleine katten is dit schattig en meestal maar een beetje aangepast. Maar als een volwassen kat de voeten aanvalt, kan dit behoorlijk pijnlijk zijn.

Onze winnaar van de kattenvoertest

Cat Food Test Winnaar Cat Stuff

ANIfit Voucher

Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:

10Cat spullen

Code gekopieerd!

Nu inwisselen

Wanneer volwassen katten de voeten aanvallen

Hoe ouder een kat wordt, hoe rustiger hij wordt. De dieren zijn dan niet meer zo speels als jongeren. Ze sparen hun energie voor de echte jacht op muizen en andere prooien, mits ze naar buiten mogen. Dan kan meesteres of meester zich verheugen op menig “geschenk”.

Wanneer een volwassen kat de voeten van mensen aanvalt met zijn klauwen of tanden, wordt deze meestal onderbenut. Daarnaast is het waarschijnlijk dat ze als jonge kat gewend raakte aan dit gokgedrag.

Spenen: Zodat je kat niet meer op je voeten bijt

Wat een jonge kat niet leert, is des te moeilijker over te brengen op een volwassen kat. Zodra een kat de eigenaardigheid heeft om op zijn voeten te bijten of hem met zijn poten aan te vallen, is het moeilijk om er vanaf te komen.

Het is dus het beste als het van jongs af aan wordt voorkomen. Dus als de babykat roofdier speelt en menselijke voeten zijn prooi zijn, moet dit worden erkend door een “Nee!”. Vervolgens moet een alternatief jachtspel worden aangeboden: de kattenhengel of een kleine stoffen bal zijn ideaal.

Over het algemeen is het een goed idee om de kat regelmatig goed te nemen.zodat ze niet eens het idee krijgt om catch met haar voeten te spelen. Geef haar de kans om haar jachtinstinct uit te leven door samen te spelen.

Ook helpen vrije doorgang of een speelkameraadje van dezelfde leeftijd om ervoor te zorgen dat een kat in balans is en zijn energie op andere manieren afvoert.

Aandacht: Als een volwassen kat plotseling de voeten van zijn mens begint aan te vallen of ander agressief gedrag vertoont, kan een ziekte ook de reden zijn. Schildklieraandoeningen kunnen bijvoorbeeld een gedragsverandering teweegbrengen. Ook kan grote stress leiden tot agressiviteit bij katten.

Leestips:

  • Instructies: Zodat uw kat nooit meer aan de bank of het behang zal krabben
  • De liefdesbeten van je kat – Wat ze betekenen
  • Je kat plast in bed? Mogelijke oorzaken en oplossingen

Uitgelichte foto (boven): Diana Taliun / Shutterstock.com