Wat is goed kattenvoer? Word nu een voedingsexpert!

Elke voedselfabrikant beweert dat hun product een “goed kattenvoer” is. Maar kun je echt beoordelen of een voedingsmiddel goed of slecht is? Heb je je ooit afgevraagd wat je je kat te eten geeft?

Heb je 15 minuten om dit artikel te lezen? Word dan nu een expert in kattenvoeding! Leer zelf te beoordelen of het een kattenvoer van hoge kwaliteit is, of dat het zo ongeschikt is dat het zelfs je kat ziek kan maken.

Hoe herken je goed kattenvoer?

Waarom goed kattenvoer zo belangrijk is

Wat kattenvoeding met gezondheid te maken heeft
Alleen met het juiste dieet blijven katten gezond en actief tot op hoge leeftijd

De gezondheid van uw kat is sterk afhankelijk van zijn dieet. Het is net als wij mensen: alleen als we gezond eten, blijven we gezond en fit in het beste geval.

In het geval van een slechte voeding katten daarentegen bedreigen van alles Ziekten:

Zie je, als het gaat om de gezondheid van katten, is voeding uiterst belangrijk.

Bij katten is er de afgelopen 20 jaar een sterke toename van “beschavingsziekten” zoals allergieën, hart- en bloedsomloopproblemen, obesitas, diabetes en nierziekten.

Deze ziekten zijn zeker voor een groot deel te wijten aan een verkeerd dieet!

Omdat u absoluut wilt dat uw kat geniet van een lang en gezond leven, moet u zich bezighouden met het onderwerp kattenvoeding. Kijk eens goed naar het voer van je kat. Alle informatie vind je direct hier, op deze pagina!

Kattenspul kattenvoer aanbeveling

Kattenspul kattenvoer aanbeveling

ANIfit Voucher

Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:

10Cat spullen

Code gekopieerd!





Nu inwisselen

Hoofdstuk 1: Wat is goed kattenvoer?

De vraag “Wat is goed kattenvoer” is in principe vrij eenvoudig te beantwoorden:

Het beste kattenvoer is een muis.

Muizen zijn de Prooidier nummer 1 voor katten, met een grote afstand van vogels, ratten, blinde klimplanten of eekhoorns. Nu is het vrij tijdrovend om je kat volledig met muizen te voeren, vooral met een zuivere behuizing. Een kattenvoer van hoge kwaliteit moet daarom zo dicht mogelijk bij de prooidiermuis komen.

Laten we dus eens kijken naar wat een kattenvoer moet brengen om katten optimale voeding te geven:

Katten zijn carnivoren

De juiste voeding voor katten: vlees
Niet alleen “knuffelkat”! Katten zijn meesterlijke jagers en absolute carnivoren

Bij het omgaan met kattenvoeding is de eerste vraag: aan welk type dieet worden katten toegewezen?

Er wordt onderscheid gemaakt tussen drie groepen:

Katten worden duidelijk geassocieerd met carnivoren, nog meer dan bijvoorbeeld de hond, die afstamt van de roofwolf.

Carnivoren zijn te herkennen aan twee hoofdkenmerken: hun tanden en hun darmen.

Je hebt waarschijnlijk al eerder in de bek van je kat gekeken, bijvoorbeeld wanneer ze moet gapen. Hun tanden bestaan uit hoektanden en hoektanden. De achterste tanden zijn ook geschikt voor het breken van botten.

Net als bij andere roofdieren zijn de tanden van de kat ontworpen om prooien te doden en te verpletteren. Wat het volledig mist zijn kiezen. Deze zijn typisch voor omnivoren en herbivoren. Met hen wordt het voedsel zorgvuldig geplet – katten daarentegen slurpen hun prooi op zonder veel te kauwen.

De lengte van de darm illustreert ook heel goed dat katten extreme carnivoren zijn: hun darmen zijn extreem kort in verhouding tot hun lichaamslengte. Dit suggereert dat het spijsverteringsstelsel van de kat is ontworpen om calorierijk voedsel te gebruiken: vlees en slachtafval.

Ter vergelijking: de omnivoren mensen en honden hebben een aanzienlijk langere darm dan de kat. Zo kunnen ze ook goede energie halen uit plantaardig voedsel. Bijzonder flagrant is de darmlengte van pure herbivoren. Hier migreert het voedsel bijzonder langzaam door de darm zodat zoveel mogelijk voedingsstoffen kunnen worden geëxtraheerd.

Darmlengte van hond en kat

De term “carnivoor” is enigszins misleidend: Carnivoren en katten eten geen vlees, maar hele prooi. En dit is ook belangrijk, omdat dit de enige manier is om hen te voorzien van alles wat ze nodig hebben:

En zelfs de onverteerbare componenten van de prooi, zoals de vacht, hebben een belangrijke functie: ze stimuleren de darmbeweging.

Resultaat: Katten hebben een voedsel nodig met een zeer hoog vleesgehalte. In het beste geval moet dit meer dan 90% zijn en bestaan uit (spier)vlees en hoogwaardig slachtafval.

Goed kattenvoer bevat voedselveilig vlees en slachtafval…

Dit is wat minitijgers nodig hebben: vers vlees en waardevol slachtafval

… en geen niet nader gespecificeerde “dierlijke bijproducten”.

Belangrijk: Dierlijke bijproducten zijn niet automatisch slecht. In het beste geval zijn dit bijvoorbeeld kippenharten, runderlever of runderlong.

Dierlijke bijproducten kunnen echter ook extreem onsmakelijk zijn:

Slachthuisafval van categorie 3 wordt meestal gebruikt voor kattenvoer. Deze zijn niet geschikt voor consumptie door mensen – maar voor katten zou dit OK moeten zijn…

Hetzelfde geldt voor vis: Er is een groot verschil of visfilets zijn verwerkt of botten en viskoppen. De term ‘vis en visbijproducten’ kan ook afval verbergen!

Resultaat: Een gezond, hoogwaardig kattenvoer bestaat uit vlees en waardevol voedselwaardig slachtafval. De aanduiding “vlees en dierlijke bijproducten” verbergt vaak walgelijk vleesafval, hetzelfde geldt voor vis.

Hoe te vertellen welk kattenvoer hoogwaardige ingrediënten gebruikt, is te vinden in hoofdstuk 2 van dit artikel.

Granen en andere plantaardige ingrediënten in kattenvoer

Laten we teruggaan naar muizen, het natuurlijke voedsel voor katten. Hoeveel kruideningrediënten bevat zo’n muis? Het antwoord: tussen de 1% en 5%. Het is namelijk hun maaginhoud. Met andere woorden, wat ze zelf at voordat ze door de kat werd gedood.

Omdat muizen omnivoor zijn, voeden ze zich naast insecten voornamelijk met gewassen, zaden, zaden, zaden, grassen en kruiden.

Een klein deel van de plantaardige ingrediënten moet daarom ook een goed kattenvoer brengen. Het mag echter niet meer dan 5% zijn. Katten hebben de vezels in planten nodig voor de spijsvertering en ze krijgen ook verschillende vitamines.

Helaas is de situatie voor de meeste fabrikanten heel anders: hier worden vooral tarwe en andere granen in grote hoeveelheden aan het voer toegevoegd. Maïs en soja worden ook gebruikt. Vaak weet de katteneigenaar niet eens welke plantaardige ingrediënten in welke hoeveelheid in het voer zitten. Want vaak staan alleen “plantaardige bijproducten” op de ingrediëntenlijst, zonder hoeveelheidsaanduiding.

Daarachter kunnen granen, soja of maïs zitten, maar vaak ook diverse plantenresten.

Het probleem: Plantaardig voedsel bevat te weinig voedingsstoffen voor katten. Zelfs als tarwe en vooral soja vrij veel eiwitten bevatten, is het voor katten erg moeilijk om te gebruiken.

Een voer met een te hoog aandeel plantaardige ingrediënten bedreigt ondervoeding. Het risico dat de kat een voedselallergie ontwikkelt is ook veel groter.

Resultaat: Plantaardige ingrediënten mogen alleen in kleine hoeveelheden in kattenvoer zitten. Granen, soja en maïs zijn ongeschikte bronnen van eiwitten voor katten. De aanduiding van de plantaardige ingrediënten is helaas vaak erg sponsachtig bij slecht kattenvoer.

Is er goed droogvoer voor katten?

Is er goed droogvoer voor katten?

Vind je deze vraag grappig? Nou, het is misschien een beetje brutaal. Maar het feit is: droog voedsel kan noch geschikt zijn voor soorten, noch dicht bij de natuur staan. Dit komt deels door de verwerking en aan de andere kant door het gebrek aan vloeistof (zoals de naam “droogvoer” suggereert).

In vergelijking met natvoer is droogvoer echt stofdroog:

Lees ook:   Recensie van Meat Mates Kattenvoer

Terwijl natvoer tussen de 70 en 80% vocht bevat, bevat droogvoer maximaal 10%.

Natuurlijk zou je kunnen denken: “Mijn kat heeft een mooie drinkfontein, dan moet ze meer drinken!”

Helaas zijn katten van nature erg lui om te drinken. Onze huiskatten, alle rassen, stammen immers af van de Falbkatze. De kat komt uit het Midden-Oosten en is daarom aangepast aan het woestijnachtige klimaat.

Als gevolg hiervan zijn katten erg lui om te drinken. Van nature dekken ze hun vochtbehoefte via hun voedsel: hun prooidieren bestaan ook voor 70% of meer uit vloeistof. Katten drinken slechts zeer sporadisch, of je ze nu natvoer of droogvoer geeft. Bovendien hebben katten meer vocht nodig om droogvoer te verteren – de dieren kunnen niet zoveel drinken!

Het probleem: het permanente gebrek aan vocht bevordert katten Urinewegen en nierziekten. Hoewel urinerituelen in het slechtste geval vervelend en pijnlijk zijn, kan een nierziekte mogelijk fataal zijn.

Wist u dat nierziekte de meest voorkomende oorzaak is van vroegtijdig overlijden bij huiskatten in Duitsland?

Vanwege de productie is het ook niet mogelijk om meer dan 60% vleesgehalte in droogvoer te krijgen. Anders zouden de kleine kroketten gewoon niet vasthouden en hun vorm verliezen. Zo moeten plantaardige ingrediënten, meestal granen, in het voer worden opgenomen.

Bovendien is droogvoer industrieel sterk bewerkt, bevat het meestal conserveermiddelen en antioxidanten om lang houdbaar te zijn wanneer de verpakking open is. Smaakversterkers en kunstmatige smaakstoffen worden hier ook vaak gebruikt, anders zouden katten droogvoer niet eens als eetbaar herkennen.

Resultaat: Van de verschillende soorten voedsel is droogvoer absoluut de slechtste keuze. Goed om te weten, want je kunt droogvoer voor je kat vanaf het begin uitsluiten en hoeft deze producten niet eens van dichterbij te bekijken.

Suiker in kattenvoer

Goed kattenvoer bevat geen suiker
Katten kunnen niets zoets proeven – dus waarom de suiker in kattenvoer?

Goed kattenvoer mag nooit suiker bevatten.

Het is slecht voor de tanden van de kat, voorziet ze niet van bruikbare energie, veroorzaakt obesitas en verhoogt het risico op diabetes.

Maar waarom zit er überhaupt suiker in het kattenvoer van veel fabrikanten? Katten kunnen immers niets zoets proeven!

Toch werkt suiker in kattenvoer als smaakversterker. Bovendien wordt suiker ervan verdacht het metabolisme van de kat ronduit afhankelijk te maken. Suiker is dus een van de zogenaamde “acceptatieverbeteraars”. Veel fabrikanten willen ervoor zorgen dat katten hun voedsel eten, ook al zou het eigenlijk helemaal ongeschikt voor hen zijn. Daarnaast moet suiker ervoor zorgen dat katten in het beste geval alleen DIT ene type kattenvoer willen eten. Dit maakt een voedselverandering naar een suikervrij kattenvoer erg moeilijk.

Maar suiker heeft andere doelen in kattenvoer: het moet het voedsel er smakelijk uit laten zien voor mensen: met een beetje karamelkleur krijgt zelfs het inferieure, anders grijze slachthuisafval een mooie bruinachtige kleur. Bovendien glanst het voedsel door een suikertoevoeging een mooie glans.

Dit is hoe de katteneigenaar slim wordt gemanipuleerd: het eten ziet er geweldig uit – en bovendien is de kat er gek op! Als Miez kattenvoer zo geweldig vindt, moet het een goede zaak zijn, toch?

Vaak is het niet zo eenvoudig om te zien of een kattenvoer suiker bevat of niet. Dit komt omdat diervoederfabrikanten erg inventief zijn als het gaat om het declareren van suiker op verpakkingen. Suiker kan hier veel verschillende namen hebben:

Info: Deze lijst is verre van compleet!

Resultaat: Suiker is ongezond voor katten. Omdat het het eten echter echt lekker maakt voor de kat, komt suiker nog heel vaak in het blik terecht. Bovendien verbetert suiker het uiterlijk van kattenvoer: zelfs het meest afval van lage kwaliteit ziet eruit als vlees van hoge kwaliteit.

Additieven in kattenvoer: de chemiekit van voerfabrikanten

Het zou zo simpel zijn: goed vlees, geselecteerd slachtafval, een beetje nuttige groenten en een paar vitamines en taurine. Je zou al een gezond kattenvoer hebben. Eenvoudige en natuurlijke ingrediënten, geen kunstmatige toevoegingen. Dat zou natuurlijk iets duurder zijn dan 30-50 cent per blikje zoals bij het spul van de discounter.

Maar helaas willen veel fabrikanten gewoon veel geld verdienen en geven ze geen cent om de gezondheid van de dieren die hun voedsel eten.

Zo worden de goedkoopste ingrediënten gebruikt. slachtafval, bedorven categorie 3-vlees, afval van de voedingsindustrie of gastronomie. Maar we zullen meer in detail treden over welke onsmakelijke ingrediënten kattenvoer kan hebben.

Precies zoveel: Eigenlijk zou je kat zijn neus vol walging moeten opdraaien en dan de kom de rug toekeren.

Zodat ze nog steeds het inferieure voedsel eet, graaft ze diep in haar trukendoos:

Allerlei kunstmatige of natuurlijke toevoegingen maken van lachafval en granen een voedsel dat door katten wordt begeerd.

Belangrijk: Dit verwijst naar “technologische additieven”, niet te verwarren met voedingsadditieven. Dit zijn vitaminen en mineralen die worden toegevoegd aan kattenvoer.

En waarom nemen veel voerfabrikanten hun toevlucht tot dergelijke trucs?

Heel eenvoudig, ze willen meer geld verdienen. In plaats van goede ingrediënten investeren mensen liever in dure televisiereclame. De prijzen voor hoogwaardig kattenvoer en “cheatfood” verschillen nauwelijks.

De katteneigenaar krijgt dus een absoluut inferieur voedsel van veel merken, maar zijn kat eet met enthousiasme. Lokstoffen zorgen er ook voor dat het dier alleen dit ene voer wil!

Resultaat: Technologische additieven worden verondersteld om slecht kattenvoer visueel en smaakvol te verfraaien. Zelfs het meest onsmakelijke slachthuisafval kan met deze remedies worden omgezet in een voedsel dat populair is bij mens en dier. Ze kunnen schadelijk zijn voor katten en bijvoorbeeld allergieën veroorzaken.

Kattenspul kattenvoer aanbeveling

Kattenspul kattenvoer aanbeveling

ANIfit Voucher

Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:

10Cat spullen

Code gekopieerd!





Nu inwisselen

Hoofdstuk 2: Goed kattenvoer herkennen – doorzie de trucs van de fabrikanten

Om te bepalen of een kattenvoer goed is of niet, moet u leren om de informatie van de fabrikant op het blik of op de verpakking correct te interpreteren. Dit is de enige manier om een gerichte selectie van kattenvoer in de eerste plaats mogelijk te maken.

Lees ook:   Colorpoint Shorthair verharen

De EU-diervoederverordening regelt de aangifte van kattenvoer. Zo wordt in heel Europa bepaald welke informatie de fabrikanten op de verpakking moeten aanleveren, d.w.z. wat zij moeten “aangeven”.

Hier is een overzicht van de verplichte informatie die kattenvoerproducten moeten hebben:

Bovenal moet je de compositie goed bekijken. Maar ook de analytische componenten, de toevoegingsmiddelen en de voedingsaanbeveling zijn een hulpmiddel om een voer te evalueren.

De vermelding van ingrediënten

Goede ingrediënten zijn het allerbelangrijkste van goed kattenvoer en zijn bepalend voor de vraag of een product gezond en aan te bevelen is – of dat het mogelijk zelfs het geliefde huisdier ziek kan maken.

Daarom is het specificeren van de inhoud van een kattenvoer het eerste waar u naar moet kijken.

De fabrikanten van kattenvoer moeten zich aan bepaalde vereisten houden: ze moeten de gebruikte ingrediënten vermelden. De ingrediënten moeten in een bepaalde volgorde worden genoemd: hoe meer van een ingrediënt is opgenomen, hoe verder het moet worden vermeld.

Er zijn twee verschillende varianten van de aangifte:

Open verklaring / gedeeltelijk open verklaring

Hier worden alle verwerkte ingrediënten afzonderlijk vermeld. In de open verklaring wordt het aandeel van de respectieve ingrediënten als percentage vermeld. in het geval van de halfopen aangifte is dit alleen het geval als een ingrediënt in het bijzonder is benadrukt in de promotie van het product (bijvoorbeeld “Met waardevolle zalm”).

Dit lijkt op het eerste gezicht misschien heel transparant , maar het biedt fabrikanten ook de mogelijkheid om u als consument voor de gek te houden. Een voorbeeld van een gedeeltelijk open verklaring voor een droogvoer voor katten:

Gedroogd pluimveevlees, volkoren maïs, kanen, maïsmeel, bietenvezel, maïsgluten, gevogeltevet, rijstglutenmeel, gehydrolyseerd gevogelte-eiwit, mineralen, gedroogde pluimveelever, zalmolie (0,50%)

Eerst en vooral is er een dierlijke component. De klant denkt dan: “Ach, een hoog vleesgehalte!”.

In werkelijkheid zal het belangrijkste ingrediënt in dit voorbeeld hoogstwaarschijnlijk maïs zijn. Alleen dat dit vermomd is als “volkoren maïs, maïsmeel, maïsgluten” wordt verder terug in de verklaring vermeld.

Ook worden vaak veel verschillende kruideningrediënten gebruikt en vermeld, die dus verder terug in de lijst met ingrediënten staan – in totaal zijn ze echter vaak het hoofdingrediënt.

Gesloten verklaring

Hier worden de afzonderlijke ingrediënten gegroepeerd. “Haver en gerst” wordt bijvoorbeeld de groep “granen”. Welke groepen er zijn en hoe ze moeten worden aangewezen, is wettelijk voorgeschreven.

De gesloten verklaring heeft als voordeel dat je in één oogopslag kunt zien of het vleesgehalte of het aandeel plantaardige ingrediënten groter is in een kattenvoer. Een bijlspel:

Vlees en dierlijke bijproducten, Plantaardige bijproducten, Granen, suiker, mineralen

Het grote nadeel is natuurlijk dat de afzonderlijke ingrediënten volledig verborgen blijven in dit soort declaraties.

Voorbeelden: Hoe de verklaring voor kattenvoer correct te lezen

Laten we gaan oefenen. Leer de kwaliteit van een product te beoordelen. Is het kattenvoer van hoge kwaliteit? Bij het vergelijken van verschillende soorten voedsel, moet je altijd beginnen met de ingrediënten.

Dus laten we een paar verklaringen van natvoer voor katten bespreken. Want waarom je droogvoer liever vanaf het begin moet uitsluiten, lees je hierboven nog eens.

Laten we beginnen met een massaproduct dat in elke supermarkt en elke reclamefolder te vinden is:

KiteKat “met rundvlees”

Vlees en dierlijke bijproducten, Plantaardige bijproducten, Granen, suiker, mineralen

Wat we leren:

We weten het niet:

Beoordeling:

Omdat de fabrikant veel te maken heeft met dit natvoer,We zouden KiteKat niet aanbevelen vanwege de gebruikte ingrediënten en het vleesgehalte is erg laag. Zelfs plantaardige eiwitextracten hebben geen plaats in kattenvoer.

Purina Gourmet “verfijnde ragout met kip”

Vlees en dierlijke bijproducten (waarvan 4% kip), plantaardige eiwitextracten, vis en visbijproducten, plantaardige bijproducten, mineralen, suiker

Wat we leren:

We weten het niet:

Beoordeling:

Helaas vertelt de verklaring ons heel weinig over dit natvoer. En dus moeten we ervan uitgaan dat hier niet bepaald de beste ingrediënten zijn gebruikt. Andere nadelen zijn de plantaardige ingrediënten en onbekende soort en hoeveelheid, evenals de suiker die erin zit.

Leonardo “Puur gevogelte”

vlees en dierlijke bijproducten (65% pluimvee + pluimveebouillon 34%); mineralen (0,5%); Eierschalen, gedroogd (0,5%)

Wat we leren:

We weten het niet:

Beoordeling:

Het is goed dat dit product geen onnodige kruideningrediënten bevat (1-3% nuttig, maar het had kunnen zijn). Suiker is ook achterwege gelaten in dit natte voedsel. De vermelding van dierlijke ingrediënten is blijkbaar bewust vaag gehouden, zodat men altijd kan terugvallen op goedkope ingrediënten.

MjAMjAM heerlijk rundvlees met gevlamde pompoen

Rundvlees, longen, harten (55%), vleesbouillon (23%), kippenlever (17%), pompoen (4%), mineralen (1%)

Wat we leren:

We weten het niet:

Beoordeling:

De aangifte voor dit natvoer is al heel netjes. Hier kunt u zien dat het een goed product is. De fabrikant heeft hier niets te verbergen, kan met trots de ingrediënten presenteren. In onze kattenvoertest viel MjAMjAM positief op door de uitstekende prijs-prestatieverhouding.

ANIfit Puterichs Verrukking


Kippenspiervlees

65%

Kalkoen spiervlees

14%

Runderlong

14%

Kippenlever

6%

Totaal vlees:

99%

Aandelen


1%

Totaal:

100%

Wat we leren:

We weten het niet:

Beoordeling:

Dit natvoer is niet alleen een hoogwaardig kattenvoer – het is zelfs de testwinnaar in onze vergelijking! ANIfit specificeert alle ingrediënten op een voorbeeldige manier, u kunt precies achterhalen welk vlees en welk slachtafval in welke hoeveelheden in het blik komt. Het hoge vleesgehalte en de keuze van grondstoffen uit de Zweedse landbouw onderscheiden ANIfit van andere merken.

Ons kattenvoer testsieger 2022 - Ontdek het nu!

Detectie van additieven in kattenvoer

Vaak is het niet zo eenvoudig om te zien of en welke additieven er in kattenvoer zitten. Omdat:

Niet alle stoffen hoeven helemaal aangegeven te worden!

Voor veel technologische additieven geldt het volgende: Ze hoeven alleen te worden aangegeven als er een wettelijk bepaalde maximumhoeveelheid is.

Lees ook:   Zijn katten bang voor water?

Volgens de Feed Act zijn meer dan 400 stoffen goedgekeurd voor gebruik in diervoeder, waaronder kattenvoer. Een volledige lijst van deze stoffen is hier te vinden bij het Federaal Bureau voor Consumentenbescherming.

Recht Smaakversterkers en smaken, of het nu kunstmatig of natuurlijk is, worden slim verborgen in de lijst met ingrediënten door de fabrikanten.

  1. Kunstmatige smaakversterkers zoals glutaminezuur worden meestal alleen gemarkeerd met de E-nummers van E620 tot E625.

  2. Daarnaast zijn er Gemengde producten zoals kaliumchloride of zouten, die onder andere ook de functie van smaakversterkers hebben. Je hebt E-nummers met E3XX en E5XX

  3. Gist of gistextract bevat glutamaat van nature en is daarom een smaakversterker.

  4. Plantaardig eiwit kan een smaakverhogend ingrediënt zijn in kattenvoer, vooral tarwe-eiwit en soja-eiwit.

  5. Slechte ingrediënten die een kat niet naar de voerbak trekken? Een beetje Suiker doet wonderen! Suiker kan zich verschuilen achter verschillende namen, zie de lijst hierboven!

  6. Katten worden geacht echt gek te worden van goedkoop voedsel? Dan profiteren fabrikanten Eiwithydrolysaat. Deze gesplitste eiwitten produceren de geur van sterke vleesbouillon. Vooral droogvoer zou katten niet als eetbaar herkennen zonder dit additief.

  7. Aroma en “natuurlijk aroma” zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Op deze manier kunnen smakelijke smaken worden gecreëerd, zelfs met ingrediënten van inferieure kwaliteit.

Zoals ik al zei, hoeft niet elk additief te worden aangegeven. MAAR:

Als een fabrikant verklaart dat een additief NIET wordt gebruikt, mag het niet worden opgenomen!

Als er bijvoorbeeld op de verpakking staat “Zonder kleurstoffen en conserveermiddelen”, dan moet dit ook waar zijn.

Resultaat: Helaas kan kattenvoer allerlei toevoegingen bevatten. Sommige zijn zelfs slecht voor de gezondheid van katten. Niet alle additieven hoeven te worden aangegeven. Koop daarom producten van merken die adverteren dat ze geen additieven gebruiken – want daar moeten ze zich aan houden!

De hoeveelheid voeding als indicator

De verplichte informatie voor kattenvoer omvat ook de aanbevolen voerhoeveelheid. Hoewel dit vaak erg vaag is, kunnen hier toch conclusies worden getrokken over de vraag of een kattenvoer goed is of niet.

Omdat:

Een kat hoeft minder te eten als hij kattenvoer van hoge kwaliteit krijgt.

Hoe beter het voer, hoe lager de voedingsaanbeveling

De uitleg: Katten kunnen vlees en hoogwaardig slachtafval veel beter gebruiken dan bijvoorbeeld graan of slachtafval.

Resultaat: Let ook op de voedingsaanbeveling. Maar pas op: op zichzelf is deze indicator erg onnauwkeurig! Geen twijfel mogelijk: Het beste voer voor het dieet van uw kat blijft een voer met een hoog vleesgehalte, geen graan, geen suiker, geen additieven. Let vooral op de vermelding van de ingrediënten!

Bonuskennis over kattenvoer

Als je dit artikel tot nu toe zorgvuldig hebt gelezen, zou je goed kattenvoer van slecht voedsel moeten kunnen onderscheiden. Je hebt al veel geleerd over de gezonde voeding van katten – en indien nodig is er ook onze gedetailleerde kattenvoertest.

Wil je meer weten? Geen probleem! Op deze pagina vind je nog meer informatie over wat katten nodig hebben voor een gezond leven in de kom:

Analytische bestanddelen

Met behulp van verschillende analysemethoden (zie: Uitgebreide Weender Voeranalyse) wordt elk kattenvoer in detail onderzocht. Het breekt af waaruit het voer bestaat:

De analysewaarden van een kattenvoer kunnen slechts in beperkte mate worden gebruikt om te bepalen of het ook goed of van hoge kwaliteit is. De waarden moeten met voorzichtigheid worden behandeld: een hoge eiwitwaarde is bijvoorbeeld niet zo groot als deze voor het grootste deel niet door vlees wordt bereikt, maar door inferieure dierlijke of zelfs plantaardige eiwitten.

Ruw eiwit

Deze waarde geeft aan hoeveel eiwit er in het kattenvoer zit. In het geval van natvoer moet de waarde tussen 5 en 15 procent tussen 22 en 45% voor droogvoer.

Het is echter belangrijk om op te merken of de eiwitten afkomstig zijn van dierlijke of plantaardige ingrediënten – je moet de ingrediënten goed bekijken (als ze in detail worden vermeld). In het geval van dierlijke eiwitten kan de procentuele waarde ook hoger zijn.

Ruw vet

Het ruwe vetgehalte van natvoer moet tussen 2 en 7 procent tussen 8 en 31% voor droogvoer. Dierlijke vetten hebben de voorkeur boven plantaardige vetten, dus je moet rekening houden met de ingrediënten!

Ruwe as

Ruwe as is de hoeveelheid anorganische stoffen die het bevat, d.w.z. mineralen. In het geval van natvoer moet de waarde tussen 1,5 en 2 procent minder dan 5,4% voor droogvoer.

Ruwe celstof

Ruwe celstof is ongeveer gelijk aan de hoeveelheid vezels. Vezels zijn onverteerbare, maar zijn ook belangrijk voor de functie van de darm bij katten. In het geval van natvoer moet het gehalte aan ruwe celstof zo hoog mogelijk zijn minder dan 1 procent zijn minder dan 4,5% voor droogvoer.

Vochtigheid

Van katten is bekend dat ze lui zijn om te drinken, wat te wijten is aan hun afdaling uit de woestijn. Daarom is het des te belangrijker dat ze voldoende vocht uit hun voedsel halen: natuurlijke prooidieren van de kat zoals muizen en vogels bevatten ongeveer 70 procent vocht. Dit zou ook het geval moeten zijn met goed kattenvoer: 70 tot 80 procent vocht moet ten minste worden opgenomen.

Helaas worden koolhydraten niet gespecificeerd

Hoeveel koolhydraten een kattenvoer bevat, blijkt helaas niet direct uit de analytische componenten. Met een zogenaamde NfE calculator (gewoon google) is dit eenvoudig zelf te berekenen.

“NfE” betekent N-vrije extractiemiddelen en is gelijk aan de hoeveelheid koolhydraten die erin zit. Voor katten wordt een hoeveelheid NfE van minder dan 10% in droge stof aanbevolen.

Vooral bij katten met diabetes moet aandacht worden besteed aan een lage NfE-waarde.

Vitaminen

Net als mensen hebben katten verschillende vitamines nodig voor talloze lichaamsfuncties. Dit zijn organische stoffen die slechts in kleine hoeveelheden nodig zijn. Er wordt onderscheid gemaakt tussen in water oplosbare (bijv. C, B-complex) en vetoplosbare vitamines (vitamine A, D, E, K).

Met een compleet voer voor katten hoef je je geen zorgen te maken over de aanvoer van vitamines. Tijdens het kookproces tijdens de productie gaan sommige vitamines verloren, maar deze worden op de juiste manier aangevuld. Voedselfabrikanten laten hun voedsel analyseren om te zien of ze katten voorzien van alle vitamines die ze nodig hebben.

Een overaanbod van vetoplosbare vitamines is problematisch, ze kunnen niet gemakkelijk worden uitgescheiden en kunnen leiden tot ogan-schade. Om deze reden moet bijvoorbeeld een toevoeging van vitamine D op de verpakking worden vermeld.

Mineralen

Mineralen zijn anorganische stoffen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen bulkelementen (bijv. calcium, magnesium, natrium) en sporenelementen (bijv. ijzer, jodium, selenium).

Mineralen die van nature in vlees zitten, kunnen tijdens het kookproces worden vernietigd. Om deze reden worden ze meestal aangevuld, zodat het afgewerkte voedsel voor katten op de juiste manier wordt gemineraliseerd.

Bij katten is ook de calcium-fosforverhouding belangrijk. Het moet tussen 1,2 en 2 tot 1 zijn. Een niet-optimale verhouding kan goed worden verdragen als beide mineralen in de absoluut vereiste hoeveelheid in het voer zitten.

Voor veel soorten kattenvoer is informatie over calcium en fosfor te vinden op de verpakking. Op verzoek moet het ook door de producent worden genoemd.

Taurine

Taurine is een aminozuur dat katten niet zelf kunnen produceren. Ze moeten taurine dus volledig opnemen via voedsel. Taurine speelt een belangrijke rol bij het behoud van vruchtbaarheid en gezichtsvermogen bij katten.

Taurine komt voor in vlees. De inhoud varieert afhankelijk van hoeveelIk zou de commissaris willen vragen of hij bereid is het voorstel van de Commissie over te nemen.

In kattenvoer kan taurine tijdens de productie worden vernietigd door het kookproces. Om ervoor te zorgen dat katten van voldoende taurine worden voorzien, wordt taurine meestal aan het voedsel toegevoegd.

Belangrijk: Op de verpakking staat aangegeven hoeveel taurine toegevoegd was – niet hoeveel Totaal inbegrepen is. Sommige zelfbenoemde “kattenvoertesters” op internet (bijvoorbeeld de Kölner Express🤣) kennen het verschil niet en klagen dan over een vermeend te laag taurinegehalte.

Heeft u speciaal voedsel nodig voor kittens?

Denk er eens over na? Zijn er speciale muizen in de natuur alleen voor kittens? Nee. Dus waarom zouden ze een ander kattenvoer nodig hebben dan goed gekozen katten?

Een hoogwaardig kattenvoer met veel vlees voorziet een groeiende babykat ook van alle voedingsstoffen, vitaminen en mineralen die hij nodig heeft.

Soorten voedsel zoals “kittenvoer, seniorenvoer, dieetvoeding” zijn reclame-uitvindingen van de diervoederindustrie en absoluut onnodig.

De kattenvoertest van Stiftung Warentest

Over de katten natvoertest van de Stiftung Warentest hoor je nauwelijks een goed woord bij kattenexperts. Naar onze mening werden veel punten gewoon genegeerd in de test.

Deze criteria werden gebruikt door Stiftung Warentest:

  • Voedingsstoffen

  • Voedingsinstructies

  • Gehalte aan verontreinigende stoffen

  • Kiemen

Het maakte niet uit:

  • Welke grondstoffen werden gebruikt

  • Een soortgeschikte samenstelling (vlees of granen? Maakt niet uit!)

  • Of er additieven in zitten

Bij de reviews kun je alleen je hoofd schudden:

Graad “zeer goed” voor KiteKat (ondanks plantaardige eiwitextracten en slechte declaratie). En de testwinnaar “K-Classic” van Kaufland bestaat ook uit ongedefinieerde “vlees- en dierlijke bijproducten”. Wow, dat moet het beste zijn!”

We kunnen dit allemaal niet serieus nemen – het is alleen jammer dat veel katteneigenaren die op zoek zijn naar goed voedsel vertrouwen op het oordeel van Stiftung Warentest.