Wat mogen katten niet eten? – Voedingsmiddelen die giftig en onverteerbare zijn voor katten

Wat mogen katten niet eten? U moet dit weten als u om de gezondheid van uw huisdier geeft. Omdat veel katten graag voedsel van hun mensen stelen – en ze stoppen niet bij voedsel dat hun gezondheid kan schaden.

Kattenvoer - Wat mogen katten niet eten?

In de natuur voeden katten zich met prooien. Ze eten muizen, vogels en andere kleine dieren waar ze op kunnen jagen. Met hun prooi slikken ze vooral vlees binnen en ook wat binnenin en de maaginhoud.

Dit type dieet wordt beschouwd als geschikt voor soorten bij katten.

Menselijk voedsel, aan de andere kant, verschijnt niet op het natuurlijke dieet van een kat. Voedsel van mensen kan niet alleen het lichaam van de dieren onnodig belasten, maar sommige zijn ook giftig.

Afhankelijk van het type en de dosering kunnen ze leiden tot gezondheidsproblemen en zelfs de dood.

Kattenspul kattenvoer aanbeveling

Kattenspul kattenvoer aanbeveling

ANIfit Voucher

Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:

10Cat spullen

Code gekopieerd!

Nu inwisselen

Voedsel giftig en onverteerbare voor katten

Er zijn nogal wat voedingsmiddelen die giftig zijn voor katten. Deze omvatten fruit en groenten, evenals enkele andere voedingsmiddelen die geschikt zijn voor menselijke consumptie.

Dus: Wat mogen katten niet eten? De volgende lijst geeft u een kort overzicht van enkele voedingsmiddelen die giftig zijn voor katten:

Chocolade is giftig voor katten (en honden)!

Afbeelding / Foto: Kattenchocolade giftig
Chocolade is giftig voor katten en mag daarom niet toegankelijk zijn

Het eten van chocolade kan niet alleen dodelijk zijn voor katten, maar ook voor andere dieren zoals honden. In chocolade, cacao en dus de Purine alkaloïde theobromine bevatten.

Lees ook:   Kat die bevalt: Wat je moet weten?

Er komen onder andere meer stresshormonen vrij bij consumptie. Dit kan leiden tot ernstige symptomen van vergiftiging, vooral bij epileptica. Maar zelfs gezonde katten kunnen ziek worden en zelfs sterven door ze op te eten.

Al na twee tot vier uur kunnen de eerste tekenen van vergiftiging verschijnen na het eten van chocolade. Bij de eerste tekenen moet u snel handelen, omdat theobrominevergiftiging vaak tot de dood leidt als deze onbehandeld blijft.

In het begin van vergiftiging zijn vaak een verhoogd gevoel van dorst en spijsverteringsproblemen herkenbaar. Dit wordt vaak gevolgd door diarree, braken of een gezwollen buik. De bloeddruk stijgt en de dieren worden onrustig en soms vatbaar voor epileptische aanvallen.

Fatale gevolgen zijn uiteindelijkIk ontwikkel meestal symptomen zoals oververhitting, ademstilstand of hartritmestoornissen.

Of theobrominevergiftiging optreedt, hangt meestal af van de dosis. Maar zelfs de kleinste hoeveelheden kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken, vooral als de chocolade gedurende een lange periode wordt geconsumeerd.

Tonijn kan besmet zijn met kwik

Veel katten houden van tonijn. De consumptie van deze vissoort is echter niet veilig, omdat Tonijn besmet met kwik is.

Tonijn mag daarom slechts zelden en in kleine hoeveelheden op het menu staan. In dit geval moet u echter niet kiezen voor de klassieke tonijn uit het blik.

Want aan deze ingeblikte vis, die mensen graag eten, werd er meestal veel zout en kruiden aan toegevoegd. Als alternatief is het mogelijk om ingeblikt kattenvoer met tonijn te kiezen.

Fruit – ongeschikt en deels giftig voor katten

Fruit is in eerste instantie een ongeschikt voedsel voor katten, omdat het niet voorkomt op het natuurlijke menu. Aan de andere kant zijn er veel soorten fruit, die zelfs giftig zijn voor een kaste. Deze omvatten, maar zijn niet beperkt tot:

 • Steenvruchten zoals pruimen, abrikozen en perziken: Dit bevat gifstoffen zoals mygdaline en prunasine, die zich kunnen ontwikkelen tot blauwzuur. Het resultaat kan ernstige symptomen van vergiftiging zijn, zoals misselijkheid, braken, hartkloppingen of ademhalingsmoeilijkheden.
 • Druiven en rozijnen: Na consumptie kunnen diarree en braken optreden. Maar nierfalen is ook mogelijk.

Koolhydraten en suiker – echt ziek voor katten

Katten zijn vooral gewend aan het verteren van eiwitten. Ze kunnen alleen koolhydraten en suiker in kleine hoeveelheden verteren.

De inname van te grote hoeveelheden kan leiden tot spijsverteringsproblemen, zoals diarree.

Menselijke voeding bevat meestal zowel suiker als andere koolhydraten, een goede reden waarom uw kat zichzelf niet aan uw voedsel zou moeten helpen.

Lees ook:   Uw gids voor tandreiniging bij katten

Zelfs inferieure kattenvoersoorten bevatten vaak koolhydraten (tarwe, rijst, aardappelen, etc.) of suiker als smaakversterker (waarbij katten zelf geen suiker of snoep kunnen proeven).

Zout – Slecht voor de nieren van je kat

Zout veroorzaakt meestal niet onmiddellijk symptomen van vergiftiging bij katten, maar moet worden vermeden. Omdat de reguliere administratie kan de nieren veel belasten.

Daarom moet je je kat geen vlees voeren dat eigenlijk bedoeld is voor mensen – tenzij het ongezouten en ongekruid is. Verwerkte vleesproducten zoals worstjes, vleeswaren of ham zijn al gezouten en dus niet geschikt voor katten!

Afbeelding / Foto: Kat steelt voedsel
Vleesproducten die voor mensen worden verwerkt, bevatten meestal zout en kruiden – dus ze zijn niet geschikt voor katten!

Uien en andere prei zijn giftig voor katten

Zwavelverbindingen in preiplanten, zoals in uien, knoflook en bieslook, zorgen ervoor dat ze niet compatibel zijn met zowel katten als honden.

Zelfs kleine hoeveelheden, of ze nu rauw, gedroogd of gekookt worden gegeten, kunnen voldoende zijn om symptomen van vergiftiging zoals braken en diarree te veroorzaken. Bloedarmoede, een versnelde ademhaling en hartslag, evenals bleke slijmvliezen en een verdonkering van de urine kunnen het gevolg zijn.

Vergiftiging door uien en andere prei kan dodelijk zijn voor katten.

Natuurlijk zou bijna geen enkele kat gewoon uien puur eten. Maar verwerkt in bijvoorbeeld gehaktballetjes vormen uien een gevaar.

Rauwe aardappelen – oneetbaar voor mens en kat

Gekookte aardappelen maken geen deel uit van het natuurlijke dieet van een kat, maar worden geclassificeerd als onschadelijk. Ze voorzien uw huisdier van weinig voedingsstoffen en mogen daarom niet in het dieet van uw kat worden aangetroffen.

Rauwe aardappelen zijn giftig voor zowel uw huisdier als mensen. Bij katten zijn echter aanzienlijk kleinere hoeveelheden rauwe aardappelen voldoende om symptomen van vergiftiging te veroorzaken. Dit komt door de solanine in de aardappel, waarvan de consumptie de volgende symptomen kan veroorzaken:

 • Braken
 • Diarree
 • Maagkrampen
 • Desoriëntatie
 • Verwarring

Andere voedingsmiddelen die giftig of ongeschikt zijn voor katten

 • Avocado’s– In eenAvocadovariëteiten bevatten persine. Deze stof heeft een toxisch effect bij dieren. Consumptie kan symptomen veroorzaken zoals kortademigheid, hoesten, verhoogde hartslag, waterzucht of onderhuids oedeem. Ernstige cardiale insufficiëntie kan het gevolg zijn van consumptie. Specifieke behandeling is moeilijk te bereiken, wat betekent dat veel Vergiftiging van dit type fataal einde.
 • Pulsen– Sommige peulvruchten, zoals bonen, erwten en linzen, bevatten gifstoffen zoals phasin. Het eten van deze peulvruchten kan buikkrampen, braken, bloederige diarree of instorting van de bloedsomloop bij katten veroorzaken.
 • Snoep– Veel snoep bevat de zoetstof xylitol. Deze zoetstof is giftig voor katten en de consumptie ervan kan leiden tot krampen tot leverfalen.
 • Lever– Lever is rijk aan vitamine A. Het eten van lever kan de botgezondheid van katten beïnvloeden en in ernstige gevallen kan vitamine A-vergiftiging ook tot de dood leiden.
 • Koffie en thee – Zeer weinig katten zullen graag koffie of thee drinken. Maar toch moet je er aandacht aan besteden, omdat deze drankjes tachycardie en spiertrillingen kunnen veroorzaken vanwege de cafeïne die ze bevatten.
 • Alcohol– Het is onwaarschijnlijk dat verantwoordelijke eigenaren van gezelschapsdieren alcohol aan hun dieren geven. Toch moet worden opgemerkt dat ze geen toegang mogen krijgen, bijvoorbeeld door een gebroken bril. Zelfs kleine hoeveelheden kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken, omdat katten alcohol veel langzamer afbreken dan mensen.
 • Zuivel– Volwassen katten tolereren geen lactose. Je kunt de lactose niet verteren – winderigheid en diarree zijn het gevolg. Als alternatief kunt u uw kat behandelen met lactosevrije melk of speciale kattenmelk. Houd er echter rekening mee dat melk (vooral kattenmelk) veel calorieën bevat – dus melk is niet ideaal voor mollige katten!

Hoe te voorkomen dat uw kat “menselijk voedsel” steelt

Wat mogen katten niet eten?
Laat voedsel nooit onbeheerd achter – bedek het indien nodig.

Als het gaat om de vraag wat katten niet mogen eten, laat dit korte overzicht van sommige voorbeeldige voedingsmiddelen zien dat katten indien mogelijk geen “menselijk voedsel” moeten eten.

Lees ook:   Colourpoint Shorthair volwassen

Maar zelfs als u uw huisdier niet met uw voedsel voedt, kan het nog steeds enkele dingen eten die giftig zijn voor katten. Om te voorkomen dat je fluwelen poot zichzelf aan je eten helpt, kunnen sommige maatregelen nuttig zijn.

Eerst en vooral houdt dit in dat eten en drinken niet onopgemerkt blijft. Het afdekken van voedsel of het verpakken in afsluitbare blikjes kan vaak helpen om uw kat de toegang te ontzeggen. Ook moet het plaatsen van restjes op borden in de keuken worden vermeden, zodat uw kat niet went aan het eten van de restjes van de borden.

Afdekkappen voor platen zijn hier een goede beschermende maatregel.

Sommige katten vinden het erg leuk om voedsel van hun eigenaren te stelen. In deze gevallen helpt het om consistent te handelen. Een volmondig “nee” zodra uw kat op tafel springt, kan helpen om uw kat weg te houden van het voedsel op tafel.

Kattenspul kattenvoer aanbeveling

Kattenspul kattenvoer aanbeveling

ANIfit Voucher

Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:

10Cat spullen

Code gekopieerd!

Nu inwisselen

Leestips:

 • Een kat opvoeden met een waterpistool – Een goed idee?
 • Uw kat bedelt of steelt voedsel van de tafel? Vind hier hulp!
 • De snorharen van de kat: het fascinerende 6e zintuig