10 tips over kattenbak | Tegen onreinheid, voor hygiëne

De kattenbak is altijd een delicaat onderwerp voor katteneigenaren. Vooral de keuze van kattenbakvulling, hygiëne, geur en onreinheid van de kat zijn hierbij belangrijke onderwerpen.

Kattentoilettips

Dus hier moet je 10 handige tips over kattenbakken voor u – er is zeker een of de andere tip die u kan helpen met problemen met uw kat en de kattenbak.

1. Eco kattenbakvulling

Natuurlijk heeft elke kat zijn voorkeuren als het gaat om het type en de variëteit van zijn kattenbakvulling.

Als uw kat altijd kattenbakvulling van klei (of “minerale strooisel”) heeft gekregen, moet u overschakelen op kattenbakvulling gemaakt van plantaardige vezels (“eco-kattenbakvulling”), wat dit is beter voor het milieu.

De grondstof voor kattenbakvulling wordt gewonnen in dagbouw, wat zeer schadelijk is voor de natuur. De grondstof voor het eco-strooisel daarentegen groeit gewoon terug.

Daarnaast is kattenbakvulling gemaakt van natuurlijke vezels lichter, vaak goedkoper en klontert het net zo goed!

Kattenspul kattenvoer aanbeveling

Kattenspul kattenvoer aanbeveling

ANIfit Voucher

Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:
Nu inwisselen

2. Geen deksel

Uw kattenbakken moeten in geen geval een deksel of zelfs maar een klep hebben. Natuurlijk houdt het deksel de geur gesloten, zodat je het niet zo vaak ruikt – maar het stinkt des te meer voor je kat onder het deksel.

En omdat katten veel gevoeligere neuzen hebben dan mensen, kan een kattenbak met een deksel vaak leiden tot onreinheid van de kat.

Dus: Beter een kattenbak zonder deksel en tegen de stank een zorgvuldige kattenbakhygiëne

3. Kattenbakhygiëne: Dagelijks uitschuiven, regelmatig wisselen

Om ervoor te zorgen dat uw kat zich comfortabel voelt in zijn kattenbak en geniet van het gebruik ervan, moet u Zorgvuldig schoon houden.

Katten zijn zeer schone dieren die zeker niet graag in hun eigen uitwerpselen graven.

Gebruik dus een goed samengeklonterde eco kattenbakvulling en verwijder de kattenbak minstens dagelijks. Sommige katten zijn echt heel zorgvuldig, in dergelijke gevallen moet je de kattenbak meerdere keren per dag schoonmaken.

Bovendien moet u, afhankelijk van de variëteit, de Kattenbakvulling volledig vervangen En dat Kattenbak schoonmaken (zie 8.).

De uitgebreide kattenbakreiniging heeft ook voordelen voor u: u zult geen typische kattenbakgeur kunnen waarnemen!

4. Zwerfvuil-Locker

Litter Locker kattenbak
Zorgt voor comfort en minder stank: The Litter Loker – Klik op de foto voor meer informatie

Vooral als je de kattenbak meerdere keren per dag verwijdert, kan het behoorlijk tijdrovend en vervelend zijn om de brokken elke keer naar de vuilnisbak te dragen.

Vooral de meeste prullenbakken zijn niet goed afgesloten en de stank kan zich verspreiden – en elke keer weer rechtstreeks naar de vuilnisbak rennen…

Lees ook:   Zwangerschap bij katten – Alle informatie over zwangerschap en geboorte

Ik heb een Litter Locker naast elke kattenbak, een luchtdichte (en dus geurbestendige) speciale vuilnisbak, vergelijkbaar met een luieremmer voor baby’s.

Schep de klonten gewoon los in het strooisel, sluit het deksel en je bent klaar!

Trouwens: Je hoeft niet per se de dure zakcassettes te gebruiken voor de Litter Locker, ik gebruik eenvoudige vuilniszakken (35 liter). Dit werkt net zo goed en is veel goedkoper!

5. Vuilregelmat

Zoals reeds vermeld, wordt eco-strooisel gemaakt van plantaardige vezels echt aanbevolen om redenen van milieubescherming. Helaas hangt het lichte nest ook graag aan kattenpoten en is het dus verdeeld over het hele appartement.

Het is daarom aan te raden om een grote Vuilregelmat voor de kattenbak die een groot deel van de kattenbakvulling onderschept. Deze vuilregelmat moet natuurlijk wasbaar zijn in de wasmachine in geval van een ongeluk – hier is mijn aanbeveling!

6. Zelfreinigende / intelligente kattenbakken

Slimme kattenbak
Eenvoudig schoon te maken: intelligente kattenbak Trixie Berto

Als u het moeilijk vindt om de kattenbak dagelijks schoon te maken, moet u een zelfreinigende kattenbak, of een gemakkelijker schoon te maken kattenbak.

Een echt volautomatische, zelfreinigende kattenbak, die naar mijn mening bruikbaar zou zijn, heb ik nog niet gevonden (meestal te klein, te luid, ontwerpfout).

Maar er zijn allerlei “intelligente” kattenbakken die het regelmatig schoonmaken veel gemakkelijker kunnen maken.

Een goed en goedkoop voorbeeld: Met de “Berto” kattenbak van Trixie wordt het zeven van brokken en uitwerpselen een kwestie van seconden: Het toilet bestaat uit twee subshells en een zeef.

Als het toilet vies is, hoef je alleen de zeef op te tillen, waarin de klonten vast komen te zitten. Gooi vervolgens de klonten weg, steek de zeef in de tweede subshell en giet over het strooisel – klaar!

Lees ook:   Katten anaalklierproblemen: oorzaken, symptomen en behandeling.

Koop hier de Trixie Berto kattenbak

7. Verandering van kattenbakvulling

Als u om wat voor reden dan ook het type kattenbakvulling wilt veranderen, bijvoorbeeld omdat u wilt overschakelen naar een milieuvriendelijke milieuvriendelijke kattenbakvulling, dan moet u Ga voorzichtig te werk.

Katten houden niet van verandering, vooral als het gaat om zoiets belangrijks als zwerfvuil.

Je moet het nieuwe nest geleidelijk mengen met het oude, waarbij het aandeel nieuw nest langzaam toeneemt. Zo kan uw kat wennen aan de nieuwe consistentie. Sleep de verandering rustig over twee weken.

Wees er echter op voorbereid dat uw kat een paar keer uit protest naast het toilet of op andere plaatsen in het appartement kan plassen – maar dit komt meestal na korte tijd vanzelf terug.

8. Basisreiniging in bad/douche

Bij elke volledige verandering van kattenbakvulling (d.w.z. elke 2-3 weken, afhankelijk van de variëteit) moet u de Kattenbak grondig reinigen.

De beste manier om dit te doen is in bad of onder de douche:

  • Zet de kattenbak in de douche/bad
  • Vul het zo hoog mogelijk met heet water
  • Laat het ongeveer 10 minuten weken
  • Giet het water uit en verwijder eventuele resten met de douchekop
  • Voor hardnekkige restjes kun je een borstel gebruiken
  • Droog de kattenbak af met een oude handdoek
  • Vul het met nieuw nest

Belangrijk: Gebruik geen huishoudelijke schoonmaakmiddelen om de kattenbak schoon te maken. Deze zijn geparfumeerd, wat uw kat zeker zal storen. Warm water is perfect voldoende om de kattenbak schoon te maken, en er zijn ook speciale, ongeparfumeerde reinigingsmiddelen.

9. Hoeveel kattenbakken?

De vuistregel is:

Altijd minstens één kattenbak meer dan katten

Maar een extra kattenbak kan nooit kwaad!

10. Rustige hoekjes

Zoals ieder mens, katten willen hun rust hebben op het toilet. Gebruik daarom de kattenbakken plaats op zo’n manier dat dit gegarandeerd is.

Bijzonder geschikt zijn: Kamerhoeken, hier zijn twee zijden van de kattenbak al afgeschermd. Misschien kun je een meubelstuk zo plaatsen dat het enige bescherming biedt?

De badkamer of een berging zijn zeker geschikter dan drukkere ruimtes zoals de keuken of woonkamer. Doorgangsruimtes zoals gangen zijn ook nogal ongeschikt als ruimte voor een kattenbak.